Co uważacie o każe śmierci?
czy waszym zdaniem powinna być ona stosowana?
Jeśli tak to dlaczego?
Jeśli nie to jak ukaralibyście kogoś kto zgwałcił/zabił itp?
Dożywocie, cholera. I nic więcej. Kara śmierci tylko przyspiesza cierpienia związane z przesiadywaniem w więzieniu >.< A jak będzie gnił do końca żywota w więzieniu, to karę przynajmniej odpowiednią dostanie. Dłużej pocierpi. Czyli tak jak trzeba ;)
_________________ Kto nie chce kiedy może, ten nie będzie mógł kiedy będzie chciał.
Tchórz nie zazna życia,
Bohater nie zazna śmierci...
A ja uważam, że powinna być stosowana.
Przecież dla niektórych zbrodni samo dożywocie nie wystraczy. Jakiś człowiek zabił, zgwałcił i pójdzie TYLKO siedzieć? W więzieniu takie osoby mają czasem nawet lepiej niż w normalnym życiu.
A jakby ktoś zrobił coś złego Waszym bliskim. Dajmy przykład, zgwałcił Twoją córkę, też byście mu dali taką `łagodną` karę?
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
A jakby ktoś zrobił coś złego Waszym bliskim. Dajmy przykład, zgwałcił Twoją córkę, też byście mu dali taką `łagodną` karę?
gwałt to nie jest jeszcze takie wielkie przestepstwo;)
wiadomo nieszczescie dla ofiary- ale to nie pozbawienie zycia;)
Poza tym trzeba brac pod uwage ze 20 proc. tych zgwalconych samo daje a potem oskarza faceta;)
Jezeli ktos by skrzywdzil mojego bliskiego napewno nie pragnela bym kary odwetu stosowanej w starozytnym Babilonie;)
poza ty kara dozwywotniego wiezienia nie uwazam za kare - Lagodna;)
Przeciwna karze śmierci. Ale za to uważam, że wiezienie nie powinno przypominać hotelu, w którym dostaje się jeść i jeszcze można sobie TV pooglądać. Moim zdaniem ludzie przebywający w więzieniach powinni sobie najzwyczajniej w świecie zapracować na wikt i pryczę.
Jakiś człowiek zabił, zgwałcił i pójdzie TYLKO siedzieć? W więzieniu takie osoby mają czasem nawet lepiej niż w normalnym życiu.
zgadzam sie z tym co napisałaś. Bo hnaprawdę więźniowie w naszym kraju mają po prostu za dobrze. Żyją sobie za pieniądze podatników, mają gdzie spać, co jeść, jest im ciepło. Czyli mają za dobrze.
Ja jeszcze do niedawna byłam za karą śmierci, ale po wymianie poglądów z pewną bliską mi osobą zmieniłam moje zdanie, gdyż nie do końca było ono słuszne
Zawsze może się okazać że ukaraliśmy śmiercią nie winnego człowieka.
Na karę śmierci zasługują moim zdaniem osoby pokroju Hitlera, które dopuściły się i były odpowiedzialne za masowy mord.
Ale moim zdaniem powinno być tak (oczywiście po upewnieniu się że oskarżona osoba jest na 100% winna):
-w razie gwałtu gwałciciel powinien iść do więzienia i powinni go wykastrować, wtedy poczułby się prawie tak jak swoja ofiara,
-za zamordowanie powinno się np odciąć rękę czy coś
W ogóle to uważam że więźniowie powinni mieć ciężej w naszych więzieniach, tak żeby nie czuli się jak na urlopie tylko jak w prawdziwym więxieniu;)
Powinno sie im zlecać jakieś praca takie jak np sadzenie lasów, zbieranie śmieci itp(oczywiście pod nadzorem strażników)
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
Ludzie, ludzie, żyjemy w XXI wieku. Za chwilę wyjedziecie, żeby ludzi na stosie palić :)
Kara śmierci nie jest dobrym rozwiązaniem. Chyba żadna kara nie jest dobra. Więzienie? Siedzi tam, ogląda telewizję za podatki ludzi. Przymusowe prace? Też to nie jest dobre zajęcie. Człowiek na wolności będzie traktował pracę jako coś złego, przymusowego, robionego za karę.
Śmierć za śmierć. To nie jest wyjście lecz najprostsze. Jest to po prostu pozbycie się czarnej owcy ze stada. Nic więcej. Skazany człowiek nie poniesie konsekwencji swojego czynu. Jedyne co będzie odczuwał to strach.
Buka napisał/a:
Zawsze może się okazać że ukaraliśmy śmiercią nie winnego człowieka.
Na śmierć się nie skarze człowieka, który zabił jedna osobę i na dodatek nie jest na 100% pewne czy to on zrobił. Muszę być niezbite dowody i poważny czyn.
Tak jak już napisaliście, myślę, że lepiej zaostrzyć rygor w więzieniach.
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
W ogóle to uważam że więźniowie powinni mieć ciężej w naszych więzieniach, tak żeby nie czuli się jak na urlopie tylko jak w prawdziwym więxieniu;)
Powinno sie im zlecać jakieś praca takie jak np sadzenie lasów, zbieranie śmieci itp(oczywiście pod nadzorem strażników)
a byłas w wiezieniu że "wiesz jak tam jest"??:)
nie przesadzajmy konwencja praw człowieka zabrania kar cielesnych - poza tym nim nie daje nam prawa karać kogoś cieleśnie jak i psychicznie dlatego żadna kastracja czy odcinanie ręki nie wchodzi w gre- bo to jest okalaczanie tej osoby:)
Poza tym gdyby wdrożyć Twoje rozwiązanie to było by nieprawidłowe z prawem gdyż:)
musiałabyś Ty z Twoich podatków potem utrzymywać - do końca życia takiego gościa bo ktoś musiałby mu rete płacić nawet po wyjścu z zakładu karnego bo bez ręki nie jest zdolny do pracy;)
dużo się o tym słyszy, jak jest w polskich więzieniach ostatnio w wiadomościach mówili o tynm że więźnowie mogą dostawać odszkodowania, gdy ich cela okaże sie być za mała, i więźniowie składaja sprawy w sądzie że im za ciasno i dostają kasę, co mi osobiście się nie podoba
buziak napisał/a:
bo bez ręki nie jest zdolny do pracy;)
jak ktoś chce to potrafi, nawet bez dwóch rąk Ale wykastrowany człowiek pracować może normalnie
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
ak ktoś chce to potrafi, nawet bez dwóch rąk Ale wykastrowany człowiek pracować może normalnie
no ok bierzmy na to taką sytuacje. Mamy gwałciciela obicinamy mu to i owo;)
i ok :) a jeżeli ten gwałciciel po 10 latach okaże się że nim nie był???
zasze np dziewczyna może oskarzyć gościa o gwałt a poszła dobrowolnie:) takie przypadki znam:)
i jak mu to wynagrodzisz?:)
Nawet np bierzmy na to przy sprawach tranwestytów żaden lekarz nie zrobi operacjibez zgody sadu pierw się zgłaszają do niego o zmiane płci w dokumentach itp potem lekarz robi swoje w innym razie mogliby lekarza oskarżyć o okaleczenie trwałe:):)
oczywiście po upewnieniu się że oskarżona osoba jest na 100% winna):
rzadko jest coś takiego jak pewność w 100%
Aniołek napisał/a:
Przymusowe prace? Też to nie jest dobre zajęcie. Człowiek na wolności będzie traktował pracę jako coś złego, przymusowego, robionego za karę.
Pisząc o przymusowych pracach miałam na myśli jakieś ciężkie prace fizyczne- a nie prace taką jaką wykonują ludzie na wolności.
buziak napisał/a:
no ok bierzmy na to taką sytuacje. Mamy gwałciciela obicinamy mu to i owo;)
i ok :) a jeżeli ten gwałciciel po 10 latach okaże się że nim nie był???
myślę, że takich przypadków, kiedy okazuję się, że wyrok został wydany niesłusznie jest znikoma ilość - w końcu taki gwałt też trzeba udowodnić, nie wystarczy słowo przeciwko słowu
Pisząc o przymusowych pracach miałam na myśli jakieś ciężkie prace fizyczne- a nie prace taką jaką wykonują ludzie na wolności.
Nie zrozumiałyśmy się. Zakładamy, że człowiek zostaje skazany na 10 lat więzienia + prace przymusowe. Wychodzi. I? Pracę odbiera jako coś negatywnego, złego, nieprzyjemnego. I jak potem normalnie żyć?
Jakie prace? Wywózki na Syberię? Stworzenie obozów pracy?
mała_carna napisał/a:
myślę, że takich przypadków, kiedy okazuję się, że wyrok został wydany niesłusznie jest znikoma ilość - w końcu taki gwałt też trzeba udowodnić, nie wystarczy słowo przeciwko słowu
W takim wypadku? Mogła iść z nim do łózka, a potem oskarżyć go o gwałt.
I skąd wiesz kto ma rację? Ona mówi 'zgwałcił mnie', on 'sama tego chciała'
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum