Powrócić do starego systemu 8-4 gimnazjum to tak naprawdę trzy lata nic nierobienia, które skracają czas w liceum o rok, bardzo ważny rok ;)
_________________ Strach przed życiem
Wzbudza niepokój
Bunt wisi w powietrzu
Śmierć będzie miała co robić
Lustra wytrzeszczą oczy
Zabić to jedyne przyjazne słowo
To jedyna niestety droga
Na odzyskanie wolności
Ja uważam, że gimnazjum to niepotrzebne zamieszanie. Na początku podania, listy przyjętych - stresowanie biednych 12-latków, których i tak trzeba przyjąć do gimnazjum. Zamieszanie z nowymi klasami, z którymi i tak się trzeba rozstać za 3 lata. Materiał prawie taki sam jak w podstawówce. I właśnie przez jakieś chore gimnazjum, liceum trwa tylko 3 lata. I jeszcze jedno, gimnazjum - trudna młodzież
Ja chcę 8 lat podstawówki, 4 lata liceum. Mi to już niczego nie zmieni, ale dla innych to będzie lepsze rozwiązanie ;)
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
Jak dla mnie gimnazja to jedno wielkie dno. Mówię tak teraz, gdy już jestem w liceum, bo wcześniej jakoś tego nie zauważałam i zbytnio się tym nie przejmowałam.
Ale patrząc na to teraz to widzę 3 zmarnowane lata.
Za nic nie chciałabym wrócić do czasów gimnazjalnych. Zazwyczaj jest tam tak że uczniom wydaje się ze wszystko mogą i trudno jest nie zdać do następnej klasy. Nauczyciele naciągają oceny i taka jest prawda. Poza tym przez te 3 lata uczymy się rzeczy które no i tak później mamy powtarzane w wyższych szkołach i dla mnie to bez sensu.
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
Widzę, że raczej moje zdanie nie będzie za bardzo wyróżniać się od innych :) Moim zdaniem gimnazjum wymyślono niepotrzebnie. Daremnie targanie psychy dzieciom (młodzieży?). Pamiętam jak ja zaczęłam chodzić do gimnazjum... Był to dla mnie ogromny stres. Nowa szkoła, nowi znajomi, nowe otoczenie, nowe życie... Ale jedno mogę stwierdzić z pewnością... nie zrobiło mi to takiego prania mózgu jak większości uczniów gimnazjum. Teraz idąc do gimnazjum dzieci zaczynają palić, pić alkohol... A czy potrzebne im to w tym wieku? Nie. 12latki chcą za wszelką cenę robić z siebie dorosłych...
Powinniśmy wrócić do systemu, w którym podstawówka trwała 8 lat. Może byłoby łatwiej wychować dzisiejszą młodzież...
_________________ <3
... Kocham Cię już wiem
Jedno słowo, cichy szept
Kocham Cię już wiem
Jedno słowo a tyle mieści się ...
Wszyscy mówią, że gimnazjum zrobio0no nie potrzebnie. I jak najbardziej się do tego przyłączam. Jest to okres kiedy to wszystkim przychodzą różne szaleństwa do głowy. Więc po co ich izolować?
Ja jednak w podstawówce nie miałam zbyt sympatycznej klasy, więc pod tym względem jednak wolę chodzić do gimnazjum ...
_________________ "Cinderella with no shoe, and the prince that doesn't know he's lost"
Ja na gimnazjum nie wyszłam źle, zwłaszcza, że byłam drugim rocznikiem, któremu to zrobili (: i tak naprawdę wszyscy jeszcze eksperymentowali, nikt za bardzo nie wiedział, co z nami robić, więc głównie pamiętam dezorientację. Na szczęście trafiłam na szkołę przy liceum (a nie przy podstawówce), więc dostałam dobrych nauczycieli, którzy raczej ciągneli nas w górę i realizowali program bardziej licealny. Później się to dało zauważyć, bo praktycznie całą pierwszą liceum miałam już przerobioną i naprawdę w ogólniaku nawet chwilę się nudziłam z moimi bezbroblemowymi piątkami, kiedy inni ciągneli na trójach.
Dlatego miałam szczęście -- ale to niestety rzadko się zdarza, bo z tego, co widzę dzisiejsza gimnazjalna młodzież jest raczej hm patologiczna. Jedynym plusem całości jest to, że obowiązek chodzenia do szkoły trwa rok więcej, a więc teoretycznie ludzie kończący na gimnazjum są odrobinę bardziej wykształceni, niż by byli po ósmej klasie. Z Waszymi argumentami się generalnie zgadzam, więc nie będę ich powtarzać.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum