No więc, co sądzicie o obowiązkowej maturze z matematyki?
Myślicie, że matma jest potrzebna, czy to tylko zawracanie głowy uczniom i kolejny przedmiot do zdawania więcej?
Dlaczego nasza młodzież jest tak bardzo uprzedzona do matematyki i zamiast trochę pomyśleć, mówią że to jest trudne, głupie i bezsensowne?
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
Matematyka jest potrzebna, ale tym którzy wybierają się na studia inżynierskie, bo wszystkim humanistom już się raczej nie przyda ;)
_________________ Strach przed życiem
Wzbudza niepokój
Bunt wisi w powietrzu
Śmierć będzie miała co robić
Lustra wytrzeszczą oczy
Zabić to jedyne przyjazne słowo
To jedyna niestety droga
Na odzyskanie wolności
Oczywiście, że się przydaje i humanistom, matematyka uczy nas myśleć. No cóż, uważam, że obowiązkowa matura to dobry pomysł, po trzech latach liceum nie powinno się mieć najmniejszych problemów z rozwiązaniem podstawowego arkusza (no, chyba, że ktoś się faktycznie nie uczy i dostaje trójki ze piękne oczy, a wtedy to znak, że się do szkoły nie nadaje).
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Ja tam nie jestem tak negatywnie nastawiona do obowiązkowej matury z matematyki jak reszta ludzi. Będę ją pisać? Fajnie.
Większość uczniów nie potrafi myśleć logicznie. Ludzie wpajają sobie to, że matma jest trudna, nigdy im się w życiu nie przyda i po prostu nie chcą się jej uczyć.
Dlaczego umysły ścisłe muszą zdawać maturę z polskiego, a humaniści z matmy nie?
A 30% żeby zdać, to wcale nie jest tak dużo. 15 pkt na 50 co to jest? Jeszcze połowa tych punktów stanowią zadania zamknięte.
Z tego co mówią nauczyciele teraz podstawowa matematyka jest na bardzo niskim poziomie. Kiedyś matura z matmy była obowiązkowa i zadania były znacznie trudniejsze.
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
Moja nauczycielka matematyki była zwolenniczką rezygnacji z matematyki obowiązkowej na egzaminie maturalnym. W sumie- nie każdy musi umieć matematykę. Jakkolwiek nowa matura jest znacznie trudniejsza od tej starej gdzie było kilka godzin na rozwiązanie i zaledwie 3 zadania trzeba było rozwiązać.
BlackSmile napisał/a:
iedyś matura z matmy była obowiązkowa i zadania były znacznie trudniejsze.
kiedyś to nauczyciele sami rzucali zadania rozwiązane w obieg aby zdawało się częściej :)
No cóż, uważam, że obowiązkowa matura to dobry pomysł, po trzech latach liceum nie powinno się mieć najmniejszych problemów z rozwiązaniem podstawowego arkusza (no, chyba, że ktoś się faktycznie nie uczy i dostaje trójki ze piękne oczy, a wtedy to znak, że się do szkoły nie nadaje).
Dokładnie - podstawowa matura nie obejmuje przecież jakichś nieziemsko trudnych zagadnień, każdy powinien umieć wykorzystać zdobyte przez te wszystkie szkolne lata informacje. Trochę myślenia jeszcze nikogo nie zabiło.
buziak napisał/a:
gdzie było kilka godzin na rozwiązanie i zaledwie 3 zadania trzeba było rozwiązać.
A co jak nie umiałaś rozwiązać tych 3 zadań? Matura nie zdana
prawda jest taka że jak się nie umiało zrobić to się miało 5 h na ściągniecie od kolegi :) znam niejedną sytuacje gdzie sam nauczyciel puszczał po sali rozwiązania zadań żeby za dużo osób nie oblało-- a oceniane było przez nauczycieli w szkołach.
Mnie tam osobiście bez różnicy, i tak miałam zdawać rozszerzoną matematykę. A właściwie to nawet lepiej bo się okazało, że rozszerzona matematyka jest jako przedmiot dodatkowy, i będę musiała dwa razy matematyke zdawać: raz na podstawowym i raz na rozszerzonym. A gdyby nie było obowiązkowej mogłabym tylko jedną albo drugą.
A mnie ta dziwna sytuacja odpowiada:D
A jeżeli osoby na profilach ścisłych musza zdawać polski (a właściwie to jakąś literaturę itp), to niech uczniowie z profilów humanistycznych zdają matematyke;-)
_________________ To nie my przychodzimy na świat, lecz świat przychodzi do nas. Urodzić się, znaczy tyle, co dostać cały świat w prezencie
prawda jest taka że jak się nie umiało zrobić to się miało 5 h na ściągniecie od kolegi :) znam niejedną sytuacje gdzie sam nauczyciel puszczał po sali rozwiązania zadań żeby za dużo osób nie oblało-- a oceniane było przez nauczycieli w szkołach.
Więc bardzo dobrze, że zrobili nową maturę. Która będzie sprawdzać rzeczywiste zdolności ucznia oraz to czy potrafi myśleć.
Axl Rose
Więc bardzo dobrze, że zrobili nową maturę. Która będzie sprawdzać rzeczywiste zdolności ucznia oraz to czy potrafi myśleć.
nie wiem czy dobrze. Bo nie wiem jak jest teraz ale jak ja chodziłam do lo i zdawałam nową mature to mialam 4 h matematyki tygodniowo (klasa o kierunku humanistycznym>. Jeżeli 4 h wymagane jest teraz--- to przepraszam ale to stanowczo za mało aby czuć się mocnym na tyle żeby przystąpić do matury.
Ale tych wymagań wcale nie jest tak dużo.
Mnie samą bardziej przeraża matura z polskiego ;P
Wymagania
Poziom podstawowy:
1) liczby rzeczywiste
a) planuje i wykonuje obliczenia na liczbach rzeczywistych; w szczególności oblicza pierwiastki, w tym pierwiastki nieparzystego stopnia z liczb ujemnych,
b) bada, czy wynik obliczeń jest liczbą wymierną,
c) wyznacza rozwinięcia dziesiętne; znajduje przybliżenia liczb;
d) stosuje pojęcie procentu i punktu procentowego w obliczeniach,
e) posługuje się pojęciem osi liczbowej i przedziału liczbowego; zaznacza przedziały na osi liczbowej,
f) wykorzystuje pojęcie wartości bezwzględnej i jej interpretację geometryczną, zaznacza na osi liczbowej zbiory opisane za pomocą równań i nierówności
g) oblicza potęgi o wykładnikach wymiernych oraz stosuje prawa działań na potęgach o wykładnikach wymiernych i rzeczywistych,
h) zna definicję logarytmu i stosuje w obliczeniach wzory na logarytm iloczynu, logarytm ilorazu i logarytm potęgi o wykładniku naturalnym,
2) wyrażenia algebraiczne:
a) posługuje się wzorami skróconego mnożenia
b) rozkłada wielomian na czynniki, stosując wzory skróconego mnożenia, grupowanie wyrazów, wyłączanie wspólnego czynnika poza nawias,
c) dodaje, odejmuje i mnoży wielomiany,
d) wyznacza dziedzinę prostego wyrażenia wymiernego z jedną zmienną, w którym w mianowniku występują tylko wyrażenia dające się sprowadzić do iloczynu wielomianów liniowych i kwadratowych za pomocą przekształceń opisanych w punkcie b),
e) oblicza wartość liczbową wyrażenia wymiernego dla danej wartości zmiennej,
f) dodaje, odejmuje, mnoży i dzieli wyrażenia wymierne; skraca i rozszerza wyrażenia wymierne,
3) równania i nierówności:
a) rozwiązuje równania i nierówności kwadratowe; zapisuje rozwiązanie w postaci sumy przedziałów,
b) rozwiązuje zadania (również umieszczone w kontekście praktycznym), prowadzące do równań i nierówności kwadratowych,
c) rozwiązuje układy równań, prowadzące do równań kwadratowych,
d) rozwiązuje równania wielomianowe metodą rozkładu na czynniki,
e) rozwiązuje proste równania wymierne, prowadzące do równań liniowych lub kwadratowych,
f) rozwiązuje zadania (również umieszczone w kontekście praktycznym), prowadzące do prostych równań wymiernych,
4) funkcje:
a) określa funkcję za pomocą wzoru, tabeli, wykresu, opisu słownego,
b) odczytuje z wykresu funkcji: dziedzinę i zbiór wartości, miejsca zerowe, maksymalne przedziały, w których funkcja rośnie, maleje, ma stały znak,
c) sporządza wykres funkcji spełniającej podane warunki,
d) potrafi na podstawie wykresu funkcji y=f(x) naszkicować wykresy funkcji y=f(x+a), y=f(x) +a, y=−f(x) , y=f(−x) ,
e) sporządza wykresy funkcji liniowych,
f) wyznacza wzór funkcji liniowej,
g) wykorzystuje interpretację współczynników we wzorze funkcji liniowej,
h) sporządza wykresy funkcji kwadratowych,
i) wyznacza wzór funkcji kwadratowej,
j) wyznacza miejsca zerowe funkcji kwadratowej,
k) wyznacza wartość najmniejszą i wartość największą funkcji kwadratowej w przedziale domkniętym,
l) rozwiązuje zadania (również umieszczone w kontekście praktycznym), prowadzące do badania funkcji kwadratowej,
m) sporządza wykres, odczytuje własności i rozwiązuje zadania umieszczone w kontekście praktycznym związane z proporcjonalnością odwrotną,
n) sporządza wykresy funkcji wykładniczych dla różnych podstaw i rozwiązuje zadania umieszczone w kontekście praktycznym,
5) ciągi liczbowe:
a) wyznacza wyrazy ciągu określonego wzorem ogólnym,
b) bada, czy dany ciąg jest arytmetyczny lub geometryczny,
c) stosuje wzory na n-ty wyraz i sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego i ciągu geometrycznego, również umieszczone w kontekście praktycznym,
6) trygonometria:
b) rozwiązuje równania typu sinx=a, cosx=a, tgx = a , dla 0 stopni < x < 90 stopni,
c) stosuje proste związki między funkcjami trygonometrycznymi kąta ostrego,
d) znając wartość jednej z funkcji trygonometrycznych, wyznacza wartości pozostałych funkcji tego samego kąta ostrego,
7) planimetria:
a) korzysta ze związków między kątem środkowym, kątem wpisanym i kątem między styczną a cięciwą okręgu,
b) wykorzystuje własności figur podobnych w zadaniach, w tym umieszczonych w kontekście praktycznym,
c) znajduje związki miarowe w figurach płaskich, także z zastosowaniem trygonometrii, również w zadaniach umieszczonych w kontekście praktycznym,
d) określa wzajemne położenie prostej i okręgu,
8) geometria na płaszczyźnie kartezjańskiej:
a) wykorzystuje pojęcie układu współrzędnych na płaszczyźnie,
b) podaje równanie prostej w postaci Ax +By +C = 0 lub y=ax+b, mając dane dwa jej punkty lub jeden punkt i współczynnik a w równaniu kierunkowym,
c) bada równoległość i prostopadłość prostych na podstawie ich równań kierunkowych,
d) interpretuje geometrycznie układ dwóch równań liniowych z dwiema niewiadomymi,
e) oblicza odległości punktów na płaszczyźnie kartezjańskiej,
f) wyznacza współrzędne środka odcinka,
g) posługuje się równaniem okręgu
9) stereometria:
a) wskazuje i oblicza kąty między ścianami wielościanu, między ścianami i odcinkami oraz między odcinkami takimi jak krawędzie, przekątne, wysokości,
b) wyznacza związki miarowe w wielościanach i bryłach obrotowych z zastosowaniem trygonometrii,
10) elementy statystyki opisowej; teoria prawdopodobieństwa i kombinatoryka:
a) oblicza średnią arytmetyczną, średnią ważoną, medianę i odchylenie standardowe danych; interpretuje te parametry dla danych empirycznych,
b) zlicza obiekty w prostych sytuacjach kombinatorycznych, niewymagających użycia wzorów kombinatorycznych; stosuje zasadę mnożenia,
c) wykorzystuje sumę, iloczyn i różnicę zdarzeń do obliczania prawdopodobieństw zdarzeń,
d) wykorzystuje własności prawdopodobieństwa i stosuje twierdzenie znane jako klasyczna definicja prawdopodobieństwa do obliczania prawdopodobieństw zdarzeń.
Axl Rose
Co myślę? Myślę, że jeżeli będzie to będzie trzeba ją napisać. Ja jestem na prof. mat-geo, także i tak myślę coś poważniej o matmie, może nawet rozszerzonej. Sor mi ostatnio powiedział, że dobry umysł ścisły może być również dobrym humanistą, a odwrotnie to już nie zawsze. Jednak ta matma podst. nie może być nie wiadomo jak trudna. Jeżeli ktoś się przyłoży to na pewno zda bez problemu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum