Tytułowa Emily Rose (Jennifer Carpenter) opuszcza rodzinne miasteczko by podjąć naukę w college'u. Spędzając samotnie wieczór w akademiku doświadcza przerażających halucynacji i traci przytomność. Emily jest gorliwą katoliczką i chce, by odprawiono na niej egzorcyzmy. Wygnania z niej szatana podejmuje się ksiądz z jej parafii, Richard Moore (Tom Wilkinson). Niestety, podczas odprawiania egzorcyzmów Emily umiera. Ksiądz zostaje oskarżony o nieumyślne spowodowanie jej śmierci i postawiony przed sądem. Jego obrony, choć niechętnie, podejmuje się prawniczka Erin Bruner (Laura Linney). Ma za to otrzymać stanowisko [partnera w firmie prawniczej, w której pracuje. W miarę jak proces zaczyna nabierać tempa, cynizm i ateizm, Erin zostają skonfrontowane z niezachwianą wiarą Ojca Moore'a.
dodam, że to autentyczne wydarzenia.
Oglądaliście go? Jeśli tak to jakie macie wrażenia?
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
Bardzo dobry film. Ale trzeba rozumieć całą sytuację. Jeśli jej nie znasz film będzie na Ciebie działał jak zwykły horror który ma Ciebie wystraszyć. Dla mnie jest to odtworzenie sytuacji z Niemiec. Nie mogę sobie wyobrazić co czuła Emily Rose... Dla mnie jest to niepojęte..
_________________ "Rasta znaczy być wolnym, śmiać się, bawić,
Kochać, szanować i ufać. Wiedzieć
Skąd i dokąd, od czego i dlaczego
Poszukiwać, odkrywać, wędrować"
Habakuk
Oglądałam go 1 raz majac 12 lat i troche chba nie bardzo rozumiałam akcje itd. Ale gdy obejzalam po raz 2 juz w wieku dojzałym do tego to musze przyznac, ze film mi sie bardzo podobal.
_________________ ♥ Why do all good things come to an end? :((( ♥
Bardzo dobry film. Ale trzeba rozumieć całą sytuację. Jeśli jej nie znasz film będzie na Ciebie działał jak zwykły horror który ma Ciebie wystraszyć.
Zgadzam się. Bo trzeb przyznać, że film nie jest zbyt dobry. Ale mocno działający na psychikę. Przynajmniej dla osoby wierzącej. I muszę przyznać, że ja też się nieźle po nim bałam.
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
Ksiądz mi opowiadał o tym filmie :) A dokładnie książce, jestem w trakcie załatwiania jej od kogoś, bo bardzo chciałabym ją przeczytać. Filmu, niestety nie miałam możliwości oglądać i pewnie bym się bała :P
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
film a raczej ksiazka na ktorej podstawie nakrecona film zostala czesciowo oparta na faktach :):):)
a to informacje z wikipedii
Cytat:
Egzorcyzmy
Anneliese Michel egzorcyzmowało dwóch księży: proboszcz Ernst Alt oraz salwatorianin Arnold Renz. Większość przeprowadzonych egzorcyzmów została udokumentowana przez nagranie 51 taśm magnetofonowych. Pierwsze symptomy opętania pojawiły się już w 1968. Mimo, iż była pod stałą kontrolą kapłanów, minęło 7 lat od wystąpienia pierwszych symptomów opętania zanim biskup Würzburga Josef Stangl udzielił oficjalnej zgody na egzorcyzmy jesienią 1975.
Anneliese podczas występowania objawów mówiła sześcioma różnymi głosami męskimi, a każdy z nich określał siebie innym imieniem (Lucyfer, Judasz, Kain, Neron, Hitler i Fleischmann). Dokładna analiza tych głosów, a także naoczne relacje świadków, pozwoliły niezależnym badaczom potwierdzić hipotezę opętania dziewczyny.
Objawy opętania
Anneliese doświadczała między innymi następujących objawów mogących świadczyć o opętaniu demonicznym: widziała "diabelskie twarze", nie mogła przez chwilę usiedzieć w miejscu, rozbierała się do naga i skakała jak kozioł po ścianach, łapała ptaki i odgryzała im głowy, piła swój mocz, spożywała muchy i pająki, żuła węgiel, gryzła ludzi.
Cierpiała na nieustanną bezsenność, wyła na głos całymi nocami. Skarżyła się na częste uczucie "gorąca", łóżko było dla niej za ciepłe, kołdra nie do zniesienia, szukała chłodu wchodząc cała do zimnej wody, wkładała głowę do muszli klozetowej, tarzała się w czarnym pyle węglowym w piwnicy. Czasami po paranormalnych atakach zastygała na wiele godzin bez ruchu. Twierdziła, że zmuszana była do całodziennego klęczenia na modlitwie.
Lekarze badający stwierdzili anomalie funkcjonowania mięśnie szyi, które robiły się twarde i uniemożliwiały połykanie. Napięcie mięśni rozszerzało się na klatkę piersiową i przeszkadzało jej w oddychaniu. W walce o powietrze ciągle przyciskała twarz do podłogi, dopóki jej nos się płaszczył, następnie prostowała się i natychmiast łapała oddech.
Anneliese w pewnym okresie życia dzień i noc była w nieustannym pobudzeniu, które ciągle na nowo rozpalało się i było nie do opanowania, a kiedy jej siły ulegały wyczerpaniu, już po dwóch godzinach była na nowo pobudzona.
Stwierdzono u niej nieproporcjonalnie dużą do budowy ciała siłę fizyczną. Jej chłopak Piotr widział jak jedną ręką rozgniatała jabłko tak, że miąższ pryskał na ściany. Wielokrotnie stosowała przemoc fizyczną wobec ludzi rzucając nimi o ściany jak szmacianymi lalkami.
Szczególną jej agresję wywoływały dewocjonalia: niszczyła krzyże i maryjne figurki, rozrywała różańce, rozlewała wodę święconą, nie mogła przełknąć Komunii Św. Nie mogła znieść ceremonii kościelnych. Im większe święto przypadało w danym dniu, tym bardziej zwiększały się jej cierpienia.
Objawienia
Według Anneliese ukazywała jej się Najświętsza Maria Panna oraz jej Syn Jezus Chrystus, którzy podtrzymywali ją na duchu i zapewniali o tym, że zostanie świętą. Twierdziła także, że nawiedzały ją dusze zmarłych osób.
Anneliese o sensie swojego cierpienia
Kobieta mówiła, że cierpi za kapłanów, w szczególności za tych, którzy nie wierzą w istnienie osobowego szatana oraz za młodzież niemiecką. Według zeznań ks. Ernsta Alta, kierownika duchownego Anneliese Michel, którego wtajemniczała w swoje największe sekrety, wynika że dziewczyna dobrowolnie przyjęła na siebie cierpienia związane z opętaniem jako pokutę za grzechy innych ludzi (cierpienie ekspiacyjne). Cierpienia, jakich doświadczała, powodowały jednak, że pragnęła końca udręk i dlatego poddawała się egzorcyzmom.
Śmierć
Ostatni egzorcyzm miał miejsce 30 czerwca 1976. Tego dnia Anneliese poprosiła kapłana o rozgrzeszenie. Po tym jak uczynił to ks. Renz, poszła spać i już się nie obudziła. Zmarła w Klingenbergu nad Menem 1 lipca 1976.
Według wyroku sądowego Anneliese zmarła w wyniku zagłodzenia. Niektórzy twierdzą jednak, że prawdziwą przyczyną śmierci miałoby być przedawkowanie tegretolu, który przez wieloletnie przyjmowanie i nagromadzenie się w organizmie spowodował śmierć. Lek ten przy długotrwałym zażywaniu powoduje uszkodzenie ciałek krwi, w szczególności trombocytów.
Leczenie medyczne
Jak wynika z dzienników, które prowadziła, a także świadectw lekarzy i egzorcystów, nie zrezygnowała z pomocy medycznej. Poddawana była systematycznemu leczeniu medycznemu (które - jak się okazało - nie przynosiło żadnych rezultatów). Sama poszkodowana podkreślała jednak wielokrotnie, iż stosowane od wielu lat leki nie przynosiły żadnych pozytywnych rezultatów, a wręcz przeciwnie - zwiększały dolegliwości. Według niej znaczną ulgę w cierpieniu przynosiła jej natomiast pomoc duchowa.[potrzebne źródło]
Stosowane leki antyepileptyczne zentropil, aolept i tegretal, mogą wywołać poważne skutki uboczne.
Rozprawa sądowa
Podczas rozprawy sądowej nie wykorzystano czterech poważnych książek uznających opętanie Anneliese Michel za fakt (Bullinger 1979, 1981, 1983; F. D. Goodman 1980), sześciu publikacji medycznych oraz jednej publikacji prawniczej i teologicznej, 52 taśm z nagranymi egzorcyzmami, negując od samego początku możliwość wystąpienia opętania.
Według oficjalnego wyroku sądowego przyczyną śmierci Anneliese było zagłodzenie. Po śmierci dziewczyny nie stwierdzono jednak pewnych zawsze występujących symptomów (np. odleżyny). Rodzice dziewczyny, a także dwaj duchowni egzorcyści zostali oskarżeni i skazani przed Sądem Krajowym w Aschaffenburgu o nieumyślne spowodowanie śmierci. Skazując wszystkich czworo oskarżonych "za doprowadzenie dziewczyny do śmierci wskutek niedbalstwa" na sześć miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na trzy lata, sąd dalece wykroczył poza propozycje prokuratury.
Niektórzy obserwatorzy uznali ten proces za najważniejszy - po Norymberdze - do jakiego doszło nie tylko w Niemczech, ale także w całej Europie.
Oglądałam ;) I bardzo mi się podobał ;)) W ogóle lubię filmy z wątkami egzorcyzmów... sam fakt, że głównie takie filmy oparte są na faktach jest powalający ;)
mnie się ten film bardzo podobał, chyba świadomość, że jest autentyczny, czyni go straszniejszym. dla mnie niewyobrażalne jest to, jak musiała czuć się Emily, i jej rodzina, która musiała patrzeć na jej cierpienie. najstraszniejszy był wg mnie moment, kiedy Emily była w domu i przyszedł ksiądz, żeby odprawić te egzorcyzmy, kiedy ona rzucała się po tych ścianach, a w końcu wyskoczyła przez okno z dziką wściekłością. aż nie chce się wierzyć, że to na faktach.
_________________ '..to nie pinda na obcasach, z krwi i kości dziewczyna..'
taa. autentyczny.. pic na wodę fotomontarz.. hehe..:F
mi sie nie podobał. mało realny i wogóle beznadziejnie nagrany.. :f widziałam straszniejsze horrory na których mi naprawdę się ciepło robiło. a ten był lightowy..:)
_________________ W salonie dama
W kuchni kucharka
W sypialni dziwka
A mnie się podobał. Nie o to chodziło, że nie był straszny, tylko o samą historię... A co do nakręcenia nie mam zastrzeżeń i mogę śmiało polecić ten film.
_________________ ,,Czasem udaje mi się napisać świetny tekst.. potem słyszę w głowie cudowną muzykę... Myślę sobie - o rany, to jest lepsze niż Led Zeppelin! Wracam do domu, puszczam płytę i uświadamiam sobie, cholera, to był Led Zeppelin..." - Axl Rose
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum