A moim zdaniem pierwsza była kura. Bo gdyby jajko było pierwsze, to kto by je wysiedział? ^^
_________________ ,,Czasem udaje mi się napisać świetny tekst.. potem słyszę w głowie cudowną muzykę... Myślę sobie - o rany, to jest lepsze niż Led Zeppelin! Wracam do domu, puszczam płytę i uświadamiam sobie, cholera, to był Led Zeppelin..." - Axl Rose
Pierwszy był pan kogut i pani kogutowa i potem mieli małe jajeczko
_________________ Strach przed życiem
Wzbudza niepokój
Bunt wisi w powietrzu
Śmierć będzie miała co robić
Lustra wytrzeszczą oczy
Zabić to jedyne przyjazne słowo
To jedyna niestety droga
Na odzyskanie wolności
Oczywiście jajko (: Bo po pierwsze jajko jest ewolucyjnie starsze od ptaków (ryby -- prymitywne, takie jak ptasie -- dopiero gady).
Ja nie mam żadnych wątpliwości -- był sobie jakiś ptak -- nazwijmy go prakura -- który złożył jajko z jakąś tam zmianą genetyczną, który sprawił, że nasz nowy ptaszek był już kurą (albo bardziej kurą), ale po wykluciu! tak czy owak -- najpierw musiało być jajko. Od kury oczywiście.
Jeśli zaś chodzi o cały świat ożywiony, to jajko jest i tak dość późnym wynalazkiem ewolucyjnym. Mam nadzieję, że udało mi się przekazać to, co miałam na myśli : P
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Przemek
9.19 Punktów
Wysłany: 2008-12-29, 20:33
Oczywiście pierwsza była kura. Bóg najpierw stworzył zwierzęta, później zaczęły się rozmnażać.
A więc to było tak: na początku była planeta. Na której nie było ani jaja ani kury. (bo gdyby była kura to z kim by sobie jajo zrobiła? sama ze sobą?:))
Pewnego dnia na planecie wylądowali kosmici. W specjalnych skorupkach zostawili na ziemi swoje dzieci (2 małych kosmitków których zabili, bo były marudne, a zwłoki wsadzili do owalnych beczułek i odlecieli). Pod wpływem ziemskiego klimatu beczułki zbielały, zmieniły swój kształt i leżały dalej przez 7 dni i siedem nocy. A potem stała się światłość. Z jaj (bo tym teraz były te specjalne beczułki) wykluły się 2 stworzonka. Z dziobami, piórami. Początkowo młoda kurka przystojny kogucik. A potem już pani kura i pan kogut, którzy się pokochali i z ich miłości powstawały nowe jaja z których wykluwały się następne pokolenia.
A więc najpierw było jajo. Oto moja teoria.
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
Ale jeżeli kura nie może znieść jajek bez koguta [tych z kurczaczkami ;P], to moja teoria jest taka, że był sobie właśnie ptaszek, który ewoluował w kurę, drugi w koguta i to właśnie kura była pierwsza ^^
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum