Forum Młodzieżowe, wielotematyczne Strona Główna

Ogłoszenie 

Witamy wszystkich nowych userów, zapraszam do rejestracji :)

Zostań Użytkownikiem Miesiąca i zdobądź cenne nagrody:)

Poprzedni temat «» Następny temat
Miłość platoniczna
Autor Wiadomość
BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-12-13, 20:56   Miłość platoniczna

Miłość występująca głównie u nastolatek.
Ich obiektem westchnień jest przystojny aktor lub piosenkarz.
Co myślicie o takiej urojonej miłości do sławnej osoby?

Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose

Everybody lies! :P
Wyœlij buziaka autorowi tego posta

pola 

2.90 Punktów
Wysłany: 2008-12-13, 21:46   

Miłość platoniczna to nie tylko urojone uczucie nastolatki do gwiazdy show biznesu. Miłość platoniczna to moim zdaniem również miłość przyjacielska bez wchodzenia w sferę seksualności. Lubimy obiekt takiej miłości jak przyjaciela, uwielbiamy z nią rozmawiać, podziwiamy np. jej wiedzę, inteligencję, dążymy aby chociaż w małym stopniu jej dorównać, czerpiemy z jej mądrości.

BlackSmile napisał/a:
Co myślicie o takiej urojonej miłości do sławnej osoby?

Moim zdaniem to strata czasu, ale raczej do takiej zakochanej nastolatki nie docierają żadne konkretne argumenty. Na szczęście w większości przypadków te urojenia mijają z wiekiem.

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-12-14, 10:43   

No, Pola masz rację ;)
Cytat:
Miłość platoniczna – miłość wolna od seksu i zmysłowości, przyjacielska, bezinteresowna, lojalna i wierna.

Ale mi tu chodzi właśnie o miłość do osoby sławnej.

Jak dla mnie, to nic złego. Niech dziewczynki się kochają w aktorach, ale wszystko ma swój umiar. Żadna z Was nigdy nie wzdychała do przystojnego faceta z ekranu? ;)
Więc jak już napisałam miłość platoniczna jest ok, dopóki takie dziewczynki nie zaczną sobie za dużo wyobrażać i wypisywać na różnych forach co by z taką osobą zrobiły, gdyby ją spotkały... i dopóki ich główki zachowają trochę rozsądku ;P

Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose

WifeOfDevil 
\m/

Otrzymał 1 piw(a)

57.08 Punktów
Wysłany: 2008-12-14, 11:41   

BlackSmile napisał/a:
Żadna z Was nigdy nie wzdychała do przystojnego faceta z ekranu? ;)

Taa, w wieku 6 lat do Spidermana :-P
Dla mnie to bezsensowne. Chociaż wiadomo, nie każda dziewczyna jest na tyle mądra, żeby zauważyć, że na scenie sławna osoba tylko kogoś gra, nie jest sobą, a ta jej uroda kryje się za tonami makijażu.
,,Czasem udaje mi się napisać świetny tekst.. potem słyszę w głowie cudowną muzykę... Myślę sobie - o rany, to jest lepsze niż Led Zeppelin! Wracam do domu, puszczam płytę i uświadamiam sobie, cholera, to był Led Zeppelin..." - Axl Rose :mrgreen:

pola 

2.90 Punktów
Wysłany: 2008-12-14, 11:43   

BlackSmile napisał/a:
Żadna z Was nigdy nie wzdychała do przystojnego faceta z ekranu?

Prawdę mówiąc, nie. Jakimś trafem ominęła mnie ta "choroba". Pamiętam jak moje koleżanki wzdychały do Aarona Cartera, a ja nie rozumiałam o co im chodzi. Oczywiście mogłam powiedzieć, że ten czy tamten aktor jest przystojny, ale na pewno nie wzdychałam do niego. Może byłam jakimś odmieńcem, nie wiem. xD

XxJustaxX 

Otrzymał 1 piw(a)

14.64 Punktów
Wysłany: 2008-12-14, 12:46   

BlackSmile napisał/a:

Wzdychałam :p do pana z "Czarodziejek z księżyca". Nie pamiętam jak się nazywał. Ale w pamięci utknął mi jeden incydent. Pamiętam, jak właśnie ten 'pan' ukrył się w szafie jednej z czarodziejek. I ja go potem szukałam po szafach z nadzieją, że go znajdę. Jednak go nie znalazłam :( :)

Co ja myślę o miłości platonicznej? Jak napisała Pola, że jest to miłość do przyjaciela... oczywiście, że tak. Ale jeżeli chodzi o wzdychanie do pana z telewizji? Dla mnie jest to głupota tych dziewczyn...
Kocham Cię już wiem
Jedno słowo a tyle mieści się ...

Buka 
I will be always...

Otrzymał 3 piw(a)

46.75 Punktów
Wysłany: 2008-12-14, 15:27   

BlackSmile napisał/a:

nie :P mogłam tylko powiedzieć że przystojny ale nigdy do niego nie wzdychałam i nie wyobrażałam sobie zbyt wiele:)
i taka miłość mnie trochę śmieszy.

pola 

2.90 Punktów
Wysłany: 2008-12-14, 16:37   

Już myślałam, że tylko ja jestem odmieńcem, który nigdy nie wzdychał do "pana z ekranu". Jak widać nie jestem w tym osamotniona.

Bramka 

52.17 Punktów
Wysłany: 2008-12-15, 17:06   

a ja patrze nie raz na wygląd facetów;) Ale żebym nie była źle odebrana-to nie jest żadna "miłość", w sensie ze od razu chce za nich za maz wychodzic i sobi wyobrazam nie wiadomo co, nie nie, to nie o to chodzi;) Po prostu jak widzę kogoś kto mi się bardzo z wygladu podoba, no to sobie patrzę;) Przykład-Łukasz Kadziewicz. On jest baaardzo przystojny wg mnie, i oglądajac siatkówke, PRZY OKAZJI, można również oglądać wdzieki super siatkarza;) Czasem sobie tak mówie, o takich głupotach, ale to dla żartów, i nie na poważnie;)

Ale oczywiście nie rozumiem kiedy dziewczyny w moim wieku oglądają coś TYLKO po to żeby oglądać kogoś kto im się z wygladu podoba. Albo serio mówić że za kogoś wyjdą za mąż, albo płakać jak którys się ozeni, albo życzyć im rozwodu... to jest wręcz żałosne.

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-12-15, 19:02   

Jaka reakcja na moje pytanie ;)

A ja często gdy coś oglądam reaguję na aktorów `ale przystojniak` czy coś w tym stylu. Ale aż tak głupia nie jestem, żeby się od razu w nich zakochiwać [nie wiem czy dobrze odmieniłam ;P].

Lubiłam oglądać i kibicować pewnemu sportowcowi. Nadal go lubię i naprawdę darzę sympatią, chociaż go nie znam i nigdy nie poznam ;)
Ale u mnie, to właśnie odbywa się na takiej zasadzie:
Bramka napisał/a:
Czasem sobie tak mówie, o takich głupotach, ale to dla żartów, i nie na poważnie;)
:roll:

Axl Rose

WifeOfDevil 
\m/

Otrzymał 1 piw(a)

57.08 Punktów
Wysłany: 2008-12-16, 19:04   

BlackSmile napisał/a:
A ja często gdy coś oglądam reaguję na aktorów `ale przystojniak` czy coś w tym stylu.

To ja tak mam z muzykami, a czasem też z przechodniami na ulicy :-P ale to już nie na temat x)
,,Czasem udaje mi się napisać świetny tekst.. potem słyszę w głowie cudowną muzykę... Myślę sobie - o rany, to jest lepsze niż Led Zeppelin! Wracam do domu, puszczam płytę i uświadamiam sobie, cholera, to był Led Zeppelin..." - Axl Rose :mrgreen:

Aniołek 
Optymistka^^

Buziaki: 1/4

1.50 Punktów
Wysłany: 2008-12-17, 21:21   

<Wali głową w klawiaturę>

Blacksmile! Do jasnej pietruszki! Co Ty za głupoty wygadujesz? Co wy w ogóle piszecie?
Miłość platoniczna u nastolatek?

Wystarczy otworzyć podręcznik od polskiego i przeczytać kilka zdań o Platonie i jego filozofii by wiedzieć, czym jest platoniczna miłość.

Jest to miłość do duszy nie do ciała. A miłość do gwiazd nie ma nic z tym wspólnego! To jest 'miłoś' do ciała, do wyglądu. Miłość według Platona to miłość czysta, wspaniała, nie mająca nic wspólnego z materią...
„Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-12-18, 14:44   

Gówno mnie Platon obchodzi! :-P

Miłość platońska, a miłość platoniczna. Pewnie to samo, ale są różne teorie na ten temat.

Cytat:
Wystarczy otworzyć podręcznik od polskiego i przeczytać kilka zdań o Platonie i jego filozofii by wiedzieć, czym jest platoniczna miłość.

Tak... dla mnie to niestety zbyt trudna i czynność i wole w necie pogrzebać...

Dla każdego, to co innego. Chcesz? Masz kilka cytatów.

Cytat:
Miłość platoniczna – miłość wolna od seksu i zmysłowości, kumpelska, bezinteresowna, lojalna i wierna.

Cytat:
"Miłość platoniczna - potocznie rozumiana jako miłość aseksualna, eros; Platon w "Uczcie" opisuje historię opowiadaną przez Arystofanesa o bardzo silnej istocie ludzkiej o dwu twarzach, czterech rękach, czterech nogach, plecach i piersiach naokoło, zagrażającej bogom. Zeus znalazł sposób, by, nie zabijając ludzi (jak chcieli inni bogowie), osłabić ich poprzez przecięcie każdego na dwie połowy. Od tej pory każdy szuka drugiej połowy, a gdy ją znajdzie, druga osoba, choć obca, staje się nagle bliska."

Cytat:
Miłość platoniczna to miłość do osoby pożądanej, pięknej, z którą wyobraża się że czuje miłość fizyczną i psychiczną a która jest nam niedstępna i tylko możemy sobie pomarzyć że z nią jesteśmy. Jest to milość którą żywimy do drugiej osoby a ona o tym nie wie.

Cytat:
Miłość platoniczna to miłość umysłowa do osoby pięknej, którą człowiek kocha i podziwia. Jest zachwycony tą osobą jednak wie że jest ona dla niego niedostępna i to sprawia /wywołuje ból i żal. z pewnością jest to miłość bezinteresowna i wierna. Jest bez wątpienia najczystszą forma miłości.

Cytat:
Platon stworzył bardzo oryginalną i interesującą teorię miłości. Nie jest to miłość pojmowana wyłącznie jako czynnik łączący zakochanych w sobie kobietę i mężczyznę. Odnosi się ona do czynów, nauki oraz przede wszystkim do idei piękna – dobra – prawdy, pomysłu, który wymyślił i wprowadził po raz pierwszy w historii ludzkości sam Platon. Tym samym owa idea jest jednym z fundamentów całej filozofii Platona.

Axl Rose

Aniołek 
Optymistka^^

Buziaki: 1/4

1.50 Punktów
Wysłany: 2008-12-18, 16:11   

BlackSmile napisał/a:
Gówno mnie Platon obchodzi! :-P

Więc temat też jest gówniany, bo odnosi się do Platona. Bez niego nie było by platońskiej miłości (platoniczna czy platońska- jedno a to samo. )

Co do internetu, powinnaś wiedzieć, że nie zawsze piszą całą prawdę. Twoje przykłady owszem, mówią trochę prawdy, ale nie całą. A to zmienia postać rzeczy.

Cytat:
miłość platoniczna oparty na skłonności wyłącznie duchowej, pozbawiony pierwiastka zmysłowego; nieobowiązujący, pozbawiony realnych skutków; nie mający się zrealizować.

A to jest wzięta ze słownika j. polskiego Kopalińskiego, więc można wierzyć, że nie robi nas w balona. Platoniczna miłośc, na pewno nie jest miłością do gwiazd, gdyż jest to miłość zmysłowa. 'Kochamy' daną osobę za świetny głos, brzuch, piersi czy kolor skóry. Nie za duszę. Po prostu ta osoba kogoś pociaga fizycznie, a to 'trochę' odbiega nawet od definicji, które Ty mi przedstawiłaś.

A tak poza tym, czytałaś te definicje które nam przedstawiłaś? Nie zauważyłaś, że niektóre wręcz się wykluczają?
„Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-12-18, 16:23   

Aniołek napisał/a:
A tak poza tym, czytałaś te definicje które nam przedstawiłaś? Nie zauważyłaś, że niektóre wręcz się wykluczają?

A Ty czytasz uważnie, co ja piszę?
Napisałam, że różni ludzie uważają różnie i przedstawiłam kilka różnych opinii na ten temat.

Nie będę się kłócić z książką od polskiego.
Ja tak uważałam od zawsze. Sama tego nie wymyśliłam, tylko to wyczytałam ;)
I jakoś nikt przed Tobą się o to nie pluł, czyli nie ja jedyna jestem `niedoinformowana` i nie tylko ja, nie czytam książek od języka polskiego.

Axl Rose

Odpowiedz do tematu