"Kiedy czegoś gorąco pragniesz to cały Wszechświat działa potajemnie, by udało ci się to osiągnąć"
Tak powiedział Coelho.
Czy zgadzacie się z tym stwierdzeniem?
Czy zawsze tak jest, że gdy czegoś pragniemy, to to się spełni?
Czasami nie wystarczy tylko. chcieć. Bo wiele nie zależy od nas samych, a od naszego otoczenia...
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
Trochę mistycznie brzmią te słowa a ich prawdziwość zależy moim zdaniem od tego jak je rozumiemy. Jeśli usiądziemy na 4 literach i będziemy tylko chcieć to i cały wszechświat nie pomoże, ale jeśli rozpatrzymy to w kategoriach: "chcę i robię coś w tym kierunku, dążę do tego" to można zaryzykować stwierdzenie, że Coelho miał rację.
_________________ "Proszę nie mów muszę odejść, tyle jeszcze na nas czeka.
Nawet jeśli to co było już nie wróci,
nawet jeśli dziś już nic to nic nie znaczy."
Widząc, że to wypociny Coelho nawet nie będę zastanawiać się nad moją odpowiedzią. Z tymi słowami się nie zgadzam.
Nie zawsze tak jest, a raczej często tak nie jest, że gdy czegoś mocno chcemy to to się spełnia. Oczywiście zależy to też od tego czy takie pragnienie jest bardziej przyziemne (np. nowy telefon) czy takie raczej odległe( wygrana w lotto:))
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
Widząc, że to wypociny Coelho nawet nie będę zastanawiać się nad moją odpowiedzią. Z tymi słowami się nie zgadzam.
Po części przyznam Ci rację ... ale z drugiej strony ...
Kiedyś po dosyć poważnej kłótni z osobą na której mi zależało, jak łatwo się domyślić miałem może nie doła, ale już nie miałem ochoty godzić się ... być może z honoru, zawziętości czy jeszcze innego powodu ...
Wszedłem na jakąś stronę i zobaczyłem cytat dnia: "W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca." właśnie Paulo Coelho. Dalej opisywał nie będę, ale to po cześć uświadomiło mi, że są rzeczy ważniejsze niż te materialne, a nawet honor, czy godność
Dlatego, może nie zgadzam z jego wieloma sentencjami, ale myślę, że nie można całkowicie przekreślać jego twórczość...
Okej, a co do tematu ...
Cytat:
"Kiedy czegoś gorąco pragniesz to cały Wszechświat działa potajemnie, by udało ci się to osiągnąć"
Jeżeli potraktujemy ten cytat dosłownie, to oczywiście, że to nie prawda. Bo tak jak napisała Buka nie wystarczy siąść na d... i czekać. Samo się niestety nic nie zrobi.
Jeżeli jednak potraktujemy go jako przenośnię, pewnego rodzaju wskazówkę ... myślę, że jest w tym jakiś sens. Tam nie jest napisane, "jeżeli czegoś pragniesz to .." a "jeżeli czegoś gorąco pragniesz" i to moim zdaniem jest ten szczegół, który nadaje sens tej sentencji.
Oczywiście, pragnąć można wielu rzeczy, ale marzyć, pragnąć i dążyć tylko do niewielu.
Jeżeli postawimy sobie cel, i z całych sił będziemy dążyć do jego realizacji, myślę, że w większym lub mniejszym stopniu nam się uda go osiągnąć.
_________________ Piszę poprawnie po polsku
Trzeba wiedzieć co się mówi, a nie mówić co się wie.
Bo tak jak napisała Buka nie wystarczy siąść na d... i czekać.
To napisałam ja
"Marzenia zwykle się spełniają, ale nie tak i nie wtedy, kiedy tego pragniemy."
Maria Dąbrowska
Myślę, że ten cytat jest trafnym komentarzem do słów Coelho. Rzadko wszystko dzieje się tak jak sobie wymarzyliśmy nawet jeśli staramy się z całych sił. Myśl Coelho moim zdaniem jest mało realistyczna i w praktyce nie odnajduje zastosowania, choć być może napawa odrobiną optymizmu.
A ja uważam, że czały wszechświat nie ma nic do moich decyzji i pragnień. Wszystko zależy ode mnie i innych ludzi. A jeśli bym miała liczyć jakby rzeczy, które mogły się spełnić, albo nie, z prawdopodobieństem mniej więcej pół na pół (i co ode mnie nie zależało, np. coś w stylu "chciałabym, żeby w moje urodziny nie padało, bo chcę zrobić piknik" wymyślone pół roku wcześniej), to spełniało się to tak jakoś mniej więcej w połowie przypadków (cóż, prosty rachunek).
Ale zgodzę się z tym, że jak się czegoś bardzo pragnie, to ma się dobrą motywację do działań (np. do nauki) przez co można to faktycznie osiągnąć. Bez pomocy Wszechświata (:
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum