Czym jest dla Was modlitwa?
Jak często się modlicie? Rano i wieczorem, jak przystało na katolika?
Czy to jest prawdziwa rozmowa z Bogiem czy tylko zwykłe wyklepanie regułki?
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
Jak często się modlicie? Rano i wieczorem, jak przystało na katolika?
często się zdarza że tylko wieczorem. Ale nie zawsze, jak nie mam co robić i mam wolną chwilę to też. Często też modlę się przed wizytą u lekarza.
BlackSmile napisał/a:
Czy to jest prawdziwa rozmowa z Bogiem czy tylko zwykłe wyklepanie regułki?
Dla niektórych jest to tylko regułka, dlatego że wymawiają to jako regułkę i nie myślą nad tym co mówią.
Gdzieś kiedyś czytałam tekst napisany rzez studentkę filozofii bodajże, pisała tam ona że prawdziwa modlitwa jest wtedy gdy człowiek myśli nad tym co mówi, nie śpieszy się, rozmyśla i nawiązuje tak jakby rozmowę z Bogiem. Bo gdy ktoś uklęknie i szybko (na odpierdziul) zmówi "paciorek" to to już nie będzie modlitwa.
BlackSmile napisał/a:
Czym jest dla Was modlitwa?
Trudne pytanie na które nie odpowiem bo nie wiem co odpowiedzieć ;P
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
Dla mnie modlitwa jest rozmową z Bogiem.
Nie modlę się w domu, chyba że odmawiam pokutę na ostatnią chwilę.
Zwykle modlę się w kościele, jak już tam jestem. Kiedyś to była szczera rozmowa. Ale teraz to faktycznie tylko `wyrecytowanie wierszyków`.
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
Tak, dla mnie modlitwa też jest rozmową z Bogiem. Najcześciej przed snem się modle, przed snem. Choć nie codziennie, robie to kiedy mam taką potrzebe. Wtedy " wyklepuje" te regułki i zaczynam monolog w myślach. Zdarza mi sie też czasem powiedzieć modlitwe wtedy kiedy np. się stresuje czy bardzo chce żeby coś się udało i było dobrze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum