Wysłany: 2008-07-26, 14:35 Czy pieniądze dają szczęście?
Właśnie co myślicie na ten temat ?
Co takiego jest w tzw. mani posiadania czy naprawdę jakieś bajery które oczywiście można mieć mając kasę, którymi się pobawimy a potem wyrzycimy w kąt, bo sie nam znudzi takie dokupowanie kolejnych do sterty leżących w kącie dla chwili zabawy czy to można nazwać szczęściem?
Jak również jeśli chodzi o znajmomych, o przyjaciół jak mamy kasę to mamy ich więcej? Jeli tak to przecież nie są to prawdziwi, co gorsza nie ma się pewności którzy są Ci prawdziwi a którzy dla kasy.
Więc co takiego jest w tej kasie, daje szczęście czy nie?
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
Może szczęścia nie dają, ale znacznie ułatwiają życie.
Wiadomo, za pieniądze przyjaciół nie kupisz, ale będziesz miał za co żyć.
Bardziej szczęśliwy będzie samotny milioner jedzący drogi obiad w eleganckiej restauracji, czy kochająca rodzina w altance w ogródku? Wiadomo, to drugie
Ale możemy popatrzeć na to i z innej strony. Zbierałeś kasę przez kilka miesięcy. Wydałeś na komputer – będziesz się nim cieszył powiedzmy przez rok, na książkę – tydzień, piwo – kilka godzin, a już wspomnienia z wycieczki pozostaną na całe życie.
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
bo jest wiele rzeczy których się nie kupi
np [rawdziwej miłości prawdziwej przyjaźni czy prawdziwego szacunku- co najwyżej można dostać imitacje tego :)
Właściwie wszystko co chciałam napisać zostało już napisane ( przez te dwie nade mną )
Ale dobra:
Więc pieniądze dają szczęście, ale nie do końca i nie jest to zbyt wielkie szczęście.
Ułatwiają one znacznie życie, chociaż nie wszystko się za nie kupi ale jednak większość jest do kupienia Pieniądze są takim jakby dodatkiem w drodze do szczęścia. Nie są najważniejsze, ale przydatne
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
Nie lubię tego hasła: "pieniądze szczęścia nie dają".
Owszem, może i same w sobie nie dają, jednak przy braku pieniędzy nietrudno o nieszczęście (:
ogólnie to jestem szczęśliwa, jak mam pieniądze na fajne zakupy, mam za co wziąć taksówkę do domu itp. -- po prostu mam wygodne, łatwe życie.
bo myślę, że jak się ma pieniądze, to jest się po prostu spokojnym, a spokój jest do szczęścia (przynajmniej w moim wypadku) -- niezbędny.
Bez pieniędzy nikt nie będzie szczęśliwy. Trochę dziwnie to Buka ujęłaś. Podzieliłaś ludzi na tych mających kasę i na tych, co jej nie mają. A ja nie lubię skrajności ;p
Powiedzcie mi, czy człowiek żebrzący pod kościołem czy na ulicy jest szczęsliwy? Taak. Ma rodzinę którą kocha. Ale co z tego, skoro nie mają co jeść? Czy ojciec będzie szczęśliwy wiedząc, że nie jest w stanie zapewnić im godnego życia? Odpowiedź jest prosta. Oczywiście , że nie. Nie da się żyć bez pieniędzy. To normalne.
Żeby być szczęśliwym, potrzebna jest kasa. Ale kasa nie wystarczy, by być szczęśliwym. Chyba rozumiecie o co mi chodzi? ;p
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
Ja uważam że pieniądze dają szczęście ale do pewnego stopnia (tzn jest ich tyle że masz za co żyć i ci jeszcze zostaje) Za bogatym nie jest fajnie prawie nie ma sie przyjaciół, zaś biedakom też nie musi sie martwić o rachunki i czy mu starczy na jedzenie etc. i zgadzam sie ze stwierdzeniem że kasa jest tylko dodatkiem do szczęścia
_________________ skończy się pokolenie JP2 zacznie sie pokolenie analfabetów
Gość kradnie orzeszki ze snikersów
"Pieniądze szczęścia nie dają, dopiero zakupy"
M. Monroe
_________________ ,,Czasem udaje mi się napisać świetny tekst.. potem słyszę w głowie cudowną muzykę... Myślę sobie - o rany, to jest lepsze niż Led Zeppelin! Wracam do domu, puszczam płytę i uświadamiam sobie, cholera, to był Led Zeppelin..." - Axl Rose
Aniołek napisał/a:
Trochę dziwnie to Buka ujęłaś. Podzieliłaś ludzi na tych mających kasę i na tych, co jej nie mają.
nie sądzę żebym zrobila jaki kolwiek podział nie zauważyłam żebym coś takiego zrobiła
Tak odebrałam tego posta. ;p
ale ok. Może ja coś pomieszałam ;p
osuwari napisał/a:
Za bogatym nie jest fajnie prawie nie ma sie przyjaciół
Głupie gadanie. Nie każdy bogaty człowiek nie ma przyjaciół.
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
Pieniądz sam w sobie jako papier szczęscia nam nie da. Jednak jego wartość napewno w jakims stopniu bo juz jezeli nam daje przykładowo szczęscie zjedzenie loda czy kupienie sobie nowego ciucha to musimy ten pieniądz mieć , ale wiadomo rodziny i miłości za niego nie kupimy.:)
_________________ NIE SŁUCHAM LUDZI KTÓRZY SĄ GŁUSI CHOCIAZ SŁYSZĄ :]
Nie pamiętam tego,
Co warte zapomnień,Robię co lubię, Nie zważając na słowa,Jeśli chcesz mnie skrytykować,
Lepiej milczenie zachowaj...
Pieniądze szczęścia nie dają...? Pieniądze dająszczęście q:
Nie ma chyba człowieka, dla którego pieniądze nie grają roli. Pieniądze są ważne w życiu człowieka, można sobie wmawiać, że tak nie jest, ale faktu nie zmienimy.
Ale jak wiadmo, są (przynajmniej dla mnie) wartości o wiele cenniejsze od pieniędzy. Tak samo jak "Za pieniądze kupisz psa, ale nie merdanie jego ogona" (:
Nie możemy mieć wszystkiego bez pieniędzy, ale z pieniędzmi wszystkiego też nie mozemy miec.
_________________ "Najbardziej straconym dla człowieka jest dzień, w którym się nie śmiał."
To prawda, że za pieniądze można kupić prawie wszystko z rzeczy materialnych.
Można sobie kupić raj na ziemi ... tylko co z tego, jak może się okazać, że jesteśmy sami w tym raju i nie mamy się z kim podzielić naszym "szczęściem" . . .
Zdrowie... za kasę co prawda zapłacisz za operacje, dobrego lekarza ... ale co z tego...
Będziesz miał pieniądze, a dopadnie Cię nieuleczalna choroba ... i co w tedy?
Z drugiej strony, pieniądze na pewno by dały szczęście rodzinom w których droga operacja mogła by uratować życie chorego dziecka, wyleczyć go i dać mu szanse na normalny rozwój i przyszłość... pomogła by rodziną w których panuje bieda ...
Kasa może nam zapewnić szczęście w sensie materialnym, pomóc zrealizować pewne marzenia, plany itp. Jak się ją ma to na pewno jest trochę łatwiej.
Ale za pieniądze nie kupimy zdrowia, przyjaciół i osoby którą pokochamy, i która nas pokocha...
Pieniądze nigdy nie zapewnią nam szczęścia duchowego, psychicznego itd.
Za pieniądze możesz kupić dom ale nie ciepło domowe
Za pieniądze możesz kupić zegar ale nie czas
Za pieniądze możesz kupić łóżko ale nie sen
Za pieniądze możesz kupić książkę ale nie wiedzę
Za pieniądze możesz kupić lekarza ale nie zdrowie
Za pieniądze możesz kupić pozycję ale nie szacunek
Za pieniądze możesz kupić krew ale nie życie
Za pieniądze możesz kupić sex ale nie miłość
_________________ Piszę poprawnie po polsku
Trzeba wiedzieć co się mówi, a nie mówić co się wie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum