Okej. Przyznaję się bez bicia, że jestem na tym punkcie uczulona, a Wy ?
Jestem za tym, żeby młodzież uczyła się pisac poprawnie, szczególnie w takich miejscach gdzie chętnie przebywa, w tym przypadku forum.
Dlatego może wypadałoby zwracac na to większą uwagę ? I Ekipa forum powinna poprawiac błędy, obok których niestety nie da się przejśc obojętnie ?
Byc może to zboczenie zawodowe, które wynoszę z 'bycia' na forach od dłuższego czasu.
Strasznie mnie wkurzają błędy ortograficzne. Ja sama staram się pisać poprawnie i nie robić błędów
Jakaś osoba zrobi 10 błędów w jednym wyrazie i tego się nawet przeczytać nie da.
Ale takiego tematu już przpadkiem nie było, dyskutowaliśmy chyba o tym?
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
I Ekipa forum powinna poprawiac błędy, obok których niestety nie da się przejśc obojętnie ?
nie uważam ten pomysł za dobry :) bo to nie lekcja polskiego a zarządzający nie są nayczycielami poprawiającymi dyktanda:)
Poza tym forum to specyficzne miejsce gdzie odzwierciedleniem osobowości piszacych są tylko jego posty i to co on zostawi tutaj po sobie - dlatego nie mnie wnikac i poprawiać to :):)
Faktycznie można propagować i zachęcać do poprawnej pisowni, ale to aby posty były ładne i bez błedów to leży w interesie autora:)
Nie chcę być niegrzeczna, ale też uważam, że ekipa forum nie za bardzo się nadaje do poprawiania błędów na forum (:
Ale myślę, że większość błędów wynika z nieuwagi użytkowników, dlatego proponowałabym po pierwsze wyrobienie w sobie nawyku powtórnego czytania napisanego tekstu przed wciśnięciem opcji "wyślij", a po drugie nauczenie się korzystania z bardzo przydatnej witryny: http://so.pwn.pl. To żaden wstyd, a można w łatwy sposób uprzyjemnić pobyt innym na forum.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur
buziak, a może dlatego, że Ty także nie piszesz poprawnie ?
Co udało mi się już zauważyć ? Może dlatego właśnie na owego 'nauczyciela' polskiego nie nadawałabyś się ? (:
Wydaje mi się, że wiele osób nawet nie zastanawia się jak pisze.
A może właśnie dlatego, że to jest forum, powinniśmy zwracać na to większą uwagę, bo przyda się nam w życiu pisać poprawnie w swoim ojczystym języku ?
Nie chodzi mi o 'nagradzanie' warnami, ale poprawianie wyraźne błędów najbardziej powtarzających się 'wogule' , 'poprostu' , 'napewno', 'pozatym' .
lisette, to żaden wstyd uczyć się i chcieć poprawiać. Wstyd to pisać coś naprawdę kilka razy - co nietrudno zauważyć na forum - i popełniać ten sam błąd. Zgadzam się z Tobą, kiedy człowiek wie, że w miejscu w którym jest, inni zwracają na to uwagę, to czy jest dyslektykiem - ostatnio to stało się modne, prawda ? - czy nie, to i tak chciałby w oczach innych wyglądać jako ktoś, kto nie powstydzi się za swoją ortografię.
A to żadna ujma mieć podkreślone na czerwono słowo, co innego kiedy sprawdzanie forum ogranicza się do spamu, a czasem offtopu. Każde forum ma inną politykę, dlatego grzecznie pytam i w zasadzie doradzam. Bo przecież to nic nie kosztuje.
Prawda jest taka, że nikt nikogo nie zmusi do pisania poprawnie. Ja jestem za tym, żeby nasz Polski język szanować. Ale co zrobisz, jak niektórzy [nie obrażając nikogo] są zbyt leniwi na to, żeby zmienić podkreślony na czerwony błędny wyraz.
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
BlackSmile, oczywiście, że nie.
Tak samo jak nie zmusisz nikogo do pisania na temat, pisania postów, które wnoszą coś do dyskusji, ani tego, żeby tematy były czytelne i świadczyły o tym jaka jest zawartość wątku.
Ale zasady i reguły forum tworzy Ekipa i w zasadzie od nich zależy to jakie osoby będą tu przebywały. Mimo, że forum jest pozornie dla każdego.
BlackSmile napisał/a:
są zbyt leniwi na to,
A może sami nie mają takich umiejętności ? (;
A tak przy okazji - ilu mamy tu moderatorów ?
buziak, a może dlatego, że Ty także nie piszesz poprawnie ?
Co udało mi się już zauważyć ? Może dlatego właśnie na owego 'nauczyciela' polskiego nie nadawałabyś się ? (:
może faktycznie wzorem do naśladowanie w tej dziedzinie na forum nie jestem i tego ukrywać nie będe bo flejtuch ze mnie ortograficzny jak nic :)
Ale to nie chodzi o to iż tak czy siak pisze- ale nic mi do cudzych postów które nikogo nie obrażają i nie naruszają regulaminu, nie będe w kogoś posty wchodzić butami.
To tak jakbym regulowała życie forumowe i jak się ktoś wypowiada. Takie rzeczy to tylko za komuny
Vanilla napisał/a:
A to żadna ujma mieć podkreślone na czerwono słowo, co innego kiedy sprawdzanie forum
nie uwazam to za dobre wyjście. Jak mówiłam wcześniej forum to nie dyktando :)
Literówki każdemu się zdarzają, ale notoryczne kaleczenie języka polskiego świadczy o braku szacunku dla ewentualnego odbiorcy (i języka ojczystego samego w sobie).
Dlatego myślę, że warto by było o to zadbać, nie jest to dyktando -- prawda, ale skoro umówiliśmy się, że piszemy po polsku, a nie po chińsku, to na bogów, piszmy poprawnie.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Dlatego myślę, że warto by było o to zadbać, nie jest to dyktando -- prawda, ale skoro umówiliśmy się, że piszemy po polsku, a nie po chińsku, to na bogów, piszmy poprawnie.
no to piszmy:):)\
co najwyżej można zwrócić komuś uwage na pisownie ale napewno nie latać za każdym jego postem po działach i poprawiać ;)
Posty nieczytelne można usuwać- takie ewentualnie rozwiązanie w tej sytuacji widze.
Podkreślanie kolorowanie itp nie wchodzi w gre.
Ja widzę, że lisette, dokładnie myśli tak jak ja.
A przecież spierać się nie będę, bo i po co ?
Tak jak mówiłam, ekipa forum - a tu niestety nie ma jej zbyt dużej, decyduje o tym jak ono ma wyglądać, a więc skoro tak ma być, to niech będzie.
Ja mam co do tego inne zdanie i trudno będzie mi się przyzwyczaić do tego, że ktoś obojętnie przechodzi obok błędów.
buziak napisał/a:
ale nic mi do cudzych postów które nikogo nie obrażają i nie naruszają regulaminu,
To zależy jaki jest regulamin prawda ?
Bo kiedy jest w nim punkt mówiący o błędach, inaczej już to wygląda ?
Poza tym, nieważne.
Nie dyktando ..
[ Dodano: 2008-08-25, 15:22 ]
buziak napisał/a:
napewno
Zwracam uwagę.
Ps. A co Ty robisz jako jeden z nielicznych modów na tym forum ? Czy aby nie powinnaś 'latać' po wszystkich działach ?
To zależy jaki jest regulamin prawda ?
Bo kiedy jest w nim punkt mówiący o błędach, inaczej już to wygląda ?
tak, można wrzucić punkt ewentualnie nakazujący bądz zalecający pisownie poprawną ale nie zakazująca niepoprawnej pisowni z odpowiednią sankcją typu ostrzeżenie czy upomnienie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum