Forum Młodzieżowe, wielotematyczne Strona Główna

Ogłoszenie 

Witamy wszystkich nowych userów, zapraszam do rejestracji :)

Zostań Użytkownikiem Miesiąca i zdobądź cenne nagrody:)

Poprzedni temat «» Następny temat
Bić czy nie bić dzieci?
Autor Wiadomość
XxJustaxX 

Otrzymał 1 piw(a)

14.64 Punktów
Wysłany: 2008-11-11, 14:24   

BlackSmile napisał/a:
Klapsa, a nie bicie po twarzy.

No przecież ja cały czas piszę, że nie chodzi mi o to, by bić dziecko po twarzy. Ja nigdy w twarz od rodziców nie dostałam i moje dziecko ode mnie też po twarzy nie oberwie. Ciągle powtarzam o klapsach :)
BlackSmile napisał/a:
To znaczy, że synek ma do ojca jakiś szacunek. A jak mamusia mu na wszytsko zawsze pozwalała, to teraz są takie efekty.

Szacunek... jak ojca wiecznie w domu nie ma i matka musi sobie poradzić z synem 3 letnim i córką, która ma 2 miesiące... Przynajmniej nigdzie go nie było widać, jak nagrywali ten odcinek. Ciągle tylko matka była poniżana przez syna. A ojca pokazywali tylko, gdy niania uczyła ich jak postępować :)
BlackSmile napisał/a:
W jaki? `Nic nie szkodzi, należało mu się...`?

Cytat:
Tatuś mógł powiedzieć, że źle zrobiła bijąc w twarz dziecko... ale mógł ją też w jakiś sposób podnieść na duchu.

Nie wiem... wystarczyło powiedzieć: "Kochanie przesadziłaś bijąc naszego syna w twarz". Potem przytulić. A nie: ""Ty go w twarz uderzyłaś? Gratulacje! Weź ty się dziewczyno zastanów co robisz!". Gdyby mi tak mąż powiedział, to jeszcze on by oberwał :mrgreen:
Kocham Cię już wiem
Jedno słowo a tyle mieści się ...
Wyœlij buziaka autorowi tego posta

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-11-11, 14:44   

XxJustaxX napisał/a:
No przecież ja cały czas piszę, że nie chodzi mi o to, by bić dziecko po twarzy.

No, i poli chyba też o to chodziło.

XxJustaxX napisał/a:
Szacunek... jak ojca wiecznie w domu nie ma i matka musi sobie poradzić z synem 3 letnim i córką, która ma 2 miesiące... Przynajmniej nigdzie go nie było widać, jak nagrywali ten odcinek. Ciągle tylko matka była poniżana przez syna. A ojca pokazywali tylko, gdy niania uczyła ich jak postępować :)

Nie wiem, to już ich sprawa. Albo ojciec rzeczywiście się dziećmi nie zajmuje, albo po prostu nie chciał brać w tej całej komedii udziału ;)

Cytat:
Nie wiem... wystarczyło powiedzieć: "Kochanie przesadziłaś bijąc naszego syna w twarz".

Identyczna sytuacja jak z dzieckiem, który pluje mamusie: `Kochanie przesadziłeś, nie rób tak więcej.`

XxJustaxX napisał/a:
Potem przytulić. A nie: ""Ty go w twarz uderzyłaś? Gratulacje! Weź ty się dziewczyno zastanów co robisz!". Gdyby mi tak mąż powiedział, to jeszcze on by oberwał :mrgreen:

A to jest przykład tego, że kobieta nie potrafi się przyznać do błędu.

Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose

Everybody lies! :P

XxJustaxX 

Otrzymał 1 piw(a)

14.64 Punktów
Wysłany: 2008-11-11, 15:20   

BlackSmile napisał/a:
Identyczna sytuacja jak z dzieckiem, który pluje mamusie: `Kochanie przesadziłeś, nie rób tak więcej.`

W sumie, to masz rację :oops:
BlackSmile napisał/a:

Wydaje mi się, że jej o to nie chodziło. Ja odniosłam wrażenie, że dziecko nawet jak już przegina, to nie może dostać nawet klapsa :) Przynajmniej z jednego posta tak wynikło :)
BlackSmile napisał/a:
A to jest przykład tego, że kobieta nie potrafi się przyznać do błędu.

A mi się wydaje, że jest to przykład pana domu, który za wszelką cenę chcę panować nad wszystkim i nad wszystkimi. Ja te słowa odebrałam tak, że to wszystko jest winą tej kobiety. A ona przeprosiła. Powiedziała, że poniosło ją i takie tam :)
Dla mnie po prostu ten facet chce mieć za wszelką cenę idealną rodzinę :)
Kocham Cię już wiem
Jedno słowo a tyle mieści się ...

pola 

2.90 Punktów
Wysłany: 2008-11-11, 18:02   

BlackSmile napisał/a:
XxJustaxX napisał/a:
No przecież ja cały czas piszę, że nie chodzi mi o to, by bić dziecko po twarzy.

Tak, cały czas mi o to chodziło. Chociaż jedna osoba mnie zrozumiała.
BlackSmile napisał/a:
Cytat:
Nie wiem... wystarczyło powiedzieć: "Kochanie przesadziłaś bijąc naszego syna w twarz".

Dokładnie mam takie samo zdanie.
XxJustaxX napisał/a:
a co ma gwałt do klapsa? Czy za danie klapsa dziecku pójdziesz siedzieć? Czy danie klapsa dziecku zniszczy mu tak psychikę i życie jak gwałt? I czy według Ciebie rodzic, który da klapsa dziecku wtedy, gdy zasłużył jest tak samo okrutny, bezwstydny i psychiczny, jak człowiek, który gwałci dzieci? Chyba trochę za daleko posunęłaś się w swoich rozmyśleniach.

Jeśli Ci chodziło tylko o klaps, to ok. Ja myślałam, że rozważamy sprawę uderzenia w twarz. Poza tym uważasz, że bicie dziecka nie jest okrutne? Ja myślę, że jest. Bicie może zniszczyć tak samo psychikę, jak wielokrotny gwałt.

Miu 
miętowo-czekoladowa

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-11-17, 21:19   

Moim zdaniem dziecka nie powinno się bić. Najczęściej problemy z dziećmi wynikają z tego, że się je rozpuszcza. Bo jeśli dziecko będzie chciało zabawkę w supermarecie, a Ty powiesz, że dostanie jak zasłuży, to jest szansa, że zrozumie. Jak zacznie bić i szarpać to mu tej zabawki nie kupisz, ale nie dasz mu klapsa, bo po co. Za którymś razem zrozumie, że nie dostanie tego czego będzie chciał, jeśli nie pokaże, że powinien to dostać. Myslę, że słowa dużo więcej dadzą niż bicie, bo dzieci bite (nawet jeśli jest tych klapsów niedużo) później choć trochę boją się rodziców. Nie chciałabym, żeby moje dziecko się mnie bało. ale też nie dam dziecku wejść na głowę.

pola 

2.90 Punktów
Wysłany: 2008-11-18, 10:34   

Mnie osobiście zadziwia jak wielki wpływ na rodzica ma takie z pozoru małe, nieporadne stworzonko. Znam ludzi, którzy niby skończyli dobre szkoły, mają dobre stanowiska, nadzorują pracę innych ludzi, a nie umieją odmówić dziecku setnego batonika w sklepie.

aduś. 
little queen

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-12-29, 19:18   

Ja dziecka bym nie uderzyła nigdy, po za tym biciem krzykiem nic nie wskóramy tylko dziecko rosnąć i naśladując rodziców będzie robić tak samo w stosunku do rodzeństwa kolegów koleżanek a nawet rodziców moja polonistka uważa że ten rodzic co bije dziecko jest niewydolny wychowawczo

The goodness bound by Satan it has been torn
With this baby's precious brow ready for thorns

In your masterpiece beautiful
You speak the unspeakable through
I love you too

Wykorzystam Cię jak zlew,
Ty mnie zresztą też!

Buka 
I will be always...

Otrzymał 3 piw(a)

46.75 Punktów
Wysłany: 2008-12-29, 23:03   

aduś. napisał/a:
rodzic co bije dziecko jest niewydolny wychowawczo

pozdrów ją i powiedz że jej nie lubię.

Nadskakując dziecku na każdym kroku, pozwalając mu na wszystko, a potem nie umiąc sobie z nim poradzić, to wtedy rodzic jest niewydolny wychowawczo.

aduś. 
little queen

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-12-30, 18:33   

tylko że wiesz dziecko widząc że rodzic go bije na kazdym kroku sam później uzna że można bić rodziców i w ogóle ludzi w otoczeniu bo nic z tego nie jest no ale o tym już pisałam wcześniej choć też tzn. bezstresowe wychowanie jest też nie dobre a poza tym ostatnio moi rodizce gadali z ciocią właśnie na temat tego i oni normalnie byli bici znaczy wiadomo nie mocno jak coś złego zrobili i nie było tylu bandytów i w ogóle... a poza tym nei było tak jak np. teraz jacyś młodzi chłopacy zabili kumpla tylko dlatego że cchiali zoabczyć jak ktoś umiera

I love you too

Ty mnie zresztą też!

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-12-30, 18:56   

aduś. napisał/a:
nie było tylu bandytów i w ogóle...

Było ich tyle samo, tylko wtedy tego tak nie nagłaśniali.

Dlaczego Wy myślicie, że jak rodzic da klapsa dziecku, to wyrośnie na bandytę i złodzieja?

Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose

Everybody lies! :P

aduś. 
little queen

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-12-30, 18:59   

BlackSmile napisał/a:
aduś. napisał/a:
nie było tylu bandytów i w ogóle...

Było ich tyle samo, tylko wtedy tego tak nie nagłaśniali.

Dlaczego Wy myślicie, że jak rodzic da klapsa dziecku, to wyrośnie na bandytę i złodzieja?

no zalezy jak na to spojrzeć jakie są stosunki między dziećmi a rodzicami jak wyglądają te 'klapsy' i w ogóle

I love you too

Ty mnie zresztą też!

Buka 
I will be always...

Otrzymał 3 piw(a)

46.75 Punktów
Wysłany: 2008-12-30, 20:07   

aduś. napisał/a:
no zalezy jak na to spojrzeć jakie są stosunki między dziećmi a rodzicami jak wyglądają te 'klapsy' i w ogóle

klaps to klaps i nie ma jego odmian. A my tu cały czas o klapsach rozmawiamy a nie o jakimś katowaniu.
I stosunki między dwoma stronami też niewiele do tego mają, bo jakie stosunki może mieć rodzic ze swoim dzieckiem w wieku przedszkolnym? chyba nie najgorsze.
aduś. napisał/a:
rodizce gadali z ciocią właśnie na temat tego i oni normalnie byli bici znaczy wiadomo nie mocno jak coś złego zrobili i

i teraz mi powiedz czy Ty kiedyś dostałaś od któregoś z rodziców?

aduś. 
little queen

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-12-30, 20:17   

rodzic ze swoim dzieckiem w wieku przedszkolnym? chyba nie najgorsze.
aduś. napisał/a:
rodizce gadali z ciocią właśnie na temat tego i oni normalnie byli bici znaczy wiadomo nie mocno jak coś złego zrobili i

i teraz mi powiedz czy Ty kiedyś dostałaś od któregoś z rodziców?[/quote]
no dostałam i to nie raz, tylko też mam porównanie mój starszy kuzyn nigdy nie został tknięty i w sumie jemu na złe nie wyszło tylko zaczął wchodzic rodzicom na głowę

I love you too

Ty mnie zresztą też!

Buka 
I will be always...

Otrzymał 3 piw(a)

46.75 Punktów
Wysłany: 2008-12-30, 22:10   

aduś. napisał/a:
no dostałam i to nie raz

no widzisz. Idąc twoim tokiem myślenia to ty też będziesz bić swoje dzieci mimo że jesteś temu przeciwna:P
poza tym wierzę że przez klapsy które w życiu dostałaś nie jesteś marginesem społecznym, przestępcą.

aduś. napisał/a:
mój starszy kuzyn nigdy nie został tknięty i w sumie jemu na złe nie wyszło tylko zaczął wchodzic rodzicom na głowę

bo tak to się kończy, wchodzeniem na głowę.

aduś. napisał/a:
naśladując rodziców będzie robić tak samo w stosunku do rodzeństwa kolegów koleżanek a nawet rodziców

jestem pewna że dziecko które dostaje klapsy ma większy szacunek do rodzica niż takie którego rodzic pozwala mu na wszystko. A biciem rodziców najczęściej kończy się bezstresowe wychowanie, nie odwrotnie.

pola 

2.90 Punktów
Wysłany: 2009-01-01, 18:43   

Buka napisał/a:
jestem pewna że dziecko które dostaje klapsy ma większy szacunek do rodzica niż takie którego rodzic pozwala mu na wszystko

Ile ja w życiu dostałam klapsów, to się nie wypowiem. Chyba nie powinnam siedzieć na tyłku. Niby to były klapsy, czasem lżejsze czasem mocniejsze, ale najgorsze są emocje z tym związane i to jaką krzywdę emocjonalną robią dziecku rodzice wyciągając dłoń i nie tłumacząc co źle zrobiło. Wtedy wybacz, ale szacunek do rodzica jest znikomy.

Odpowiedz do tematu