Ania, wydaje mi sie, że w każdej wypowiedzi musisz się czegoś doszukać, nie znając przesłania i nie zastanawiając się nad tematem. Szukasz dziury w całym.
Okej, są to stereotypy i naprawdę oceniamy niekiedy różne sytuacje wg przyjętych osądów.
Ale wypowiadając się w tym temacie, możemy wziąć pod uwagę także własne doświadczenia i myślę, że osoby które się wypowiedziały, właśnie tym się kierowały.
Sama widziałam, wiele sytuacji, kiedy ludzie potrafią być pobożni, do stopnia godnego podziwu, a w codziennym życiu zachowują się nieludzko. I wiele osób takie historie mi opowiadały.
Drugą sytuacją jest narzekanie na bezrobocie, podczas gdy afisze "PRZYJMĘ...", "POTRZEBUJĘ DO PRACY..." wiszą w pobliskich sklepach, czy zakładach pracy. Z tym również spotkałam się osobiście, jak i w dyskusji z innymi osobami z innych części Polski na forach. L e n i s t w o jednym słowem.
_________________ "Operacja wyrwania serca, przeprowadzona w normalnych warunkach jest całkowicie bezbolesna. Trwa od dwóch do trzech minut. Zostaje po tym blizna, zwana również świętym spokojem."
Ania, wydaje mi sie, że w każdej wypowiedzi musisz się czegoś doszukać, nie znając przesłania i nie zastanawiając się nad tematem. Szukasz dziury w całym.
Albo Tobie sie tylko wydaje, albo ja tego nie zauważam (:
Nie czepiam sie do wszystkich wypowiedzi. Ba - nawet wręcz przeciwnie, niemalże wcale sie nie czepiam. W niejednym juz temacie zauważyłam wiele postów, do których można by się doczepić, ale nie zwracam na to uwagi.
A poza tym nie 'czepiam' sie po to, aby się pokłócić z kimś. Chyba można porozmawiać w temacie na forum? Przynajmniej wypowiedzi nie są schematyczne (jedno pytanie postawione w pierwszym poście, a reszta to same odpowiedzi na to pytanie - 0 dyskusji).
rubinowa napisał/a:
Ale wypowiadając się w tym temacie, możemy wziąć pod uwagę także własne doświadczenia i myślę, że osoby które się wypowiedziały, właśnie tym się kierowały.
Własna doświadczenia... tak. Ale własne doświadczenia związane z całym narodem? To jest nierealne.
I chodziło mi tutaj tylko o to - nie każdy kto jest Polakiem musi być taki i taki. A poza tym to w każdym narodzie można znaleźć osobę z takimi cechami jakie są tutaj wymieniane.
W innych krajach jesteśmy spostrzegani jako pijacy i złodzieje... A czy naprawde nie ma porządnych Polaków?!
_________________ "Najbardziej straconym dla człowieka jest dzień, w którym się nie śmiał."
I chodziło mi tutaj tylko o to - nie każdy kto jest Polakiem musi być taki i taki. A poza tym to w każdym narodzie można znaleźć osobę z takimi cechami jakie są tutaj wymieniane.
Ale przecież nikt nigdzie nie pisał że każdy polak jest taki, prawda? jakby ktoś napisał "wszyscy polacy są leniwi" to wtedy by było uogólnienie. Ale jeśli ktoś na pytanie "jaka jest najbardziej bla bla bla" odpowiada "najbardziej wkurzającą cechą jest lenistwo" to to jak najbardziej NIE jest uogólnieniem;)
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum