Co o tym sądzicie:)? o osób opętamych jest wiele :) i mają one specyficzne objawy :) np:
- mówią językami które nigdy nie znały i nigdy się nie posługiwały wcześniej np hebrajski,
- mówią głosami nienznanych osób (słyszałam nagrania własnie takich osob i dla mnie były one przerażające - ogólnie zapomnieć nie mogłam :) potem się dowiedziełam od księdza że nagrania osób opetanych i ich głosy mają moc wciągająco bo mówi to sam diabeł czy demon )
- nadzwyczajna siła (często sie zdarza tak że dziewczynka chudziutenka a potrafi podnies jedną reka i rzucić dorosłego męzczyzne)
- obrzydzenie do rzeczy świetych do figórek Matki Boskiej, Jezusa, Krzyża wody świeconej itp, na wikimedii przeczytałam że takie osoby odrózniją hostie od poświeconej i niepświeconej oraz wode od świeconej i od tej "zwykłej"
"Najbardziej znane - i zaadoptowane przez literaturę współczesną - zjawiska opętania to opętanie mniszek w Loudun (które posłużyło jako kanwa dla opery Krzysztofa Pendereckiego Diabły z Loudun; libretto na podstawie powieści Aldousa Huxley'a), opętanie w Salem (zob. dramat Arthura Millera Czarownice z Salem), w Niemczech opętanie Anneliese Michel (zob. Egzorcyzmy Emily Rose Scotta Derricksona), w Polsce - Matka Joanna od Aniołów i jej towarzyszki (zob. powieść Jarosława Iwaszkiewicza Matka Joanna od Aniołów oraz nakręcony na podstawie tej powieści film Jerzego Kawalerowicza). Najbardziej popularnym dziełem współczesnym odwołującym się do zjawiska opętania jest zapewne film Egzorcysta Williama Friedkina. W Europie głośny był przypadek opętania 23-letniej Anneliese Michel, który jest jednym z najlepiej udokumentowanych (110 godzin zapisu audio) i który skończył się śmiercią ofiary" -wikipedia :)
Nie widziałam jeszcze nigdy na żywo żadnej opętanej osoby. Słyszałam tylko dużo opowieści na ten temat, zazwyczej na religii. Właśnie tam siostra opowiadała nam dużo o szatanie, o egzorcyzmach, o opetaniu. Sama siostra była świadkiem opętania pewniej kobiety, uczestniczyła w kilku egzorcyzmach. Jak to mówiła i opisywała nam to z dużą wiarygodnością. Szczerze powiem, że to było interesująće. Czy wierze? Tak wierze w to.
Ja równiesz na szczęście jeszcze nikogo takiego nie spotkałam. W moim otoczeniu mało mówi się o takich rzeczach. Czytałam ostatnio w Bravo Girl o opętaniu. Jak dla mnie jest to naprawdę coś innego i niewyobrarzalnego.To chyba wiarygodne ,bo jest trochę udokumentowanych przypadków.
_________________ W życiu ważne jest to co osiągnąłeś...
Raz opowiadał mi o tym ksiądz. Mówił, że widział opętaną osobę i sam uczestniczył w tych egzorcyzmach. Słuchałam wtedy tego z wielkim przejęciem i zainteresowaniem. Później przeczytałam książkę `Egzorcyzmy Emily Rose`.
Ja w takie coś wierzę, to znaczy po tym `wykładzie` dopiero uwierzyłam. Sama nie byłam tego świadkiem i chyba nie chciałabym być.
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
Opetanie - wierze, nie spotkalem (chodz podobno w moim miescie do szkoly chodzila dziewczyna opetana, teraz ma indywidualne nauczanie)
Ogladalem film pt Egzorcyzmy Emily Rose ktory bardzo mnie wciagnol ;) film bardzo ciekawy a co najwazniejsze, na faktach !
Filmu nie bede opowiadac (kazdy moze zobaczyc) ale co do tej dziewczyny to slyszalem ze nie przychodzila na lekcje Religii, w kosciele to bardzo czesto mdlala, zdarzylo sie jej w kosciele wpasc w 'szal', krzyczec i wywalic wozek z malym dzieckiem (takie male, wozek spacerowy, dziecko juz moglo sie przezegnac). Podobno 'egzorcyzmy' ksiedza lokalnego (ze tak powiem, czyli glownie modlitwy przy niej, z nia) nie pomagaly i w Katowicach brala udzial w jais sesjach itd ale dokladniej nie wiem :)
_________________ Gość myslisz ze jestes zajebisty?
Zajebistym trzeba sie poprostu urodzic ^^,
Polski rodowód w aktach
Opieram się tylko i wyłącznie na faktach
Pragnę być nietypowy, niepowtarzalny
Jednorazowy i oryginalny
Jeśli kopiuję to tylko w punktach ksero
Gdy ktoś powiela kogoś
Uważam go za zero
Mówię prawdę szczerą
Bo nie lubię gdy ktoś kłamie
Służę pomocą, nie na każde zawołanie
Heh, ja zaś jestem sceptyczny. Egzorcyzmów (opętania, istnienia złych duchów czy czegos tam) nie potwierdziło żadne badanie naukowe. A udostępnione przez księży nagranie osoby psychicznie chorej można sobie o kant rzyci rozbić - raczej nie spodziewałbym się, by udostępnili to nagranie, gdyby wynikało z niego, że chora umysłowo dziewczyna zginęła w kościele w trakcie egzorcyzmów.
_________________ "Człowiek dlatego jest człowiekiem, że potrafi się zmieniać podług własnej woli"
Nie wiem, czy to prawda. Jakoś ostatnio mam dziwne podejście do tych spraw.
Być może to tylko choroba psychiczna, być może opętanie.
Co chwilę gdzieś piszą o opętaniach, egzorcyzmach, co chwilę oglądamy to w telewizji. Jednak sama takiej osoby nie spotkałam :)
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
Przemek
9.19 Punktów
Wysłany: 2008-08-29, 12:11
Opętania? Bardzo możliwe. Czytałem kiedyś, że pewnego chłopaka opętało po tym, jak obejrzał film "Egzorcysta", więc bardzo możliwe, że jakieś ZŁE DUCHY przejmują kontrolę nad człowiekiem lub coś podobnego.
Opętania? Bardzo możliwe. Czytałem kiedyś, że pewnego chłopaka opętało po tym, jak obejrzał film "Egzorcysta", więc bardzo możliwe, że jakieś ZŁE DUCHY przejmują kontrolę nad człowiekiem lub coś podobnego.
Możliwe dlatego, że ktoś o tym napisał? A sprawdziłeś wiarygodność źródeł? Jakieś badania naukowe, cokolwiek?
Ja na przykład w fakcie czy superekspresie czytałem, że ufo porwało pewnego polskiego rolnika, obcy pobrali mu krew i w zamian ofiarowali wygrywające numery w totka, niestety niewłaściwe...
Czy to, że słowa wydrukowano, dodaje im wiarygodności?
_________________ "Człowiek dlatego jest człowiekiem, że potrafi się zmieniać podług własnej woli"
Ja na przykład w fakcie czy superekspresie czytałem, że ufo porwało pewnego polskiego rolnika, obcy pobrali mu krew i w zamian ofiarowali wygrywające numery w totka, niestety niewłaściwe...
Haha, to tylko Super Express mógł napisać ;]
Nie, nie widziałeś na własne oczy, nie musisz w nic takiego wierzyć. Wolny kraj, nikt Cię do niczego nie przekonuje.
Ja w to wierzę, bo opowiadał mi o tym człowiek godny zaufania.
Axl Rose
Everybody lies! :P
Przemek
9.19 Punktów
Wysłany: 2008-08-30, 17:44
A jeśli nie to co mi zrobisz?
Dobra nie będe znów robił burdy, ok skończę z tymi postami.
W co? W to, że szatan może opętać człowieka? Tak, wierze. Osobiście nie miałam do czynienia z osobą opętaną.
nana napisał/a:
Co chwilę gdzieś piszą o opętaniach, egzorcyzmach, co chwilę oglądamy to w telewizji. Jednak sama takiej osoby nie spotkałam :)
Co opętania występują bardzo rzadko.
Bardzo często opętania sa mylone z chorobami psychicznymi i choroby psychiczne z opetaniami. Dla osoby świeckiej czy księdza jest to nie do odróżnienia. Ksiądz - egzorcysta z wieloletnim stazem potrafi to rozpoznac (nie wiem w jaki sposób), ale nawet i jemu zdarzają się czasem pomyłki.
A co do filmu, o którym wszyscy tu mówicie to nie wiem czy to jest wiarygodny dowód na występowanie opętań... Podczas egzorcyzmów może być obecna jedynie najblizsza rodzina osoby opetanej, ksiądz egzorcysta i oczywiscie osoba opętana oraz jest całkowity zakaz robienia zdjęć bądź nagrywania tego.
_________________ "Najbardziej straconym dla człowieka jest dzień, w którym się nie śmiał."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum