a wg mnie to wandalizm oczywiście jest to też sztuką jeżeli obrazy tworzone są w wyznaczonych miejscach i mają jakiś sens , ale jak wybudują nowy budynek nie minie dzień a już na ścianie jakiś napis i to w dodatku bez sensu to jest to jednak wandalizm
_________________ skończy się pokolenie JP2 zacznie sie pokolenie analfabetów
Gość kradnie orzeszki ze snikersów
Zgadzam się z osuwari, o ile w wyznaczonych do tego miejscach, to może to być fajne. Aczkolwiek czasem w miejscach publicznych zachwycam się talentem twórcy danego graffiti ;)
_________________ ,,Czasem udaje mi się napisać świetny tekst.. potem słyszę w głowie cudowną muzykę... Myślę sobie - o rany, to jest lepsze niż Led Zeppelin! Wracam do domu, puszczam płytę i uświadamiam sobie, cholera, to był Led Zeppelin..." - Axl Rose
to zalezy bo jesli jest bily napisz 'legia pany' to oczywiscie ze to wandalizm ale hmm, np. w miescie Rybnik miasto zaplacilo za pomalowanie przystankow i oto kilka przykladow:
i sami powiedzcie czy to wandalizm? moim zdaniem jesli by to bylo robione nielegalnie to ja jestem za tym by ludzie tak robili a nie pisali markerami prztstankow LKS czy cos takiego. poprostu to bardzo ladnie sie prezentuje :)
_________________ Gość myslisz ze jestes zajebisty?
Zajebistym trzeba sie poprostu urodzic ^^,
Polski rodowód w aktach
Opieram się tylko i wyłącznie na faktach
Pragnę być nietypowy, niepowtarzalny
Jednorazowy i oryginalny
Jeśli kopiuję to tylko w punktach ksero
Gdy ktoś powiela kogoś
Uważam go za zero
Mówię prawdę szczerą
Bo nie lubię gdy ktoś kłamie
Służę pomocą, nie na każde zawołanie
No nie wiem, dla mnie to nie jest sztuka. Owszem, niektóre graffiti miło się ogląda -- zwłaszcza te z pomysłem, ale zachwycać się nimi nie potrafię. Ale ja po prostu od sztuki dużo wymagam.
A wandalizm, owszem, bardzo często.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur
i sami powiedzcie czy to wandalizm? moim zdaniem jesli by to bylo robione nielegalnie to ja jestem za tym by ludzie tak robili a nie pisali markerami prztstankow LKS czy cos takiego. poprostu to bardzo ladnie sie prezentuje :)
ale jest jeszcze np jeden przypadek. Ktoś wymaluje np blok wyda na to tylkanaście tysięcy złotych a przyjdzie takich i sobie coś narysuje na kawałku tego bloku
Według mnie to jest wandalizm.
Ktoś pomaluje blok, a na drugi dzień przyjdzie taki i `pobrudzi` go swoją `sztuką`.
To jest nie szanowanie czyjejś pracy.
Jak już chcą sobie malować, to tylko w wyznaczonych miejscach do tego celu.
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
Sztuka uliczna xD
Jakby nie było to to rzeczywiście jest wandalizm.
Ale mi się podoba jak jest jakieś graffiti z pomysłem, ale obrazek a nie np. jakiś napis.
I nawet podziwiam ludzi robiących graffiti obrazki za ich niesamowitą wyobraźnię. A tych co mury kaleczą jakimiś napisami lub swym brakiem talentu to mi szkoda.
jak dla mnie to jest jak najbardziej sztuka (tyle że wandaliczna)
mozecie mnie zmieszac z blotem ale jesli na osiedlu by byly wszyskie bloki w jednym kolorze to wolalym patrzec na graffiti a nie na bialy kolor. takie przystanki to 'cos nowego' (nie spotkalem sie z tym w wiekszych miastach (Jastrzebie czy Łódz))
jest to pewnego rodzaju sztuka, ja np moge powiedziec ze 'sztuka' nie jest dla mnie prosta kreska namalowana na papierze za ktora ludzie placa kilkaset tysiecy...
Polski rodowód w aktach
Jednorazowy i oryginalny
Gdy ktoś powiela kogoś
Uważam go za zero
Mówię prawdę szczerą
mozecie mnie zmieszac z blotem ale jesli na osiedlu by byly wszyskie bloki w jednym kolorze to wolalym patrzec na graffiti a nie na bialy kolor. takie przystanki to 'cos nowego' (nie spotkalem sie z tym w wiekszych miastach (Jastrzebie czy Łódz))
a gdyby te budynki były świezo malowane a ich mieszkańcy wydali dużo pieniązków na owy bialy kolor?
Myśle że można malować tam gdzie jest to dozwolone ale dlaczego ja mam szanować graficiarzy kiedy oni nie szanują ludzi i ich pracy? to odbywa się na zasadzie oddziaływania.
mozecie mnie zmieszac z blotem ale jesli na osiedlu by byly wszyskie bloki w jednym kolorze to wolalym patrzec na graffiti a nie na bialy kolor.
W takim wypadku też bym wolała graffiti. Ale to i tak nie szanowanie czyjejś pracy z ich strony.
Na osiedlu, na którym się znajduje moja szkoła są bloki różnokolorowe, niedawno malowane i czarny napis jakiegoś `graficiarza`. To ładnie na pewno nie wygląda.
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
ludzie ludzie nie mylcie pojec
jesli wg Was graffiti to to:
to uwazam ze taka osoba powinna slono zaplacic za ten wybryk,
lecz jesli powstaje takie cos
czy takie cos
to ja to nazywam arcydzielem.
Polski rodowód w aktach
Jednorazowy i oryginalny
Gdy ktoś powiela kogoś
Uważam go za zero
Mówię prawdę szczerą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum