Rodzice zapłacą za to, że ich dzieci unikają szkoły.
10 tys zł- taka kara może spotkać rodziców, którzy nie dbają o to, aby ich dzieci chodziły do szkoły. Kara dotyczy uczniów, którzy w ciągu miesiąca opuścili conajmniej połowę lekcji i ich niebecność nie została usprawiedliwiona. W ubiegłym roku szkolnym Urząd Miasta mógł nakładać na rodziców kary w wysokości 5 tys zł. W tym roku mogą dostać nawet 10 tys- mówi Marian Sajna, dyrektor Wydziału Edukacji w Urzędzie Miasta w Bydgoszczy. Kara, to ostateczność. Najpierw szkoła upomina ucznia i informuje jego rodziców.
Bardzo dobrze ;)
Tylko, że nam wychowawczyni mówiła, że nauczyciele mają obowiązek zgłosić na policję 50% nieobecności ucznia na lekcjach w miesiącu, a karą za to jest 300 zł. Chyba, że coś źle usłyszałam, bo mnie to nie dotyczy [chociaż nie wiadomo, co mi kiedyś odbije ;P].
Zgadzam się z tym, bo po cholerę taki uczeń ma zajmować miejsce w szkole, jeżeli nie uczęszcza na zajęcia i ma to gdzieś?
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
Z jedej strony to dobrze. Ale są rodziny w których dziecko ma w pupie chodzenie do szkoły i rodziców, to czy oni zapłacą czy nie. Miałąm w gimnazjum koleżankę która prawie w ogóle nie chodziła do szkoły. Rodzice dastawali upomnienia ona obiecywała że się poprawi, a rodzice cieszyli się bo myśleli że ona zmądrzałą, a ona dalej zamiast do szkoły chodziła na wagaey;) Chociaż jakby nie było to nawet i dobrze, że rodzice za takie coś muszą płacić. Bo są też rodzice których nie obchodzi to co ich dziecko robi i mają je gdzieś. A tak jak sobie zapłacą to może w końcu zaczną się przejmować;)
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
Miałąm w gimnazjum koleżankę która prawie w ogóle nie chodziła do szkoły. Rodzice dastawali upomnienia ona obiecywała że się poprawi, a rodzice cieszyli się bo myśleli że ona zmądrzałą, a ona dalej zamiast do szkoły chodziła na wagaey;)
W każdej klasie znajdzie się taka osoba, niestety ;)
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
Sa rodzice, którzy sie całkowicie nie interesuja dziekciem, chociaż mają taka mozliwość - w tym przypadku uważam, że ten pomysł jest dobry.
Ale sa także rodzice, którzy całymi dniami pracują, dziecko mało co widzą. A wieczorem jak rozmawiają to dziecko nie powie przecież : "Mamo, nie byłam w szkole już od 2 miesięcy". A rodzice ufaja na tyle dziecku, że myślą, ze do szkoły chodzi - i tutaj uwazam ten pomysł za niezbyt dobry. I szkoda mi tych rodziców.
_________________ "Najbardziej straconym dla człowieka jest dzień, w którym się nie śmiał."
Kolejny temat z mojego forum ... jak tak dobrze nam idzie kopiowanie, to przekopiuję też moją opinie na ten temat.
- - -
Ja mam zdanie podzielone. Bo z jednej strony tak jak pisaliście, rodzice nie zawsze mają wpływa na dziecko, bo musieli by je zaprowadzać pod samą klasę na lekcje, aby byli pewni, że ona tam będzie. Więc chyba nie powinno się ich obciążać za wybryki ich dziecka.
Ale z drugiej strony jest takie powiedzenia "Jak se pościelisz, tak się wyśpisz".
I tak często jest, gdyby rodzice odpowiednio wychowywali swoje dziecko, ono wiedziałyby, że tak nie wolno. Jednak gdy od małego dziecko robi co chce, ma samą swobodę to sory.
Nie bierze się za wychowywanie w wielu 16 lat, bo taka osoba już nie chce dawać sobą sterować czy słuchać kazań od rodziców, to się powinno robić od małego.
Takie jest moje zdanie ...
_________________ Piszę poprawnie po polsku
Trzeba wiedzieć co się mówi, a nie mówić co się wie.
Ja mam się nijako do tego przepisu, gdyż wiem, że on nie będzie przestrzegany:)
To fakt, iż niektórzy rodzice nie specjalnie się przejmują szkoła swoich pociech i dla nich należy się choćby ta "mobilizacja" finansowa, ale są i Ci którzy porostu nie dają sobie rady ze swoimi dziećmi.
Kolejny temat z mojego forum ... jak tak dobrze nam idzie kopiowanie, to przekopiuję też moją opinie na ten temat.
czy zauważyłeś pod temat tego tematu czyli "pożyczone" ? no chyba że za małe literki jak dla Ciebie. I ogólnie wkurza mnie takie coś, tym bardziej że nie mam zbyt fajnego humoru. Czy to twoja własność i nie mżna tego ruszać, czy tylko na twoim forum poruszany jest taki temat? opanuj się chłopcze, bo zachowujesz się jak rozpieszczone dziecko któremu ktoś zabrał zabawkę.
(i gdyby komuś nie pasował mój offtop to proszę o ukaranie mnie. I z góry przepraszam za to innych użytkowników)
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
No wiesz, ja ten temat już widziałam na kilku innych forach, widziałam moje własne tematy przekopiowane słowo w słowo. Nie masz pewności, czy osoba zamieszczająca go na Twoim forum nie `ukradła` go od kogoś innego ;)
Sorry, ale zachowujesz się tak, jakby Twoje forum było najlepsze [a takie nie jest, widziałam, oceniłam i porównałam], a wszystkie nawet mu nie dorównują. Więc może skończ z porównywaniem nas do Twojego własnego forum, bo to zachowanie jest niesmaczne.
Również przepraszam za offtop.
Axl Rose
Ponieważ pociągnę offtopa, możecie spokojnie wykasować mojego posta (jednak miłoby było, gdyby kolega vialink przeczytał go wcześniej).
Uważam, że robicie lekką żenadę, bo -- owszem -- łamanie praw autorskich jest niewskazane i warto wyrabiać sobie nawyk dodawania źródła do każdego cytowanego tekstu, jednak z drugiej strony nie popadajmy w paranoję -- akurat temat o wagarach jest na czasie i mówienie, że ktoś go skądś zgapił jest zwyczajnie głupie. Bo cóż, w takim wypadku można dodawać zapożyczenie do każdego tematu -- i o aborcji i o ateiźmie i o nawet muzyce, jakiej słuchamy.
Więc proszę, trochę luzu, bo to jest zwyczajnie śmieszne.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum