Forum Młodzieżowe, wielotematyczne Strona Główna

Ogłoszenie 

Witamy wszystkich nowych userów, zapraszam do rejestracji :)

Zostań Użytkownikiem Miesiąca i zdobądź cenne nagrody:)

Poprzedni temat «» Następny temat
O szufladkowaniu
Autor Wiadomość
lisette 

18.00 Punktów
Wysłany: 2008-09-05, 16:27   O szufladkowaniu

Chciałabym Was zaprosić do dyskusji o muzyce -- ale pod innym kątem.

Po pierwsze, czym jest dla Was muzyka? Uważacie, że oprócz przyjemnego uchu brzmieniu może coś za sobą nieść? W jakiś sposób wyrażać poglądy, oznaczać usposobienie człowieka?

Czy szufladkujecie ludzi ze względu na muzykę, jakiej słuchają? Np. jeśli ktoś lubi to co Wy, dajecie mu kredyt zaufania? Uważacie, że dzięki temu znajdziecie wspólne tematy do rozmowy? Albo odwrotnie -- czy krzywicie się, usłyszawszy, że ktoś np. słucha techno, albo disco polo?

Podyskutujmy o tym, co może mówić o człowieku muzyka, jakiej on słucha. Wiem, że wiele pytań zadałam, nie musicie na wszystkie odpowiadać, chodzi o to, żeby załapać, co mam na myśli i jakoś się ustosunkować (:
Wyœlij buziaka autorowi tego posta

XxJustaxX 

Otrzymał 1 piw(a)

14.64 Punktów
Wysłany: 2008-09-05, 16:50   

Czy szufladkuję ludzi ze względu na to jakiej muzyki słuchają? Moja odpowiedź brzmi nie. Nie uważam, żeby osoba, która słucha techno, pop, czy rap była kimś innym niż ja. Ma po prostu inny gust i to nie oznacza, że powinnam ją krytykować, czy wyśmiewać. Znam wielu ludzi, którzy właśnie zadają się tylko z tymi osobami, które słuchają tego samego. A ja mogę porozmawiać ze wszystkimi. I nie zwracam uwagi na to, czy słucha metalu bądź rocka, czy nie.
Cytat:
jeśli ktoś lubi to co Wy, dajecie mu kredyt zaufania? Uważacie, że dzięki temu znajdziecie wspólne tematy do rozmowy? Albo odwrotnie -- czy krzywicie się, usłyszawszy, że ktoś np. słucha techno, albo disco polo?

Nawet gdyby nie słuchał tego co ja, to gdyby była by to osoba godna zaufania na pewno bym dała jej taki kredyt. Z każdym można zaleźć wspólny język. I jest to niezależne od tego jakiego gatunku muzycznego słucha owa osoba. Czy się krzywię? Hmm... to zależy... jeżeli jest to jakaś taka zwykła osóbka, która sobie po prostu tego słucha, to nie. Ale jeżeli jadę w autobusie, albo czekam na autobus i siedzi obok mnie osoba, która sobie puszcza z telefonu techno czy coś, to zawsze jakiś niemiły tekst puszczę w jego stronę. Ja nie słucham metalu tak, żeby komuś to przeszkadzało. Więc od innych też tego oczekuję...
Kocham Cię już wiem
Jedno słowo a tyle mieści się ...

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-09-05, 17:57   

lisette napisał/a:
Po pierwsze, czym jest dla Was muzyka? Uważacie, że oprócz przyjemnego uchu brzmieniu może coś za sobą nieść? W jakiś sposób wyrażać poglądy, oznaczać usposobienie człowieka?

Myślę, że muzyka, której słuchamy wyraża nasze poglądy. Wiadomo, że osoba słuchająca hip hopu jest całkiem inna, od osoby słuchającej muzyki klasycznej.

lisette napisał/a:
Czy szufladkujecie ludzi ze względu na muzykę, jakiej słuchają? Np. jeśli ktoś lubi to co Wy, dajecie mu kredyt zaufania? Uważacie, że dzięki temu znajdziecie wspólne tematy do rozmowy? Albo odwrotnie -- czy krzywicie się, usłyszawszy, że ktoś np. słucha techno, albo disco polo?

Można powiedzieć, że tak. Zwracam uwagę na to, jaką muzykę słuchają nowo poznane mi osoby i grupuję je w mojej główce. Ale jak poznam je lepiej i znajdę z nimi wspólny język, to wali mnie jakiej muzyki ta osoba słucha.
Pierwsze spotkanie. Ktoś mówi mi, że słucha rocka. Myślę sobie fajna osoba, będę miała z nią o czym rozmawiać.
A jeżeli ktoś inny powie mi, że słucha techna, to oczywiście się skrzywię, ale będę starała się znaleźć z nią inne tematy do rozmów.
Nie będę ukrywać tego, że znaczna część moich znajomych słucha takiego samej muzyki, jak ja.

Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose

Everybody lies! :P

Aniołek 
Optymistka^^

Buziaki: 1/4

1.50 Punktów
Wysłany: 2008-09-05, 21:00   

Czym jest muzyka? Głównie tak jak napisałaś- słucham jej, bo jest to przyjemne. Pewnie niektóre niosą jakieś przesłania czy coś, ja tego jednak nie dostrzegam :)

Nie dzielę, nigdy nie dzieliłam ludzi ze względu na muzykę. Sama jestem rozdarta pomiędzy wieloma gatunkami. Bawię się przy klubowej muzyce, a w domu słucham happysadu. A czy zwracam uwagę na to, jakiej muzyki ludzie słuchają? Oczywiście. Można o tym porozmawiać, ale nie to świadczy jakim ktoś jest człowiekiem. Jeśli ktoś lubi to co ja, to może mi polecić jakiś kawałek czy zespól, jeśli czegoś innego to może pomóc mi zapoznać się z danym gatunkiem.
Mam znajomych którzy słuchają metalu, rocku, disco polo, techno, etc.
„Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”

WifeOfDevil 
\m/

Otrzymał 1 piw(a)

57.08 Punktów
Wysłany: 2008-09-05, 21:13   

Bardzo ciekawy temat :)

lisette napisał/a:

Może nieść. Ja osobiście strasznie się zmieniłam, od kiedy słucham metalu. Stałam się bardziej niezależna, pyskata :-P i pewna siebie. W pewnym sensie ta muzyka pomogła mi się pozbyć kompleksów.
lisette napisał/a:

Tak, jak ktoś słucha metalu, to dla mnie jest osobą wartą poznania. Dlaczego? Z reguły ludzie słuchający tej muzyki są inni niż reszta, potrafią się lepiej bawić, są mądrzejsi i lepiej mnie rozumieją, po prostu. Co do kwestii ludzi-technomułów, to staram się nie odrzucać ludzi słuchających tej muzyki, ale czasem mnie od nich aż odrzuca. I to nie moja wina. Tylko ich ;]
,,Czasem udaje mi się napisać świetny tekst.. potem słyszę w głowie cudowną muzykę... Myślę sobie - o rany, to jest lepsze niż Led Zeppelin! Wracam do domu, puszczam płytę i uświadamiam sobie, cholera, to był Led Zeppelin..." - Axl Rose :mrgreen:

Buka 
I will be always...

Otrzymał 3 piw(a)

46.75 Punktów
Wysłany: 2008-09-05, 22:13   

lisette napisał/a:
Po pierwsze, czym jest dla Was muzyka?

Muzyka jest dla mnie czymś ważnym i oczywiście przyjemnym. Muzyka potrafi poprawić mój humor, czasami pogorszyć, dobrze mi się przy niej myśli i rozmyśla. Wiele piosenek które znam ma dla mnie jakąś historię, coś mi przypominają. Np. przy piosence "tylko ty kochanie" pierwszy raz tańczyłam "wolnego", przy jakiejś innej kogoś tam poznałam, przy jakiejś innej chłopak mi powiedział że chciałby ze mną być itp itd. No i jakby nie było to ze względu na to że śpiewam, gram trochę na keybordzie niedługo na gitarze, więc muzyka jest przy mnie prawie cały czas.

Cytat:

Raczej nie "szufladkuję" ludzi, pod tym względem. Ale bardzo mnie odrzuca od osób słuchających Tokio Hotel, albo Gosi Andrzejewicz bądź Cerekwickiej, to są jedyne wyjątki. Nie ma dla mnie większego znaczenia to jakiej ktoś słucha muzyki.
Wiadomo muzyka w jakiś sposób odzwierciedla charakter człowieka. Ale oceniając kogoś nie biorę pod uwagę tego jaką lubi muzykę. I w ogóle denerwują mnie trochę ludzie którzy tak "szufladkują" innych.
Moi znajomi słuchają różnej muzyki. Praktycznie każde z nas słucha czegoś innego. Kolega słucha techna, ja i parę innych osób wolimy raczej rock, inny kolega lubi hip hop, koleżanka przepada za popem, inna za metalem, mam nawet kumpelę która lubi piosenki dody. I jeszcze nigdy nie słyszałam żeby ktoś powiedział do kogoś np. "ty brudzie", albo "nie gadam z Tobą bo ty słuchasz tego badziewia". Zdarzają się nam głębsze rozmowy o muzyce, ale tych tematów do rozmów jest bardzo dużo. To co kto słucha to jego sprawa. I takie moje skromne zdanie;)

Marti250 
Dark girl

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-09-08, 08:38   

dla mnie muzyka jest 1 z niewielu rzeczy jakie mają na mnie wpływ, tzn na moje samopoczucie, humor i charakter.

Nie dyskryminuję i nie szufladkuję osób, które słuchają innej niż ja. wręcz przeciwnie. Bardzo szanuję ludzi, którzy mają swój własny styl i się tego nie wstydzą. Owszem, muzyka mówi dużo o człowieku, ale nie zawsze ta sama muzyka ma taki sam wpływ na każdego człowieka. disco-polo na jednego może tak wpływać , na innego inaczej.. tak samo techno.

Photolump 
Ciastka... dobre...

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-09-08, 09:32   

Ogólnie muzyka której słucham oddaje moje poglądy na świat. Jeśli tego nie robi to nie mam jej na liście. Nie urabia mojego stylu, który już był dawno ona jest tylko jakby to powiedzieć hmmm esencją mojego rozumowania.

Nienawidzę osób które wychodzą z myśleniem "Słuchasz rocka? To jesteś metalem". Ktoś może słuchać dowolnej muzyki o ile, nie obraża mojej muzyki czy nie próbuje nakłonić mnie do słuchania swojej muzyki. Takich ludzi po prostu nienawidzę.

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-09-08, 16:22   

Photolump napisał/a:
Nienawidzę osób które wychodzą z myśleniem "Słuchasz rocka? To jesteś metalem". Ktoś może słuchać dowolnej muzyki o ile, nie obraża mojej muzyki czy nie próbuje nakłonić mnie do słuchania swojej muzyki. Takich ludzi po prostu nienawidzę.

Świetnie napisane :) Zgadzam się z tą opinią.

Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose

Everybody lies! :P

WifeOfDevil 
\m/

Otrzymał 1 piw(a)

57.08 Punktów
Wysłany: 2008-09-08, 17:30   

Photolump napisał/a:
Nienawidzę osób które wychodzą z myśleniem "Słuchasz rocka? To jesteś metalem".

To jest wręcz sprzeczne. A poza tym wiele osób teraz słuchając My Chemical Romance, Feela ect. twierdzi, że słucha rocka... :roll: Nie skomentuję
,,Czasem udaje mi się napisać świetny tekst.. potem słyszę w głowie cudowną muzykę... Myślę sobie - o rany, to jest lepsze niż Led Zeppelin! Wracam do domu, puszczam płytę i uświadamiam sobie, cholera, to był Led Zeppelin..." - Axl Rose :mrgreen:

Photolump 
Ciastka... dobre...

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-09-09, 09:19   

Cytat:
To jest wręcz sprzeczne. A poza tym wiele osób teraz słuchając My Chemical Romance, Feela ect. twierdzi, że słucha rocka... :roll: Nie skomentuję

Nie no jeszcze MCR to jest rock alternatywny więc jeszcze można powiedzieć że się słucha rocka. Feel jak dla mnie to poprock czego nie uznaje... napierdzielanie kasy za wycie do mikrofonu jakiś beznadziejnych tekstów bez przekazu i sensu.

Ogólnie dużo ludzi myśli schematem. Nie ma czegoś takiego że ktoś słucha rocka, ale myśli np. jak hmmm dres (taki przykład) tak samo ktoś może słuchać techno a być anarchistą.

Ogólnie wracając do poziomu inteligencji jednostkowej. Ostatnio moja dziewczyna od znajomej usłyszała powalający tekst. Rozmawiali na temat Dżemu i padło pytanie czy znajoma tego słucha na co padła odpowiedź "Dżem? Nie nie ja nie słucham discopolo" po prostu profanacja, świętokradztwo i nic tylko na stos z taką.

lisette 

18.00 Punktów
Wysłany: 2008-09-09, 10:04   

To teraz ja się wypowiem (:

Po pierwsze -- muszę powiedzieć, że strasznie się staram nie mieć uprzedzeń, do ludzi, którzy słuchają np. techno. Niestety zwykle pierwsze przeczucie się sprawdza -- i naprawdę okazuje się, że taka osoba ma wiele denerwujących mnie cech. Wina muzyki? Może nie, ale takie sytuacje i tak dają mi do myślenia.

Myślę sobie, że żeby człowiek lubił dany typ muzyki -- musi wykazywać się jakimś stopniem wrażliwości, bo to się z nieba nie bierze -- że komuś się podoba to, a komuś tamto (pominąwszy sytuacje, kiedy ktoś słucha czegoś, bo tego słuchają jego kumple -- ale takich nawet nie biorę pod uwagę i z czystym sumieniem jestem do nich nastawiona anty).

Myślę też, że muzyka często niesie coś ze sobą -- nie każda, bo nie każda -- ale np. wydaje mi się, że trudno słuchać punk rocka i odcinać się całkowicie od ideologii.

Zresztą, ja bardzo nie lubię "mody na" (ostatnio jest moda na rocka, zaraz po emo), bo wcale nie marzę o świecie, w którym każdy słuchałby tego samego. Szczerze mówiąc dana piosenka (nawet najulubieńsza) potrafii mi zbrzydnąć w przeciągu kilku sekund -- wystarczy, że usłyszę ją puszczoną u kogoś z komórki na cały regulator.

I jeszcze jedno słowo o dawaniu kredytu zaufania -- właśnie to jest ciekawe, ale jak spotykam chłopaka w glanach, długich włosach i koszulce jakiegoś metalowego zespołu to mimowolnie się uśmiecham (: I tak, ma kredyt, ale to naprawdę mimowolnie (; Za to jak ktoś mówi, że słucha techno, to momentalnie staję się trochę ostrożna, nabeiram dystansu i badam daną osobę trochę inaczej. I to też mimowolnie.

Jeszcze chciałam dodać, że to ma znaczenie tylko przy poznawaniu się -- owszem, mam przyjaciół, którzy słuchają tego, co ja (zdecydowana większość), ale moja najbliższa przyjaciółka słucha głównie drum&bass i housa i wcale mi to nie przeszkadza w kochaniu jej (; chociaż tej muzyki nie trawię.

Ps. a najbardziej to chyba nie lubię ignorancji w muzyce -- myślę, że każdy powinien zadać sobie na tyle trudu, żeby przesłuchać klasykę i przynajmniej potrafił powiedzieć dlaczego danego zespołu/typu muzyki nie lubi.

Odpowiedz do tematu