Forum Młodzieżowe, wielotematyczne Strona Główna

Ogłoszenie 

Witamy wszystkich nowych userów, zapraszam do rejestracji :)

Zostań Użytkownikiem Miesiąca i zdobądź cenne nagrody:)

Poprzedni temat «» Następny temat
Alkohol dla osób poniżej 18 roku życia?
Autor Wiadomość
BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-07-24, 18:19   Alkohol dla osób poniżej 18 roku życia?

W sklepach widnieją informacje: `Osobom poniżej 18 roku życia alkoholu nie sprzedajemy.` Czy tak jest na prawdę? Czy sprzedawcy przestrzegają tego zakazu? Czy wymagają od Was dowodu osobistego? Spotkaliście się z czymś takim, że sprzedawca sprzedał komuś alkohol lub papierosy?

Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose

Everybody lies! :P
Wyœlij buziaka autorowi tego posta

Buka 
I will be always...

Otrzymał 3 piw(a)

46.75 Punktów
Wysłany: 2008-07-24, 18:33   

BlackSmile napisał/a:
W sklepach widnieją informacje: `Osobom poniżej 18 roku życia alkoholu nie sprzedajemy.` Czy tak jest na prawdę?

Tak być powinno, ale nie wszędzie jest. Te informacje są wywieszone wszędzie, ale w wielu miejscach tylko na pokaz, bo sprzedawcy no i tak sprzedają alkohol nieletnim.
Cytat:
Czy wymagają od Was dowodu osobistego? Spotkaliście się z czymś takim, że sprzedawca sprzedał komuś alkohol lub papierosy?

Mieszkam w małej miejscowości gdzie każdy zna każdego. Sprzedawcy nie tylko że nie wymagają dowodu, ale oni nawet wiedzą ile lat mają osoby które kupują alkohol, bo z raci tego że wszyscy znają wszystkich, to i sprzedawca wszystkich zna ;-) Wiele razy sprzedawca sprzedawał mi alkohol. Sprzedawał go nawet młodszym ode mnie. W barze jest tak samo. Barman wie ile lat ma ten komu on sprzedaje alkohol lub tytoń, ale mimo wszystko nie ma żadnych zachamowań i sprzedaje. Chce sobie zarobić na małolacie który chce się spić ;-)

No wiadomo że nie wszędzie jest tak jak u mnie, ale niestety jest tak w wielu miejscach ;-)
Ja do osób, które sprzedają alkohol lub tytoń nieletnim, nie mam nic. To też ludzie i w ten sposób zarabiają na życie. Ale tak nie powinno być.

DerAmg 
generał

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-07-24, 21:25   

Nie raz bylem swiadkiem jak mlody chlopak (góra 14 lat) kupowal alkohol. No niestety zakazy sa ale kto je przestrzega? Chyba niewielu. Choc w moim miescie jest kilka knajp/sklepów gdzie kazdego mlodego pytaja sie o dowód. I tak byc powinno.

Aniołek 
Optymistka^^

Buziaki: 1/4

1.50 Punktów
Wysłany: 2008-07-24, 21:33   

Zgadzam się z większością. Większość sprzedawców nie przestrzega tego. I to nie dlatego, że myślą że ta osoba ma te 18 lat, a dlatego że jest to dla nich zarobek ;p
„Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
Ostatnio zmieniony przez Aniołek 2008-08-08, 15:36, w całości zmieniany 1 raz  

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-07-25, 10:04   

Ja jeszcze nie kupowałam alkoholu sama, ale coś mi się zdaję, że sprzedaliby mi bez problemu. A dlaczego? Żeby zarobić. Ktoś mi opowiadał, że od młodszych osób sprzedawcy biorą więcej pieniędzy, a ta osoba przecież się nie sprzeciwi, bo idą jej na rękę, że w ogóle coś jej sprzedadzą.

Kiedyś byłam świadkiem, jak w kiosku sprzedawczyni sprzedała papierosy takiemu małemu chłopczykowi <z 8 lat może miał?>, bo powiedział, że `dla babci`...

Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose

KaSiuLLka 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-07-25, 10:36   

No niby w niektorych sklepach sa przestrzegane, ale kazdy wie w korych sklepcha mozna kupic jakies fajki i bro bez okazywania dowodu ;d !

buziak 
alfonsik

Buziaki: 7/3

13.98 Punktów
Wysłany: 2008-07-25, 13:05   

Unas w mieście raczej się tego przestrzega- wiadomo że uda sie temu co wygląda na pełnoletniego a tylu lat nie ma :)
ale ja jak yłam pełnoletnie i poszłam po alkohol a dowodu zapomniałam to mi pani nie sprzedała chociaż mnie znala z widzenia i wiedziala iż mam te 18 lat :mrgreen:

http://forum.inastolatki.pl/portal.php
http://www.loczus.pl

Dejvid 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-07-25, 14:12   

Jak miałem mniej niż 18 lat to chciałem żeby alkohol był od 16. Ale teraz to mi to zwisa od ilu. Teraz to bym chciał żeby było jak w Niemczech, że można pić w miejscach publicznych :) Ale w Polsce to by była taka melina że szok. Zresztą już jest ;d
Intel Core2 Duo E4500 2,2GHz (S775) BOX z Płytą Główną Asus P5B Intel P965 | 2x 1GB Kingston DDR2 800Mhz | Radeon 2600 Pro HIS 512MB DDR2 128bit PCI-e 2xDVI & TV iSilenceIII (Zalman) | Zasilacz: Chieftec 400W | Myszka: A4Tech BW-5UP

DlaCiebiePani 
HS LOVER

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-07-31, 13:25   

Ta jasne.. juz jak miałam 15 lat to kupowałam piwo i nikt o dowód mnie nie prosił.. niestety tak to jest ,że jak chce sie zarobić to czemu nie sprzedac małolatowi piwa? Bo nawet jak go nie sprzedadza to kupi im je jakis menel czy starszy kolega.
Lepiej milczenie zachowaj...

lisette 

18.00 Punktów
Wysłany: 2008-07-31, 16:26   

To zależy. W większych sklepach typu tesco, albo monopolowych w dużych miastach, ciężko kupić alkohol nie mając tej osiemnastki. Za to fajki w kioskach ruchu sprzedają nawet dzieciom, jakoś istnieje chyba na to jakieś ciche przyzwolenie.

Powinni tego lepiej przestrzegać, moim zdaniem.

buziak 
alfonsik

Buziaki: 7/3

13.98 Punktów
Wysłany: 2008-07-31, 16:29   

lisette napisał/a:
hyba na to jakieś ciche przyzwolenie.

Powinni tego lepiej przestrzegać, moim zdanie

raczej chęc zysyku:)

mam znajomą co ma kiosk zwykły i sama powiedziała że gdyby sprawdzała dowody 30 procent utargu dziennego by straciła ;)

http://forum.inastolatki.pl/portal.php
http://www.loczus.pl

XxJustaxX 

Otrzymał 1 piw(a)

14.64 Punktów
Wysłany: 2008-08-08, 19:56   

Ja nie mam 18 lat, a prawie we wszystkich sklepach sprzedają mi alkohol czy papierosy. Papierosy tylko kupuję u mnie na wsi w sklepie i tylko dla rodziców, żeby nie było, że palę, bo nie palę ;-) . Wiadomo, że w supermarketach nie sprzedają bez sprawdzenia dowodu. Ale to i tak nie zawsze, bo już nie raz się spotkałam z tym, że koleżance sprzedali bez dowodu, a chłopakowi, który stał przed nami sprawdziła. No i w sumie to nigdy nie wiadomo jak to będzie.
No i tak na koniec jeszcze tylko tyle dodam, że ten zakaz może ma jakiś sens, ale z dzisiejszą młodzieżą, to raczej bez sensu. Jeżeli taki 14-latek będzie chciał sobie co nieco wypić, to i tak zdobędzie alkohol. Więc żadne zakazy, czy tabliczki w sklepach nie robią na nim wielkiego, tzw. "Hallo"...
Kocham Cię już wiem
Jedno słowo a tyle mieści się ...

Przemek 

Wysłał 1 piw(a)

9.19 Punktów
Wysłany: 2008-08-30, 10:51   

Mi tam brachol co ma 28 lat kupi, jak mi się zachcę, ale nie pałam pragnieniem tak bardzo do alkoholu, więc najczęściej się zdarza, że piwo tam jedno pije na wczasach np. jak jestem nad morzem, ale jeśli sam miałbym kupić, to niestety mnie znają sprzedawcy w moim mieście z widzenia, i wiedzą że jestem niepełnoletni, także napewno by mi nie sprzedali.

Marti250 
Dark girl

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-08-30, 18:44   

% są dla ludzi. moim zdaniem powinni określić granicę 16 lat a nie 18...:)

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-08-30, 18:59   

Marti250 napisał/a:
% są dla ludzi. moim zdaniem powinni określić granicę 16 lat a nie 18...:)

Dlaczego? Bo tak? Rozwiń swoją wypowiedź.

16 latkowie są jeszcze niepełnoletni, opiekę nad nimi sprawują rodzice. Wyobraź sobie, że taki 16 latek się upije [a takim to niedużo do tego trzeba] i spowoduje jakiś wypadek. Młodzież w takim wieku jest jeszcze nie odpowiedzialna, w wielu przypadkach nie wie co robi. Chce zaszpanować przed starszymi kolegami i co potem?

Axl Rose

Odpowiedz do tematu