Forum Młodzieżowe, wielotematyczne Strona Główna

Ogłoszenie 

Witamy wszystkich nowych userów, zapraszam do rejestracji :)

Zostań Użytkownikiem Miesiąca i zdobądź cenne nagrody:)

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Buka
2008-11-15, 18:59
Celibat wsrod duchownych
Autor Wiadomość
phoebe 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-08-30, 16:21   

buziak napisał/a:
Platno twórca idealnego polis uwał własnie że rodzina jest zagrożeniem bytu idealnego państwa.

Czy Ty, dziecko drogie, wiesz, co mówisz? Przywołujesz w dyskusji najbardziej totalitarny ustrój KIEDYKOLWIEK wymyślony na poparcie swoich tez - czy w normalnej dyskusji zaczęłabyś argumentować za np. karą śmierci podając za argument to, że się Stalinowi podobała?

Prosiłbym Cię też o używanie opcji edytuj - literówki i ewidentne błędy są oznaką tego, że nie szanujesz współforumowiczów.

I żeby nie było, że offtop:
Na zniesienie celibatu są minimalne szanse - powstał, by stać na straży integralności majątku kościoła (odpadają niewygodne problemy z dziedziczeniem i podziałem majątków biskupów czy kardynałów, teoretycznie zapobiega też dziedziczeniu stanowisk kośielnych) i jakoś nie widzę powodu, dla którego Kościołowi Katolickiemu miałoby nagle przestać zależeć na pieniądzach

Przemek 

Wysłał 1 piw(a)

9.19 Punktów
Wysłany: 2008-09-02, 20:40   

Już kilka razy zniesiono celibat i powstały odłamy Kościoła Katolickiego. Bez celibatu nie można byłoby wyświęcać diakonów, kapłanów i biskupów, a bez nich z kolei Kościół by popadał w ruinę.

buziak 
alfonsik

Buziaki: 7/3

13.98 Punktów
Wysłany: 2008-09-03, 11:18   

phoebe napisał/a:
Czy Ty, dziecko drogie, wiesz, co mówisz? Przywołujesz w dyskusji najbardziej totalitarny ustrój KIEDYKOLWIEK wymyślony na poparcie swoich tez - czy w normalnej dyskusji zaczęłabyś argumentować za np. karą śmierci podając za argument to, że się Stalinowi podobała?

Bez takiej wyższości prosze mi tu.
Nie wiem co masz do Platona. Był wybitnym filozofem i twórca mysli politycznej a jego nauki przetrwały do czasów dzisiejszych i są filarami niejednej nauki humanistycznej.

phoebe napisał/a:
karą śmierci podając za argument to, że się Stalinowi podobała?

Stalin był zbrodniarzem- Platon nie. Dlatego zauważ pewną różnice między nimi.

http://forum.inastolatki.pl/portal.php
http://www.loczus.pl
Wyœlij buziaka autorowi tego posta

phoebe 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-09-03, 18:21   

buziak napisał/a:

Bez takiej wyższości prosze mi tu.
Nie wiem co masz do Platona. Był wybitnym filozofem i twórca mysli politycznej a jego nauki przetrwały do czasów dzisiejszych i są filarami niejednej nauki humanistycznej.

Tatarkiewicz napisał/a:

"d) Do państwa mogą należeć tylko ci, którzy są dlań potrzebni.
(...)
zniesiona jest własnośc indywidualna, obowiązuje tam ustrój komunistyczny
(...)
Utopia Platońska była oparta na pięknej zasadzie: na podporządkowaniu jednostek państwu, a państwa celom czysto moralnym, idealnym (...). Ale realizacja jej była doktrynerska, szczegóły dziwaczne, okrutne, nie liczące się z wolnością i szczęściem człowieka."

Wikipedia napisał/a:

Głosił tzw. mit o krwi i ziemi, według którego ludzie z poszczególnych grup społecznych posiadają w sobie pewien metal. I tak filozofowie - złoto, strażnicy - brąz, a żywiciele - żelazo. Platon uważa, że klasa najwyższa musi pozostać "czysta". Nie dopuszcza mieszania się różnych metali, ponieważ każda mieszanka jest zmianą i prowadzi do degeneracji.
(...)
óźniejsza krytyka uznawała Platona za prekursora totalitaryzmu ze względu na postulowaną całkowitą reglamentację wszystkich aspektów życia.

mniej więcej to mam do Platona. Nie zaprzeczam temu, że koncepcja idej jest ciekawa, ale stworzenie organizmu państwowego, w którym dzieci są oddzielane od rodziców dla wychowania państwowego jest koncepcją chorą. A każde przywołanie osób głoszących totalitaryzm na poparcie argumentów w dyskusji jest dla mnie naprawdę czymś nieodpowiednim.

buziak 
alfonsik

Buziaki: 7/3

13.98 Punktów
Wysłany: 2008-09-03, 18:46   

phoebe napisał/a:
mniej więcej to mam do Platona. Nie zaprzeczam temu, że koncepcja idej jest ciekawa, ale stworzenie organizmu państwowego, w którym dzieci są oddzielane od rodziców dla wychowania państwowego jest koncepcją chorą. A każde przywołanie osób głoszących totalitaryzm na poparcie argumentów w dyskusji jest dla mnie naprawdę czymś nieodpowiednim.

Te informacje ściągnięte z wikipedii to pierwsza koncepcja idealnego państwa a Platon i jego myślenie przechodziło pewną ewolucje, dlatego tez napisał 3 wizje idealnego państwa za swego życia.
Tym bardziej że Tomasz More też miał wizje państwa idealnego gdzie nie było własności prywatnej.

PS. Abyś zrozumiał tok myślenia Platona musiałbyś przeczytać jego dzieła krok po kroku bo ułamki wikipedii tego Ci nie odzwierciedlą niestety.

Poza tym to jest Twoja subiektywna ocena do której oczywiście masz prawo.

Lecz to nie jest na temat wiec koniec z tym wątkiem.

http://forum.inastolatki.pl/portal.php
http://www.loczus.pl
Wyœlij buziaka autorowi tego posta

Odpowiedz do tematu