Islam jest jedną z największych religii świata. Z każdym rokiem zwiększa się liczba jego wyznawców. Jaka jest pozycja kobiety w świecie muzułmańskim? Kraje zachodnie sposób traktowania islamskich kobiet określa często jako dyskryminację na szeroką skalę. Wiele muzułmanek podporządkowuje się tradycji i twierdzi, że to ich własny wybór. Mają rację, czy są manipulowane? Które elementy tej kultury waszym zdaniem stawiają mężczyznę wyżej od kobiety, a może jest wręcz przeciwnie. Jaką macie opinię na ten temat?
Zapewne są kobiety którym tak kolej rzeczy odpowiada.
Święta księga- Koran. Jedno z ich przykazań : „mężczyźni mają kierować kobietami, gdyż wolą Allacha jest, by jedno panowało nad drugim.” Fajnie..
Współczuję tym kobietom, mimo że niektórym takie coś odpowiada. Niby są już takie miejsca w których kobiety są traktowane trochę lepiej i starają się o swoje prawa, ale no i tak przeważa ilość kobiet które nie mogą nic.
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
Jakiś czas temu zagłębiłam się bardziej w ten temat i odkryłam, że są takie sfery życia, gdzie kobiety nie mają wcale tak źle. Przykładem może być fakt, że chłopak aby poślubić dziewczynę musi posiadać mieszkanie, odpowiedni majątek i właściwą ilość złota dla jej rodziców. Ponad to jeśli kobieta oskarży mężczyznę o gwałt to ponosi on ciężką odpowiedzialność bez żadnego dochodzenia, czy w istocie takie wydarzenie miało miejsce.
_________________ "Proszę nie mów muszę odejść, tyle jeszcze na nas czeka.
Nawet jeśli to co było już nie wróci,
nawet jeśli dziś już nic to nic nie znaczy."
w każdych aspektach życia są jakieś za i przeciw. Każda religia ma swoje zwyczaje i wydaje mi się, że jesli religia jest waznym aspektem zycia, to te kobiety chcą oddać cześć swojemu Bogu i zaakceptować jego wyroki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum