Dzisiaj skończyłam czytać książkę Iana McEwana "Pokuta". Porusza temat miłości, wojny i o tym jak słowami można zaszkodzić innym ludziom;) Na podstawie tej powieści, która ponoć jest świetna, powstał film.
Czytało się fajnie i szybko. Miejscami wciągała. Nie jest jakaś nie wiadomo jak rewelacyjna, moim zdaniem za dużo nudnych opisów, ale polecam;)
Edit:
ostatnio przeczytałam też ,,Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa. Wiele osób się zachwyca tą książką, ale mi jakoś do gustu nie przypadła';)
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
A ja polecam jeszcze książki Waldemara Łysiaka. Fajnie i szybko się je czyta (:
I jeszcze może... "Tragizm losów Polski" - J. Giertych - również polecam.
_________________ "Najbardziej straconym dla człowieka jest dzień, w którym się nie śmiał."
"Kwiat pustyni" polecam szczególnie tym którzy lubią książki oparte na prawdziwych faktach.
A mogą być nieprawdziwe fakty ?
,,Zmierzch"
,,Amando gdzie jesteś?"
,,My dzieci z dworca Zoo"
,,Emma i ja"
Dopiszę bo oczywiście jest ich więcej ale jak zwykle wtedy kiedy chcę je wymienić to zapominam połowę.
"Lewa ręka ciemności" - geniusz Ursulki :D
"Cylinder van Troffa" - to już nasze rodzime, Zajdla, który niestety umarł za szybko :(
"Klej" Irvine Welsh
"Monachium.Zemsta" George Jonas
_________________ Strach przed życiem
Wzbudza niepokój
Bunt wisi w powietrzu
Śmierć będzie miała co robić
Lustra wytrzeszczą oczy
Zabić to jedyne przyjazne słowo
To jedyna niestety droga
Na odzyskanie wolności
,,Kiedy mama odeszła" Mary McGarry Morris.
Fajna książka i szybko się czyta (mi zajęła 2 dni) Opowiada o losach rodzeństwo gdy porzuciła ich matka. Nie jest to jakiś hit, ale miło się czyta:)
Przemek
9.19 Punktów
Wysłany: 2008-12-29, 16:08
Tytuł książki wspomniałem już w temacie "ulubiony bohater". Teraz jaśniej: moją ulubioną książką jest "Sługa Boży". Większość ludzi prostych by pewnie rzekła "a tam jakaś książka o papieżu". Niestety tacy ludzie są w błędzie. "Sługa Boży" to pierwsza część przygód Mordimera Madderdina autora Jacka Piekary. Książka opowiada o wymienionym przeze mnie przed chwilą Inkwizytorze i jego życiu: pracy, rozrywce, zabawie. Czas? Oczywiście dzieje to się w średniowieczu. Miejsce? Miejsc jest wiele: lochy, zamczyska, miasta, cmentarze. Świat jest fikcyjny, ponieważ w świecie Mordimera Jezus Chrystus nie zmarł na Krzyżu, tylko zszedł z niego i wraz z Apostołami wymordował pół Jerozolimy. Można już się domyśleć, że tu Kościół jest niezwykle surowy i brutalny. O wiele bardziej, niż w naszym rzeczywistym średniowieczu. Dla tych, co lubią fikcję, średniowiecze, i walki dobra ze złem (demony, anioły etc. etc.) szczerze polecam. ;)
czytałam w sumie to bez rewelacji na początek wystarczy sa inne ksiazki lepsze i bardziej realistyczne o narkotykach
[quote="Ania"]
nana napisał/a:
" My, dzieci z dworca Zoo" Christiane Felscherinow
Też czytałam i polecam (:
no ta to bardzoi mi się podobała o wiele mocniejsza
a co do moich proopzycji to bym musiała spisać ale to są dość problemowe ksiazki o narkotykach, anoreksji, bulimii i takie tam
_________________ It's true that I dream less often
I'm not ashamed
Of that long December
The goodness bound by Satan it has been torn
With this baby's precious brow ready for thorns
In your masterpiece beautiful
You speak the unspeakable through
I love you too
z racji tego że kocham czytać i czytam regularnie, co jakiś czas będę wpisywać nowy tytuł, który moim zdaniem jest warty polecenia :D
tym razem: "Pozwólcie nam krzyczeć" Fleszarowa-Muskat Stanisława. Książka opowiada o młodej dziewczynie i jej losach podczas II wojny światowej. Na początku myślałam że się zanudzę i że znajdę w tej książce masę opisów i wydarzeń wojennych ale się myliłam:) Po prostu ukazane są tylko jej losy, gdy została wywieziona, z dala od rodziny. Dosyć ciekawa, cały czas coś się dzieje. W skali 0-6 ode mnie dostałaby 5:)
Wprawdzie ta książka jest pierwszą częścią są jeszcze dwie, ale dopiero przede mną :)
Duma i Uprzedzenie
Przecudowna i śmieszna książka, akcja dzieje się jakoś na początku XIX wieku. Przeczytałam ją w jedną noc, nie mogłam przerwać:) Ztego co mi wiadomo to raczej nie dla facetów, podobno (jak pytałam tych co przeczytali) strasznie ich to nudzi. Nie mam pojęcia dlaczego
_________________ To nie my przychodzimy na świat, lecz świat przychodzi do nas. Urodzić się, znaczy tyle, co dostać cały świat w prezencie
,,Wiedźmin"! Niedawno przeczytałam, jest genialny! Mój nowy ulubiony cykl książek
_________________ ,,Czasem udaje mi się napisać świetny tekst.. potem słyszę w głowie cudowną muzykę... Myślę sobie - o rany, to jest lepsze niż Led Zeppelin! Wracam do domu, puszczam płytę i uświadamiam sobie, cholera, to był Led Zeppelin..." - Axl Rose
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum