Wiecie co to jest ironia?
Stosujecie ją?
Umiecie się nią posługiwać?
Rozpoznajecie ją w wypowiedziach innych? Czy zawsze bierzecie wszystko śmiertelnie poważnie?
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
co to jest to wiem:)
czasem ją stosuję, ale czy dobrze mi to wychodzi to nie wiem, staram się:) mam tak że coś mi od razu do głowy "głupiego" wlatuje więc to mówię/piszę. I nie siedzę godzinami nad wymyślaniem jednego zdania, to przychodzi samo:)
no i czasem potrafię rozpoznać ironię, ale nie zawsze się da, bo są osoby którym stosowanie tego nie wychodzi więc zrozumienie też jest trudne:)
i chciałabym zauważyć że stosowanie ironi jest fajne ale głupio jest gdy ktoś bierze wszystko poważnie, bo wtedy to już nic nie wychodzi:)
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
Dość dziwny temat. Ironia, to taka rzecz, która przychodzi naturalnie i nie czuję potrzeby zastanawiania się czy mi to wychodzi, czy nie. Zazwyczaj umiem wyczuć czy ktoś się posługuje ironią, ale kiedy mam podły nastrój, to zdarza się wszędzie dostrzegać wścibstwo i podstęp.
_________________ "Proszę nie mów muszę odejść, tyle jeszcze na nas czeka.
Nawet jeśli to co było już nie wróci,
nawet jeśli dziś już nic to nic nie znaczy."
Ahh, ironia Kocham te spojrzenia koleżanek, jak im coś ironicznie powiem xD
Stosuję, stosuję i to często. Szczególnie w potyczkach słownych z jednym z kolegów w klasie.
BlackSmile napisał/a:
Rozpoznajecie ją w wypowiedziach innych? Czy zawsze bierzecie wszystko śmiertelnie poważnie?
Raczej tak, aczkolwiek nie zawsze :]
_________________ ,,Czasem udaje mi się napisać świetny tekst.. potem słyszę w głowie cudowną muzykę... Myślę sobie - o rany, to jest lepsze niż Led Zeppelin! Wracam do domu, puszczam płytę i uświadamiam sobie, cholera, to był Led Zeppelin..." - Axl Rose
Uwielbiam wplatać do mojej rozmowy ironię ;)
Raczej ja ją rozpoznaję, ale gorzej z moimi rozmówcami, którzy nie potrafią jej wychwycić i za jakieś słowo się śmiertelnie obrażają
WifeOfDevil napisał/a:
Szczególnie w potyczkach słownych z jednym z kolegów w klasie.
Oh, skąd ja to znam...
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
Taak. Lubię sobie czasem ironizować, głównie z moją przyjaciółka, która idealnie się do tego nadaje. Do żartów, ale zawsze jest zabawnie. Czasem jej uzywam- chyba jak każdy- i raczej potrafię ją rozróżnić.
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum