Co myślicie? Są potrzebne czy to tylko strata czasu. A jak już widzicie wolontariuszy to dajecie coś do puszek czy raczej przechodzicie obojętnie??
Poruszyłam ten temat ponieważ od 3 dni sama jestem wolontariuszką i jestem w szoku co do zachowań ludzi. Przechodzą obok, udają że nie słyszą lub odwracają głowę. Oczywiście znajdują się tacy co pomagają.. ;))
_________________ W życiu nie ma prób, od razu zaczyna się przedstawienie. ;)
Takie akcje są jak najbardiej potrzebne. Jeśli widzę wolontariusza i jeśli mam w kieszeni jakąś kasę to daję, ale nie zawsze;)
nataszka napisał/a:
jestem w szoku co do zachowań ludzi. Przechodzą obok, udają że nie słyszą lub odwracają głowę.
Są ludzie którzy dobrze wiedzą że czasem znajdują się oszuści zbierający pieniądze da siebie;) Są też ludzie którzy nie mają na tyle pieniędzy żeby je rozdawać, są też tacy którzy po prostu nie chcą i ich zachowania chyba nie da się wyjaśnić;)
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
Co myślicie? Są potrzebne czy to tylko strata czasu.
Takie akcje są bardzo potrzebne. Stara czasu to na pewno nie jest. Dzięki temu pomagamy osobą potrzebującym i cieszymy się, że zrobiliśmy coś dobrego.
nataszka napisał/a:
A jak już widzicie wolontariuszy to dajecie coś do puszek czy raczej przechodzicie obojętnie??
Wolontariuszy widzę rzadko ;P Najczęściej mam z nimi do czynienia podczas WOŚPu i zawsze coś wrzucę.
nataszka napisał/a:
Poruszyłam ten temat ponieważ od 3 dni sama jestem wolontariuszką i jestem w szoku co do zachowań ludzi. Przechodzą obok, udają że nie słyszą lub odwracają głowę. Oczywiście znajdują się tacy co pomagają.. ;))
A temu się nie dziwię. Są ludzie nie ufni, nie mający czasu lub pieniędzy ;P
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
U mnie często w markecie stoją wolontariusze i zbierają pieniądze w zamian dają zapałkę.Myślę że warto dać bo raczej oszusta nie złapiesz ponieważ dostajesz za to że wrzuciłeś tą właśnie zapałkę zawsze jak mam to wrzucam :).
ostatnio też się z takim czymś spotkałam, wrzuciłam pieniążki do puszki i jakaś dziewczyna dała mi dwie zapałki i powiedziała że to na szczęście. Niestety jedna się złamała a drugą gdzieś położyłam tylko nie wiem gdzie xD A zbierała kasę dla dzieci;)
Solarie ja się z takim czymś nigdy nie spotkałem .. i myślę że się nie spotkam (co do mojego postu tak jak mówiłem .. daje tylko tym co dają mi zapałkę i jak jest jakaś akcja pod tytułem "ORKIESTRA ŚWIATECZNEJ POMOCY".
A spotkaliście się z takim czymś, jak wolontariat dla dodatkowych punktów rekrutacyjnych?
dosyć często można się z takim czymś spotkać, co według mnie jest głupotą. Bo jeśli ktoś należy do wolontariatu to powinien bezinteresownie pomagać, dla takiej osoby nagrodą powinien być sam fakt że coś dobrego zrobiła, ale cóż..
Ja się przyznam- nie daje nigdy pieniążków wolontariuszom. No może parę razy harcerzowi z biednymi oczkami :)
Wole zamiast dać pieniążki wolontariuszowi przesłać je na konto bankowe danej fundacji która zajmuje się daną akcja. Sprawdzę też wiarygodność takiej fundacji i mam pewność że pieniążki wpłynęły bezpośrednio do niej.
Nieee. Raczej chodziło mi o to, że dana osoba należy do wolontariatu, by dostac te punkty. ;)) Czysty interes
Bo dawanie punktów za wolontariat to według mnie głupi pomysł. Są osoby które z tego korzystają i zapisują się do wolontariatu tylko żeby dostać te punkty a nie żeby pomóc. Jak już wcześniej napisałam wolontariusze powinni pomagać bezinteresownie;)
Bo dawanie punktów za wolontariat to według mnie głupi pomysł.
Dla mnie to jest dobry pomysł. Tak samo, jak dawanie punktów za samorząd lub poczet sztandarowy. Wynagradzanie za poświęcanie swojego czasu.
Ja najpierw zapisałam się do wolontariatu [początek 1. klasy], a dopiero później dowiedziałam się, że za to dostaje się punkty [koniec 3. klasy]. Jeszcze dobrze, jakby tego przestrzegali i naprawdę przyznawali te punkty... ;P
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum