Celibat? Nie, oczywiście, że nie:)
To jest świadomy wybór, więc celibat powinien być zachowany:)
Niech już nikt nic nie zmienia, bo i po co?
_________________ Posłuchaj. Gdyby mi się ziemia rozstąpiła pod nogami... rozumiesz? Gdyby mi niebo miało zawalić się na łeb - nie cofnę się, rozumiesz? Za takie szczęście oddam życie...
A moim zdaniem zniesienie celibatu to dobry pomysł.
Np tak jak za granica... nie ma ksiezy tylko są pastorowie.. maja oni zony, dzieci i nie ma PEDOFILIIIIIIII i molestowania dzieci.... :/
_________________ ♥ Why do all good things come to an end? :((( ♥
Np tak jak za granica... nie ma ksiezy tylko są pastorowie.. maja oni zony, dzieci i nie ma PEDOFILIIIIIIII i molestowania dzieci.... :/
Wedlug mnie celibat powinien byc wzniesione, bo jak by nie bylo to ksiadz to tez czlowiek i tez naleza sie mu przyjemniosci i doswiadczenia seksualne wiec wzniesienie celibatu bylo by dobrym pomyslem :)
_________________ Ja MaM CoS CzEgO Ty NiE BeDzIeSz mIaLa! LaPiEsZ MaLa. ?
Księża powinni mieć prawo do założenia rodziny. Można służyć Bogu i mieć rodzinę. Według mnie, te dwie sprawy się w ogóle nie 'gryzą'. Wtedy taki ksiądz, co ma rodzinę, doświadcza tych samych problemów co inni ludzi, w końcu może coś powiedzieć na temat życia. A teraz? Wiedziałby co to znaczy kłótnia małżeńska, czy problemy z dziećmi i jakie problemy mają jako dzieci. A teraz? Teraz każdy pieprzy, jacy to z nas grzeszniki, bo w niedziele nie poszliśmy do kościoła. A pewnie gdyby miał rodzinę, nieraz by musiał popełnić podobny grzech.
Ale do tego nie dojdzie, przynajmniej na razie. Kościół jest konserwatywny, boi się zmian, jakichkolwiek kroków do przodu. Musiałoby się wiele zmienić. Każdy ksiądz oprócz proboszcza zmienia parafię co 4 lata, co z rodziną nie było by tak prostą sprawą. Po drugie, pewnie obawiają się, że księża zbyt mocno zainteresują się swoją rodzinką i kościół pójdzie na dalszy plan.
złOśn!Ca napisał/a:
Wedlug mnie celibat powinien byc wzniesione, bo jak by nie bylo to ksiadz to tez czlowiek i tez naleza sie mu przyjemniosci i doswiadczenia seksualne wiec wzniesienie celibatu bylo by dobrym pomyslem :)
Tu nie chodzi o sam seks, ale o małżeństwo.
MaLLinKa napisał/a:
A moim zdaniem zniesienie celibatu to dobry pomysł.
A czy kochający mąż i tatuś, nie może się zabawia z jakimś dzieciaczkiem na boku? To nie jest reguła.
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
Ostatnio zmieniony przez Aniołek 2008-06-02, 21:23, w całości zmieniany 1 raz
ja powiem jedno- troche mnie to rai ze wszyscy w takiej dyskusji daja argument ze ksiadz tez ma poped seksualny:)
nio ok- rozumiem ale jest jedna ale:)
to wyglada tak jakby malzenstwo bylo tylko instytucja tworzana wylacznie do seksu.
a ja tak nie uwazam dla mnie malzenstwo to milosc, wsparcie, czulosc- a o tym nikt nie wspomina ze duuchowni rowniez maja takie potrzeby:)
Ja jestem przeciwna zniesieniu celubibatu :):):)
poza tym nie mylic pojec- celibat to nie sluby czystosci:)
czyli ksiadz nie sklada slubow ze nie bedzie wspolzyl ale duchowenstwo naklada na niego zakaz zwiazkow z kobieta:)
A ja uważam, że powienien być zniesiony. Dlaczego księża tyle mówią o rodzinie, dzieciach itp, jeżeli sami jej nie mają, nie wiedzą jak to jest. Dlaczego ma nas pouczać ktoś, kto nie ma o tym zielonego pojęcia?
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
uważam, że celibat powinien być, być i jeszcze raz być! owszem, księża mówią o zakładaniu rodzin, o dzieciach, ale oni nie powinni ich mieć. nikt ich nie zmuszał do kapłaństwa, a od początku było wiadome, że księża tych rodzin nie mogą zakładać. skoro ktoś się na to decyduje, ma tego świadomość, jest w pełni odpowiedzialny za decyzję, którą podejmuje. a jak chcesz mieć rodzinę -nie wstępuj do zakonu i spoko.
_________________ '..to nie pinda na obcasach, z krwi i kości dziewczyna..'
uważam że celibat powinien zostać zniesiony są ludzie którzy kochają Boga i chcą mu służyć ale niekoniecznie chcą rezygnować z małżeństwa i założenia rodziny. Poza tym zgadzam sie dokładnie z tym co napisała Blacksmile często kazania są o rodzinie i księża nas pouczają właściwie po co jak nie mają o tym pojęcia
_________________ skończy się pokolenie JP2 zacznie sie pokolenie analfabetów
Gość kradnie orzeszki ze snikersów
buziaczek ciezki temat wybralas :P przynajmniej mozna ciekawie podyskutowac ;)
co z celibatem? sprawa kontrowersyjna. ale wg mnie powinno byc jak jest.
jak bylem mniejszy to sobie tlumaczylem ze ksiadz bierze 'slub' z Panem Bogiem ;) a jak sie ma juz jeden slub to 2 nie mozna bo to bigamia. celibat powinien byc jak najbardziej, tacy ludzie (ksieza) wybrali sobie to - to nie jest zawod - to powolanie. z tego co wiem to po seminarium jest rok 'wolnego' (przed slubami), przez ten rok czasu owa osoba moze sie rozmyslic praktycznie bez konsekwencji.
MaLLinKa, moim zdaniem myslisz sie, nie tylko ksieza molestuja dzieci ale np dyrygenci (o slowiki mi chodzi) tez sie dopuszczaja takich czynow, wychowawcy na koloniach itd wiec to nie zalezy od tego czy ktos ma zone/kobiete z ktora ten tego.
BlackSmile, dobrze mowisz, jak ktos moze pouczac Nas na temat ktorego 'nie zna'. z jednej strony oni nie moga powiedziec nic na ten temat, nie znaja problemow itd ale z 2 strony (przynajmniej u mnie na parafi) nie mowia 'zrob to i to' tylko staraja kierowac sie przykazaniami.
_________________ Gość myslisz ze jestes zajebisty?
Zajebistym trzeba sie poprostu urodzic ^^,
Polski rodowód w aktach
Opieram się tylko i wyłącznie na faktach
Pragnę być nietypowy, niepowtarzalny
Jednorazowy i oryginalny
Jeśli kopiuję to tylko w punktach ksero
Gdy ktoś powiela kogoś
Uważam go za zero
Mówię prawdę szczerą
Bo nie lubię gdy ktoś kłamie
Służę pomocą, nie na każde zawołanie
Mi się zdaje, że celibat powinnien być zniesiony. Popieram zdanie BlackSmile. Dopiero wtedy dany ksiądź będzie mógł zająć stanowisko na temat aborcji , czy wychowania , czy choćby nauk przedmałżeńskich.
a co ma do tego aborcja? ksiadz nie mowi co mysli tylko mowi w imieniu kosciola a wiadomo ze kosciol jest przeciwny aborcji
_________________ Gość myslisz ze jestes zajebisty?
Zajebistym trzeba sie poprostu urodzic ^^,
Polski rodowód w aktach
Opieram się tylko i wyłącznie na faktach
Pragnę być nietypowy, niepowtarzalny
Jednorazowy i oryginalny
Jeśli kopiuję to tylko w punktach ksero
Gdy ktoś powiela kogoś
Uważam go za zero
Mówię prawdę szczerą
Bo nie lubię gdy ktoś kłamie
Służę pomocą, nie na każde zawołanie
a co ma do tego aborcja? ksiadz nie mowi co mysli tylko mowi w imieniu kosciola a wiadomo ze kosciol jest przeciwny aborcji
aborcja to nie tyle problem rodzinny :):) i życia rodzinnego co przede wszystkim problem etyczny :):)
wiadomo że trudno rozmawiać o problemach rodzinnych i szukać odpowiedzi u księdza który sam jej nie posiada :):) no ale teraz raczej niewiele osób akurat idzie do duchownego z takimi rozterkami i innymi :P
dokładnie, to nie jest sprawa księży, w każdym bądź razie wiedzieli na co się piszą, i to ich wolna wola i wybór, że wybrali takie, a nie inne życie, to powołanie, a nie chęć bycia ojcem.
_________________ '..to nie pinda na obcasach, z krwi i kości dziewczyna..'
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum