Przeciw. Jak dla mnie to jest po prostu skracanie dzieciakom dzieciństwa. I po co ? Na co ?
Wystarczająco długo trwa edukacja, żeby jej nie przyspieszać. Niech się bawią, cieszą - na szkołę przyjdzie czas.
Tyle lat szkołę zaczynały dzieci w wieku 7lat i było dobrze, więc po co znowu mieszać ?
Ja jestem za :) Wszędzie edukacja zaczyna się od 6 roku życia, tylko u nas pozostało jeszcze od 7. Wiem, że to zabieranie tak jakby rok dzieciństwa, ale później wcześniej skończymy szkołę ;P
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
ja rowniez jestem sceptycznie nastawiona wobec tej sprawy:)
z jednej strony fajnie..
z drugiej po co skracac to beztroskie dziecinnstwo::)
Tym bardziej iz uwazam ze rok wiecej szkoly nie specjalnie przelozy sie na wiecej informacji w glowach polakow :)
Wiem, że to zabieranie tak jakby rok dzieciństwa, ale później wcześniej skończymy szkołę ;P
tylko jak skończysz rok wcześniej szkołę to będziesz szukał pracy i miał masę innych zupełnie 'niedziecinnych' problemów.
A tak to rok beztroski byś miał ;)
Ja jestem przeciw. Może i dzieci były by dzięki temu mądrzejsze czy coś (taa), ale gdybym ja była na miejscu tych dzieci to nie chciałabym tak szybko do szkoły iść.
Jednak dziecko to tylko dziecko, powinno mieć trochę luzu, bo gdy pójdzie do szkoły to z roku na rok będzie coraz ciężej, więcej nauki.
Wiadomo wymysły ministrów, ale dziecko nikt o zdanie nie zapyta, bo i po co.
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
Od przyszłego roku wprowadzają obowiązek nauki w pierwszej klasie podstawówki dla 6 latków.
Jak pisałam wcześniej, ja to popieram. W innych krajach jakoś dzieci zaczynają naukę w tym wieku i nigdzie nie krzyczą, że tak jest źle, że dzieci są jeszcze za małe.
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
Ja jestem całkowicie przeciw. Jest to zabieranie dziecku najpiekniejszych lat zycia - dzieciństwa.
Poziomu nauczania na pewno nie podniosą. Na pewno nie bedzie tak, ze w wieku 6 lat dziecko będzie miało przerabiany materiał z klasy I. Takie dziecko potrzebuje zabawy, na poziomie m/w zerówki. Więc na pewno szkoły o rok wczesneij tez nie skończą.
Po co takiemu dziecku dawać takie obowiązki już w tym wieku? Dzieci w tym wieku powinni zostać dziećmi, beztrosko sie bawić.
_________________ "Najbardziej straconym dla człowieka jest dzień, w którym się nie śmiał."
Jakie obowiązki? Nie przesadzajcie, co takie dzieci mogą robić w 1 klasie? Siedzą tam po 4 godziny i większość czasu wykorzystują na zabawę.
Poza tym, dziecko ma kontakt z rówieśnikami, już teraz uczy się jak ma się zachować.
Dzieciom, to na pewno nie zrobi różnicy czy pójdą do szkoły w wieku 6 czy 7 lat.
Axl Rose
Jak dla Mnie to głupota. Czy było źle, jak dzieci w wieku 7 lat chodziły do szkoły?? Nie. Więc po co ta zmiana? Takie maluchy trudno będzie skupić na nauce I zgadzam się z Anią, to zabieranie im dzieciństwa...
_________________ ,,Czasem udaje mi się napisać świetny tekst.. potem słyszę w głowie cudowną muzykę... Myślę sobie - o rany, to jest lepsze niż Led Zeppelin! Wracam do domu, puszczam płytę i uświadamiam sobie, cholera, to był Led Zeppelin..." - Axl Rose
Ja jestem za, ludzie nie zdają sobie często sprawy, jaki potencjał tkwi w małych dzieci, im są młodsze, tym więcej i lepiej są w stanie przyswoić. Później -- nauka sprawia więcej problemów.
Poza tym... nie rozumiem argumentu z "zabieraniem dzieciństwa" -- dzieciaki spędzają czas wśród rówieśników, robią masę fajnych rzeczy, co jest moim zdaniem lepsze niż siedzenie w domu np. z opiekunką, albo niepracującą matką -- a im szybciej człowiek się nauczy funkcjonować w społeczeństwie, tym lepiej dla niego.
Oprócz tego nie zapominajcie, że wprowadzono to m.in. dlatego, żeby ograniczyć sytuacje typu pełnoletni dzieciak siedzi w liceum i domaga się 1. prawa do palenia na terenie szkoły, 2. prawa do osobistego usprawiedliwiania nieobecności itd. -- po prostu przewraca mu się w głowie. Więc sądzę, że takie rozwiązanie jest dobre. Ma swoje wady, owszem, ale to chyba najlepsze, co mogą w tym momencie zrobić.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Czy było źle, jak dzieci w wieku 7 lat chodziły do szkoły??
Widocznie było, jeżeli doszło do zmiany.
Co to znaczy `zabieranie dzieciństwa`? Teraz siedzenie przy komputerze i granie w gry, to jest dzieciństwo? Dzieci mają szansę na co dzień przebywać z rówieśnikami i normalnie się z nimi bawić. A przy okazji czegoś się jeszcze nauczą.
Axl Rose
Dzieci mają szansę na co dzień przebywać z rówieśnikami i normalnie się z nimi bawić. A przy okazji czegoś się jeszcze nauczą.
normalnie to zawsze było tak że dziecko w tym wieku chodziło do przedszkola i też przebywało z rówieśnikami i jakby nie było to też się czegoś uczyło.
Ale cóż, my tu sobie pogadać możemy, a to no i tak nie od nas zależy. Chociaż no i tak jakby ktoś się mnie zapytał czy bym tak chciała to bym powiedziała nie;)
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum