Forum Młodzieżowe, wielotematyczne Strona Główna

Ogłoszenie 

Witamy wszystkich nowych userów, zapraszam do rejestracji :)

Zostań Użytkownikiem Miesiąca i zdobądź cenne nagrody:)

Poprzedni temat «» Następny temat
Narządy
Autor Wiadomość
Buka 
I will be always...

Otrzymał 3 piw(a)

46.75 Punktów
Wysłany: 2008-07-08, 17:49   Narządy

czy chcielibyście aby po śmierci wasze narządy trafiły do jakiegoś człowieka?
(odpowiedź uzasadnij :-P )
Wyœlij buziaka autorowi tego posta

mała_czarna 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-07-08, 18:33   

Nie zamierzam zabierać ich ze sobą do grobu. Od prawie roku nosze w portfelu "Oświadczenie woli' - czyli oświadczenie na podstawie którego po mojej śmierci mogą wziąć wszystkie sprawne narządy jakie znajdą. Jeśli miałoby to komukolwiek pomóc - to czemu nie.

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-07-08, 19:37   

Tak, po co mi moje narządy po śmierci, jak i tak mi się już na nic nie przydadzą. Mam zamiar podpisać zgodę na to <nie pamiętam jak się nazywa ;P>

Teraz przeczytałam post małej_czarnej, `oświadczenie woli` mam zamiar podpisać ^^

Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose

Everybody lies! :P

buziak 
alfonsik

Buziaki: 7/3

13.98 Punktów
Wysłany: 2008-07-09, 10:56   

Ja nie mam nic przeciwko skoro komus się moga przydać i dac szczescie bo uratowac zdrowie:):)

ale niezdecydowalabym sie raczej oddac swojego ciala do Akademi Medycznej w celu po to aby studenci sie mogli na nim uczyc:)
rozumiem ze musza sie na czyms uczyc a robia to rczej na martwych cialach bo musza ich oskalpobwac poucinac zeby dosc do roznych narzadow, zylek miesni itp:)
ale mimo wszystko na takie cos bym sie nie zgodzila :mrgreen:

http://forum.inastolatki.pl/portal.php
http://www.loczus.pl

Aniołek 
Optymistka^^

Buziaki: 1/4

1.50 Punktów
Wysłany: 2008-07-09, 11:07   

Jeśli umrę młodo, w wyniku jakiegoś wypadku i moje narządy mogą się komuś przydać- jestem za. Nie ma sensu zabierać organów do grobu, gdzie nie będzie z nich pożytku. Gdy już skończę 18'nastkę, też będę nosić ze sobą takie 'oświadczenie woli', bo jak na razie to byłoby całkowicie bez sensu, bo odpowiadają za mnie rodzice.

A gdyby ktoś z moich bliskich zginął (już to wyplułam ;p) i jego narzady byłby w porządku- wyraziłabym zgodę na pobranie ich.
„Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”

buziak 
alfonsik

13.98 Punktów
Wysłany: 2008-07-09, 11:32   

Aniołek napisał/a:
Gdy już skończę 18'nastkę, też będę nosić ze sobą takie 'oświadczenie woli', bo jak na razie to byłoby całkowicie bez sensu, bo odpowiadają za mnie rodzice.

właściwie to jest sens:)
Bo wg prawa gdy narzady nadaja sie do przeszczepu kazdy lekarz ma prawo je pobrac- chyba że sam "właściciel" wyrazil pisemy sprzeciw:)
Tyle ze w Polsce raczej lekarze sie pytaja rodziny i respektuja i szanuja ich zdanie:)
ale gdy nie masz 18stki zawsze mozesz napisac takie oswiadczenie a moze... moze sie przyda- gdyby lekarz sie na to zdecydowal to nieodpowiadal by karnie;)

mała_czarna 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-07-09, 15:30   

buziak napisał/a:
właściwie to jest sens:)
Bo wg prawa gdy narzady nadaja sie do przeszczepu kazdy lekarz ma prawo je pobrac- chyba że sam "właściciel" wyrazil pisemy sprzeciw:)

a nie jest czasem tak, że o jej narządach jako osoby niepełnoletniej i tak w takiej sytuacji zadecydują rodzice ?

Buka 
I will be always...

Otrzymał 3 piw(a)

46.75 Punktów
Wysłany: 2008-07-09, 15:39   

mała_carna napisał/a:
a nie jest czasem tak, że o jej narządach jako osoby niepełnoletniej i tak w takiej sytuacji zadecydują rodzice ?

tak właśnie jest, że o osobie niepełnoletniej w tej sprawie decydują rodzice

Aniołek 
Optymistka^^

1.50 Punktów
Wysłany: 2008-07-09, 15:46   

Buka napisał/a:

Też mi się tak wydaje. Że osoba niepełnoletnie nie ma w tej sprawie nic do powiedzenia.
„Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”

buziak 
alfonsik

13.98 Punktów
Wysłany: 2008-07-09, 15:49   

mała_carna napisał/a:

Buka napisał/a:

jejku może źle wytłumaczyłam:)
Prawo polskie pozwala lekarzowi wziąc narzady do przeszczepu KAZDEMU ktory podczas zycia nie zglosil sprzeciwu:) :mrgreen:

Aniołek 
Optymistka^^

1.50 Punktów
Wysłany: 2008-07-09, 15:53   

Przeszczep ex mortuo to pobranie narządów ze zwłok w celach diagnostycznych, leczniczych, naukowych i dydaktycznych. Jest to możliwe, ponieważ prawo zakłada tzw. zgodę domniemaną dawcy, która polega na braku wyrażonego za życia sprzeciwu jego samego albo prawnego opiekuna.

Jednak Buziak chyba nie masz racji. :)

Jeśli dziecko nie ma prawa decydować o sobie, robi to za niego opiekun. I w tym przypadku również on ma decydujące zdanie.

buziak 
alfonsik

13.98 Punktów
Wysłany: 2008-07-09, 15:56   

Aniołek napisał/a:
zgodę domniemaną dawcy, która polega na braku wyrażonego za życia sprzeciwu jego samego albo prawnego opiekuna.

Jednak Buziak chyba nie masz racji. :)

Jeśli dziecko nie ma prawa decydować o sobie, robi to za niego opiekun. I w tym przypadku również on ma decydujące zdanie.
\

w wieku 13 lat ma sie ograniczona zdolnosc do czynnosci prawnych i tak jest w tym wypadku - poza tym wiadomo jak np bedziesz nosic takie osiadczenie woli to inaczej beda na to rodzice patrzyc podczas sytuuacji takiej ;)

Angel Night 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-07-11, 14:18   

Ja myśle, że oddawnie swoich narządów po śmierci to całkiem dobry uczynek. Po co zabierać je ze sobą do grobu, skoro mogą komuś uratować życie? I uważam, że pomimo iż nie jestem pełnoletnia i to rodzice za mnie musieliby podjąć tę decyzję, to chyba spełniliby moją ostatnią wolę, wkońcu, co mogliby na tym stracić?

Buka 
I will be always...

Otrzymał 3 piw(a)

46.75 Punktów
Wysłany: 2008-07-11, 16:16   

Angel Night napisał/a:
I uważam, że pomimo iż nie jestem pełnoletnia i to rodzice za mnie musieliby podjąć tę decyzję, to chyba spełniliby moją ostatnią wolę, wkońcu, co mogliby na tym stracić?

rodzicom ciężko jest się pogodzić ze śmiercią dziecka i gdy przychodzi im decydować czy oddać narządy czy nie, to większość rodziców się niestety nie zgadza.

Aniołek 
Optymistka^^

1.50 Punktów
Wysłany: 2008-07-11, 17:24   

Buka napisał/a:
w wieku 13 lat ma sie ograniczona zdolnosc do czynnosci prawnych i tak jest w tym wypadku - poza tym wiadomo jak np bedziesz nosic takie osiadczenie woli to inaczej beda na to rodzice patrzyc podczas sytuuacji takiej ;)

może i spojżą inaczej, ale decydująca decyzja i tak chyba należy do nich.

Buka napisał/a:
rodzicom ciężko jest się pogodzić ze śmiercią dziecka i gdy przychodzi im decydować czy oddać narządy czy nie, to większość rodziców się niestety nie zgadza.

Gdy dziecko umiera, to przecież jest ogromny szok dla rodziny. Nic dziwnego, że nawet o tym nie pomyślą.

Odpowiedz do tematu