Forum Młodzieżowe, wielotematyczne Strona Główna

Ogłoszenie 

Witamy wszystkich nowych userów, zapraszam do rejestracji :)

Zostań Użytkownikiem Miesiąca i zdobądź cenne nagrody:)

Poprzedni temat «» Następny temat
Pelnoletni- ale dziecko w szkole:)
Autor Wiadomość
buziak 
alfonsik

Buziaki: 7/3

13.98 Punktów
Wysłany: 2008-05-25, 18:48   Pelnoletni- ale dziecko w szkole:)

Nio wlasnie ja mialam taka sytuacje w szkole gdzie np bedac juz w klasie maturalnej mialam ukonczone 18 lat (czyli mialam wszelkie zdolnnosci do czynnosci prawnych) ale ale
Wychowawczyni nie przyjmowala od nas zwolnien czy usprawiedliwien- wymagala tych z podpisem rodzica:):)

jak sadzicie czy tak powinno byc:)
bo niby 18latkowi mozna kupic legalnie alkohol moze miec prawo jazdy, jest osoba dorosla zgodnie z prawem..
ale nie moze napisac zwyklego usprawiedliwienia:)
Czy u Was w szkole tez tak jest:)?

http://forum.inastolatki.pl/portal.php
http://www.loczus.pl
Wyœlij buziaka autorowi tego posta

dupa na kołach. 
sam sex ; )

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-05-25, 18:58   

Wszędzie tak jest. Dlatego, że osoby, mające 18 lat, mogłyby po prostu sobie olać szkołę i przestać chodzić, bo mają obowiązek uczęszczania do szkoły do osiemnastego roku życia. Wtedy mogliby wagarować i sami pisać sobie usprawiedliwienia bez żadnych konsekwencji, bo rodzice by nawet o tym nie wiedzieli.

buziak 
alfonsik

13.98 Punktów
Wysłany: 2008-05-25, 19:39   

Cytat:
Wszędzie tak jest. Dlatego, że osoby, mające 18 lat, mogłyby po prostu sobie olać szkołę i przestać chodzić, bo mają obowiązek uczęszczania do szkoły do osiemnastego roku życia. Wtedy mogliby wagarować i sami pisać sobie usprawiedliwienia bez żadnych konsekwencji, bo rodzice by nawet o tym nie wiedzieli.

no spoko tylko jest pewno ale a raczej konkluzja wolno mi wiele wiecej podpisywac umowy wiazace itp mam pelna zdolnosc do czynnosci prawnych ale ale nie moe podpisac glupiego zaswiadczenia;)

ja przez to wlasnie w lo wyladowalam na dywaniuku u dyrektora :mrgreen:

Aniołek 
Optymistka^^

Buziaki: 1/4

1.50 Punktów
Wysłany: 2008-05-25, 19:45   

dupa na kołach. napisał/a:

No i to jest właśnie najzabawniejsze. Osoba pełnoletnia może skończyć ze szkołą, jeśli tego będzie chcieć, a takiego głupiego papierka nie przyjmą.
„Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”

dupa na kołach. 
sam sex ; )

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-05-25, 19:48   

Tak już bywa:) Prawa nie zmienisz. Z tego co wiem, to w każdej szkole w Polsce tak jest. Co innego w Niemczech, tam można wiele.
Mnie się wydaje jednak, że to jest dobre, że nie możemy sami pisać usprawiedliwień. Bo poszliśmy do szkoły niepełnoletni i po osiągnięciu pełnoletności uczęszczamy do tej samej szkoły. Zasady się nie zmieniły - to my staliśmy się dorośli:)

buziak 
alfonsik

13.98 Punktów
Wysłany: 2008-05-25, 19:52   

Cytat:
Tak już bywa:) Prawa nie zmienisz. Z tego co wiem, to w każdej szkole w Polsce tak jest. Co innego w Niemczech, tam można wiele.

tak dla wyjasnienia- to nie jest prawo bo jakbym to rzucila na obrady rzecznika praw obywatela czy cos to pewnie by ylo o tym glodsno- bo prawo nic nie mowi o zakazie usprawiedliwiania sobie nieobecnosc..
mozwe mowic o tym co najwyzej regulamin szkolny ale jak wiadomo w hierarchi jest on najnizszym aktem prawnym porownujac go do ustawy czy konstytucji;) -wiec kazda inna ustawa o tym by do wyrzucila niwelujac tym samym ta luke w prawie ktora powstaje;)

dupa na kołach. 
sam sex ; )

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-05-25, 19:54   

buziak napisał/a:
tak dla wyjasnienia- to nie jest prawo bo jakbym to rzucila na obrady rzecznika praw obywatela czy cos to pewnie by ylo o tym glodsno- bo prawo nic nie mowi o zakazie usprawiedliwiania sobie nieobecnosc..
Chodziło mi raczej o prawo w szkole, inaczej zasady lub statut : )

Cytat:
mozwe mowic o tym co najwyzej regulamin szkolny ale jak wiadomo w hierarchi jest on najnizszym aktem prawnym porownujac go do ustawy czy konstytucji;) -wiec kazda inna ustawa o tym by do wyrzucila niwelujac tym samym ta luke w prawie ktora powstaje;)
buziak napisał/a:
ja przez to wlasnie w lo wyladowalam na dywaniuku u dyrektora :mrgreen:

Czemu mu tego nie powiedziałaś? Wg Ciebie, masz prawo podpisywać papierki, wg niego i praktycznie każdego dorosłego, który ma dzieci [i niektórych uczniów], tego prawa nie posiadasz.

buziak 
alfonsik

13.98 Punktów
Wysłany: 2008-05-25, 19:59   

dupa na kołach. napisał/a:
buziak napisał/a:
ja przez to wlasnie w lo wyladowalam na dywaniuku u dyrektora

Czemu mu tego nie powiedziałaś? Wg Ciebie, masz prawo podpisywać papierki, wg niego i praktycznie każdego dorosłego, który ma dzieci [i niektórych uczniów], tego prawa nie posiadasz

wlasciwie za to wyladowalam na dywaniuku u dyrektorki bo zaczelam sie sprzeczac i tym samym podwazac autorytet wychowwczyni:):)

oczywiscie sprawa przycichla bo kazdy wiedzial ze ja mam racje i gdybym ja poniosla jakies konsekwecje z tytulu tej spczeki wiadoma sprawa- ze szkola by przegrala;)

NatalCia ;* 
;*

Buziaki: 2/5

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-05-27, 18:07   

mój sąsiad skończył 18 lat i sie ze szkoły wypisał powiedział że nie będzie na nią czasu marnował a stoi pod blokiem i popija piwo ale to już nie moja sprawa ;] czyli najlepiej sie wypisać jak sie nie chce do szkoły chodzić i bez problemu, w sumie to słuszne to jest ;]

MaLLinKa 
:* Kasia :*

Buziaki: 3/1

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-05-31, 14:24   

buziak napisał/a:
Czy u Was w szkole tez tak jest:)?

W starszcyh klasach z tego co sie orientuje tak jest... Ale tylko czasem (zalezy duzo od danego nauczyciela):D

Ja ogolnie pisze sobie i tak sam zwolnienia i usprawiedliwienia poniewaz moja mama nie zawsze ma kiedy.. a ja czasem zapominam jej dać zeszycik.. ;p heh

Oj ale to głupota żeby dorosły czlowiek sam nie mogl sobie usprawiedliwic godzin w szkole.... Wszytskie inne prawa ma.. a skzola go deprawuje w pewiem sposob pod tym wzgledem.

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-06-23, 20:13   

Jeżeli każdy by miał prawo do pisania sobie usprawiedliwień, to po co w ogóle obecność sprawdzać? Po co do szkoły chodzić, jak można przynieść sobie jakiś papierek ze swoim podpisem. Tacy `uczniowie` zajmują tylko miejsce w szkole, nie lepiej się z niej wypisać? Przynajmniej zaoszczędzą na wkładach do długopisów...

Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose

Everybody lies! :P

malynka 
wrodzone zuo.

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-07-08, 11:04   

Uważam, że rodzice są za nas 'odpowiedzialni' do końca naszej nauki.
Tzn. nie w sensie, że pilnują czy umyjemy zęby po kolacji czy też nie tylko jeśli chodzi
o edukację, bo wydaje mi się, że w liceum to jeszcze starzy fundują nam życie, no nie wszystkim, bo niektórzy się usamodzielniają. Przecież to naszym rodzica najbardziej zależy, abyśmy wyszli na ludzi ;)

mała_czarna 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-07-08, 12:26   

Tak jest wszędzie. I nie widzę w tym nic dziwnego. Jak by każdy mógł sam sobie usprawiedliwienie napisać to frekwencja w szkole była by znikoma ;)

Mistines 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-08-11, 10:54   

mała_carna napisał/a:
Tak jest wszędzie. I nie widzę w tym nic dziwnego. Jak by każdy mógł sam sobie usprawiedliwienie napisać to frekwencja w szkole była by znikoma ;)

właśnie :)
Nic dodać, nic ująć.

Buka 
I will be always...

Otrzymał 3 piw(a)

46.75 Punktów
Wysłany: 2008-08-11, 17:07   

Mistines napisał/a:
właśnie :)
Nic dodać, nic ująć

nie nabijaj sobie postów, bo to co napisałaś jest właśnie nabijaniem.

Odpowiedz do tematu