Forum Młodzieżowe, wielotematyczne Strona Główna

Ogłoszenie 

Witamy wszystkich nowych userów, zapraszam do rejestracji :)

Zostań Użytkownikiem Miesiąca i zdobądź cenne nagrody:)

Poprzedni temat «» Następny temat
Błędy ortograficzne.
Autor Wiadomość
Vanilla 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-08-24, 23:18   Błędy ortograficzne.

Okej. Przyznaję się bez bicia, że jestem na tym punkcie uczulona, a Wy ?
Jestem za tym, żeby młodzież uczyła się pisac poprawnie, szczególnie w takich miejscach gdzie chętnie przebywa, w tym przypadku forum.
Dlatego może wypadałoby zwracac na to większą uwagę ? I Ekipa forum powinna poprawiac błędy, obok których niestety nie da się przejśc obojętnie ?

Byc może to zboczenie zawodowe, które wynoszę z 'bycia' na forach od dłuższego czasu.
Wyœlij buziaka autorowi tego posta

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-08-25, 10:43   

Strasznie mnie wkurzają błędy ortograficzne. Ja sama staram się pisać poprawnie i nie robić błędów :-P
Jakaś osoba zrobi 10 błędów w jednym wyrazie i tego się nawet przeczytać nie da.

Ale takiego tematu już przpadkiem nie było, dyskutowaliśmy chyba o tym?

Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose

Everybody lies! :P

buziak 
alfonsik

Buziaki: 7/3

13.98 Punktów
Wysłany: 2008-08-25, 10:48   

Vanilla napisał/a:
I Ekipa forum powinna poprawiac błędy, obok których niestety nie da się przejśc obojętnie ?

nie uważam ten pomysł za dobry :) bo to nie lekcja polskiego a zarządzający nie są nayczycielami poprawiającymi dyktanda:)

Poza tym forum to specyficzne miejsce gdzie odzwierciedleniem osobowości piszacych są tylko jego posty i to co on zostawi tutaj po sobie - dlatego nie mnie wnikac i poprawiać to :):)

Faktycznie można propagować i zachęcać do poprawnej pisowni, ale to aby posty były ładne i bez błedów to leży w interesie autora:)

http://forum.inastolatki.pl/portal.php
http://www.loczus.pl

lisette 

18.00 Punktów
Wysłany: 2008-08-25, 12:11   

Nie chcę być niegrzeczna, ale też uważam, że ekipa forum nie za bardzo się nadaje do poprawiania błędów na forum (:
Ale myślę, że większość błędów wynika z nieuwagi użytkowników, dlatego proponowałabym po pierwsze wyrobienie w sobie nawyku powtórnego czytania napisanego tekstu przed wciśnięciem opcji "wyślij", a po drugie nauczenie się korzystania z bardzo przydatnej witryny: http://so.pwn.pl. To żaden wstyd, a można w łatwy sposób uprzyjemnić pobyt innym na forum.

kss. 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-08-25, 12:15   

albo zainstalować mozillię, która mi także pomaga czasem się zapomni o tych trudniejszych słowach (:

Vanilla 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-08-25, 14:27   

buziak, a może dlatego, że Ty także nie piszesz poprawnie ?
Co udało mi się już zauważyć ? Może dlatego właśnie na owego 'nauczyciela' polskiego nie nadawałabyś się ? (:

Wydaje mi się, że wiele osób nawet nie zastanawia się jak pisze.
A może właśnie dlatego, że to jest forum, powinniśmy zwracać na to większą uwagę, bo przyda się nam w życiu pisać poprawnie w swoim ojczystym języku ?
Nie chodzi mi o 'nagradzanie' warnami, ale poprawianie wyraźne błędów najbardziej powtarzających się 'wogule' , 'poprostu' , 'napewno', 'pozatym' .

lisette, to żaden wstyd uczyć się i chcieć poprawiać. Wstyd to pisać coś naprawdę kilka razy - co nietrudno zauważyć na forum - i popełniać ten sam błąd. Zgadzam się z Tobą, kiedy człowiek wie, że w miejscu w którym jest, inni zwracają na to uwagę, to czy jest dyslektykiem - ostatnio to stało się modne, prawda ? - czy nie, to i tak chciałby w oczach innych wyglądać jako ktoś, kto nie powstydzi się za swoją ortografię.

A to żadna ujma mieć podkreślone na czerwono słowo, co innego kiedy sprawdzanie forum ogranicza się do spamu, a czasem offtopu. Każde forum ma inną politykę, dlatego grzecznie pytam i w zasadzie doradzam. Bo przecież to nic nie kosztuje.

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-08-25, 14:31   

Prawda jest taka, że nikt nikogo nie zmusi do pisania poprawnie. Ja jestem za tym, żeby nasz Polski język szanować. Ale co zrobisz, jak niektórzy [nie obrażając nikogo] są zbyt leniwi na to, żeby zmienić podkreślony na czerwony błędny wyraz.

Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose

Vanilla 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-08-25, 14:54   

BlackSmile, oczywiście, że nie.
Tak samo jak nie zmusisz nikogo do pisania na temat, pisania postów, które wnoszą coś do dyskusji, ani tego, żeby tematy były czytelne i świadczyły o tym jaka jest zawartość wątku.
Ale zasady i reguły forum tworzy Ekipa i w zasadzie od nich zależy to jakie osoby będą tu przebywały. Mimo, że forum jest pozornie dla każdego.

BlackSmile napisał/a:
są zbyt leniwi na to,

A może sami nie mają takich umiejętności ? (;
A tak przy okazji - ilu mamy tu moderatorów ?

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-08-25, 15:01   

Mamy jednego moderatora - buziaka.

A ja przypominam, że są jeszcze inne działy oprócz `Nasze forum` ;-)

Axl Rose

buziak 
alfonsik

13.98 Punktów
Wysłany: 2008-08-25, 15:05   

Vanilla napisał/a:
buziak, a może dlatego, że Ty także nie piszesz poprawnie ?
Co udało mi się już zauważyć ? Może dlatego właśnie na owego 'nauczyciela' polskiego nie nadawałabyś się ? (:

może faktycznie wzorem do naśladowanie w tej dziedzinie na forum nie jestem i tego ukrywać nie będe bo flejtuch ze mnie ortograficzny jak nic :)

Ale to nie chodzi o to iż tak czy siak pisze- ale nic mi do cudzych postów które nikogo nie obrażają i nie naruszają regulaminu, nie będe w kogoś posty wchodzić butami.
To tak jakbym regulowała życie forumowe i jak się ktoś wypowiada. Takie rzeczy to tylko za komuny :mrgreen:

Vanilla napisał/a:
A to żadna ujma mieć podkreślone na czerwono słowo, co innego kiedy sprawdzanie forum

nie uwazam to za dobre wyjście. Jak mówiłam wcześniej forum to nie dyktando :)

lisette 

18.00 Punktów
Wysłany: 2008-08-25, 15:11   

Literówki każdemu się zdarzają, ale notoryczne kaleczenie języka polskiego świadczy o braku szacunku dla ewentualnego odbiorcy (i języka ojczystego samego w sobie).

Dlatego myślę, że warto by było o to zadbać, nie jest to dyktando -- prawda, ale skoro umówiliśmy się, że piszemy po polsku, a nie po chińsku, to na bogów, piszmy poprawnie.

buziak 
alfonsik

13.98 Punktów
Wysłany: 2008-08-25, 15:20   

lisette napisał/a:
Dlatego myślę, że warto by było o to zadbać, nie jest to dyktando -- prawda, ale skoro umówiliśmy się, że piszemy po polsku, a nie po chińsku, to na bogów, piszmy poprawnie.

no to piszmy:):)\

co najwyżej można zwrócić komuś uwage na pisownie ale napewno nie latać za każdym jego postem po działach i poprawiać ;)

Posty nieczytelne można usuwać- takie ewentualnie rozwiązanie w tej sytuacji widze.
Podkreślanie kolorowanie itp nie wchodzi w gre.

Ostatnio zmieniony przez buziak 2008-08-25, 15:20, w całości zmieniany 1 raz  

Vanilla 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-08-25, 15:20   

Ja widzę, że lisette, dokładnie myśli tak jak ja.
A przecież spierać się nie będę, bo i po co ?
Tak jak mówiłam, ekipa forum - a tu niestety nie ma jej zbyt dużej, decyduje o tym jak ono ma wyglądać, a więc skoro tak ma być, to niech będzie.

Ja mam co do tego inne zdanie i trudno będzie mi się przyzwyczaić do tego, że ktoś obojętnie przechodzi obok błędów.

buziak napisał/a:
ale nic mi do cudzych postów które nikogo nie obrażają i nie naruszają regulaminu,

To zależy jaki jest regulamin prawda ?
Bo kiedy jest w nim punkt mówiący o błędach, inaczej już to wygląda ?
Poza tym, nieważne.

Nie dyktando ..

[ Dodano: 2008-08-25, 15:22 ]
buziak napisał/a:
napewno

Zwracam uwagę.

Ps. A co Ty robisz jako jeden z nielicznych modów na tym forum ? Czy aby nie powinnaś 'latać' po wszystkich działach ? :roll:

buziak 
alfonsik

13.98 Punktów
Wysłany: 2008-08-25, 15:24   

Vanilla napisał/a:
To zależy jaki jest regulamin prawda ?
Bo kiedy jest w nim punkt mówiący o błędach, inaczej już to wygląda ?

tak, można wrzucić punkt ewentualnie nakazujący bądz zalecający pisownie poprawną ale nie zakazująca niepoprawnej pisowni z odpowiednią sankcją typu ostrzeżenie czy upomnienie.

buziak 
alfonsik

13.98 Punktów
Wysłany: 2008-08-25, 15:25   

Vanilla napisał/a:
Czy aby nie powinnaś 'latać' po wszystkich działach ?

to co robie- to moja sprawa chyba, nie?

Ważne jest jak forum wygląda a staram się jak mogę.

Odpowiedz do tematu