Forum Młodzieżowe, wielotematyczne Strona Główna

Ogłoszenie 

Witamy wszystkich nowych userów, zapraszam do rejestracji :)

Zostań Użytkownikiem Miesiąca i zdobądź cenne nagrody:)

Poprzedni temat «» Następny temat
Pokolenie Mp4
Autor Wiadomość
BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-12-26, 20:45   Pokolenie Mp4

Zosia jest wesołą i sympatyczną dziewczynką. Mamusia od maleńkości ubiera ją zgodnie z obowiązującymi kanonami mody. Na siódme urodziny nasza Zosia dostała malowidła, a pod choinką znalazła płytę Dody. Zosia regularnie czytuje poradniki miłosne z serii Witch. Babcia prenumeruje dla niej Bravo Girl.

Kiedy Zosia skończy piętnaście lat, będzie miała „stałego” chłopaka, z którym uprawiać będzie regularne stosunki, ubierać się przy tym dość prowokacyjnie, a wysławiać nazbyt wulgarnie. Nie będzie już miała rodziców, tylko starych, a chodzić będzie do budy, skąd już całkiem blisko na waksy. Może nawet przed osiemnastką urodzi pierwsze dziecko, a może drugie, kto ją tam wie?

Dzisiaj Zosia jest jednak podlotkiem. Nie zdążyła się jeszcze do końca zepsuć, a Wy macie szansę ją od tego zepsucia uchronić.

Co zrobi telewizja?

Posadzi w wygodnym fotelu i w godzinach, kiedy Zosia ma najwięcej wolnego czasu, ogłupi gwiazdami na lodzie oraz inną fabryką gwiazd. Żeby nam Zosia całkiem nie sfiksowała, programy przerywać będzie reklamami. Reklamy utrzymane na wysokim poziomie powiedzą jej w tym międzyczasie, dlaczego jest brzydka, ma cellulit, a jej włosy są suche i wypadają. Potem Zosia wyłudzi od mamy większe kieszonkowe, żeby oczywiście koniecznie temu zapobiec.

Co zrobi internet?

Jakby to kogoś obchodziło, wyjawi nam, o której wstała Jola Rutowicz i gdzie ostatnio spał Kuba Wojewódzki. Zasypie ją gradem psychotestów w stylu: Dlaczego jesteś seksowna? Dlaczego nie jesteś seksowna? Jaki mężczyzna da ci szczęście? Jaką będziesz teściową? Co mówi o tobie twoja torebka? I tym podobne. Wiadomo.

Potem mama, a może tata, zaloguje ją na naszej-klasie, bo przecież Zosia nie widziała się ze swoimi ze dwadzieścia lat. Tam koleżanki i koledzy wystawiać będę jej komcie i obsypią łańcuszkami: dla najpiękniejszej, dla przyjaciół dody. Te łańcuszki trzeba będzie następnie rozesłać do 100 osób najmniej, bo jak nie, to zgon murowany, ewentualnie ktoś jej ukradnie błyszczyk.

Co zrobi prasa?

Podpowie, jak GO zdobyć. Co zrobić, kiedy ON nie jest zainteresowany. Na jednej stronie opisze dietę cud, a na kolejnej historię dwunastoletniej anorektyczki. Odkryje tajniki makijażu. Narobi zdjęć super gwiazdom: jak jedzą, jak stoją, kucają, mają głowę w prawo, głowę w lewo. Na końcu dobije ją horoskopem.

Co zrobią rodzice?

Kupią jej komputer. Opłacą całodobowy internet. Będą wyprawiać urodziny u Donalda. Sprawią najmodniejsze ciuchy, uposażą w MP4, a może nawet w MP7. Zwolnią z wszelkich obowiązków, żeby Zosia miała czas na naukę. Żeby zdążyła metodą „kopiuj/wklej” napisać referat na sztukę, żeby mogła bezstresowo zakuwać na klasówkę poprzez konstruowanie ściągi. I zostawią samą sobie.

Zacznijmy od początku. Zosia jest wesołą i sympatyczną dziewczynką… Ona się nie zepsuje sama z siebie. Ona się zepsuje dzięki temu, co ją otacza. Kto uważa, że po takiej dawce bodźców nie ma prawa, niech pierwszy zgasi światło.

Przyznam się, że temat bezczelnie skopiowałam z innego forum.
Wielki szacunek dla autora. Tekst mnie zaciekawił i dał dużo do myślenia.

A jak jest z Wami? Według Was jest tu dużo prawdy, czy nie?

Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose

Everybody lies! :P
Wyœlij buziaka autorowi tego posta

WifeOfDevil 
\m/

Otrzymał 1 piw(a)

57.08 Punktów
Wysłany: 2008-12-26, 22:54   

Ciekawy tekst.

Tak, niektóre dziewczyny, są ogłupione przez media. Pier*olona (wkurza mnie pisanie z gwiazdką, ale chyba w regulaminie jest cośtam, że nie można klnąć) era techno. Dziewczynki ubierają się wyzywająco i latają na dyskoteki jak nienormalne. Ale czy to tylko wina mediów? Nie. Tu winni są także rodzice, jak da się zauważyć czytając powyższy tekst. Mamusia kupi błyszczyk, płytę Dodzi, Feela, czy innego dziadostwa na kółkach i powie córeczce, żeby się seksownie ubierała i nie jadła dużo słodyczy, bo zgrubnie. Da na kosmetyczkę albo sama zrobi córci tipsy, a jak się złamią to będą razem panikować. Albo nie zrobi nic z tych rzeczy, tylko da córeczce wolną rękę i FREEDOM! totalny brak kontroli. A dziewczyna wda się w złe towarzystwo i będzie hulanka. Świetnie. :roll:
,,Czasem udaje mi się napisać świetny tekst.. potem słyszę w głowie cudowną muzykę... Myślę sobie - o rany, to jest lepsze niż Led Zeppelin! Wracam do domu, puszczam płytę i uświadamiam sobie, cholera, to był Led Zeppelin..." - Axl Rose :mrgreen:

Buka 
I will be always...

Otrzymał 3 piw(a)

46.75 Punktów
Wysłany: 2008-12-27, 11:25   

Temat bardzo fajny i ciekawie napisany :D

Prawdy jest bardzo dużoo:)
Ale myślę że zastanowiłabym się nad zgaszeniem światła, dlatego że jak człowiek jest mądry życiowo i sam sobie ustanawia granice, to nawet po takim czymś się nie zmieni.
Ale mimo wszystko, dużo prawdy:)

Bramka 

52.17 Punktów
Wysłany: 2008-12-27, 12:19   

Dość często czytam "Interia360" i o ile dobrze pamiętam, ten tekst jest wzięty właśnie stamtąd.
Tutaj ktoś na niego odpowiedział: http://interia360.pl/arty...-mp4-quot,15463
I raczej zgadzam się z tym drugim arykułem.
Pewnie że jest pełno takich plastików, pokemonów. W każdym pokoleniu były jakieś odchyły;) To, że w tym jest być może więcej niż we wcześniejszych, no trudno. Ale skąd wiadomo co z tych osób wyrośnie?

nataszka 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-12-27, 13:13   

Tekst jest nieziemski i prawdziwy. Podoba mi się ujęcie tego problemu w ten sposób. I niestety musze sie z nim zgodzić.
WifeOfDevil dobrze napisane. ;))

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-12-27, 13:30   

A ja się z wypowiedzią WifeOfDevil nie zgodzę. Takie matki to wyjątek.

WifeOfDevil napisał/a:
Mamusia kupi błyszczyk, płytę Dodzi, Feela

A czy to jest coś złego? To są normalne [dobra przesadziłam, dla mnie nie bardzo normalne] zespoły, które grają, nagrywają płyty, bo ktoś je kupuje i ich słucha. Co ma do tego demoralizowanie dzieci?

WifeOfDevil napisał/a:
i powie córeczce, żeby się seksownie ubierała i nie jadła dużo słodyczy, bo zgrubnie

A to ciekawe. Nie sądzę, żeby matka powiedziała tak kiedykolwiek swojemu dziecku.

WifeOfDevil napisał/a:
Da na kosmetyczkę albo sama zrobi córci tipsy, a jak się złamią to będą razem panikować.

Z tym też przesadziłaś. Nie rób z rodziców potworów.

Dziewczyna w złe towarzystwo może wdać się nawet wtedy gdy rodzice nie będą kupować jej kosmetyków, płyt cd itp.

Według mnie, to właśnie przez media wyrasta `takie coś`. Media pokazują, że powodzenie u panów mają tylko anorektyczki z toną tapety na twarzy. Małe dziewczynki za wiele nie myśląc idą do sklepu, kupują co potrzebne, a potem na dyskotekę, oczywiście czytając wcześniej serię bravo girl o `skutecznym wyrywaniu chłopaków`.

Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose

nataszka 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-12-27, 13:36   

A ja znam dużo przypadków gdzie rodzice zachowują sie tak jak napisałaWifeOfDevil. Albo lepiej.. udają, że tego nie widzą i jednocześnie pozwalają na to.

WifeOfDevil 
\m/

Otrzymał 1 piw(a)

57.08 Punktów
Wysłany: 2008-12-27, 14:13   

BlackSmile, ja zrobiłam dopełnienie tego tekstu. Może trochę podkoloryzowałam, ale tacy rodzice też się zdarzają. Miałam praktykantkę w szkole, która się właśnie tak zachowywała, a ma dziecko. Wychowa je na inne od siebie? Raczej wątpię.
Oczywiście media mają w tym dużą zasługę, ale odpowiedni przykład dawany przez rodziców w domu też robi swoje.
,,Czasem udaje mi się napisać świetny tekst.. potem słyszę w głowie cudowną muzykę... Myślę sobie - o rany, to jest lepsze niż Led Zeppelin! Wracam do domu, puszczam płytę i uświadamiam sobie, cholera, to był Led Zeppelin..." - Axl Rose :mrgreen:

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-12-27, 16:22   

Tak, może tak się zachowują kobiety, które zostały matkami w wieku 16 lat ;)
Jakoś nie chcę mi się wierzyć w to, że matki z własnej woli zsyłają na złą drogę swoje dzieci. Nawet jeśli same takie były, to powinny zrobić wszystko, aby ich dzieci wyrosły na normalnych ludzi.

A tak na poważnie to zdaję sobie sprawę, że niestety jest dużo takich rodziców. A najgorsze jest to, że oni myślą, że robią dla dziecka dobrze.

Axl Rose

Aniołek 
Optymistka^^

Buziaki: 1/4

1.50 Punktów
Wysłany: 2008-12-27, 22:22   

Rozbawił mnie ten tekst. Serio. Wszystko jest tak cudownie wyolbrzymione.

Nie zgadzam się w 100% z tym. Nie wszystko zależy od otaczającego nas świata. Tak, to on nas kształtuje, ale nie spotykamy się tylko z wyżej wymienionymi sytuacjami.
Prócz bravo, mamy do wyboru inne czasopisma, prócz wyzywających ciuchów mamy do wyboru inne, bardziej odpowiednie dla młodych dziewczyn. Oprócz super-zajebistych telenowel w telewizji możemy oglądać dobranocki.
Każdy ma wybór. Otoczenie daje nam wybór, którą drogą chcemy iść. Ono za nas nie wybiera, lecz pozwala nam wybierać. Siedmiolatka idąca do szkoły, nie spotyka się tylko z okropnymi ludźmi. ONA MA WYBÓR. Osoba może zrobić co chce. To ona sobie wybiera drogę. A nawet jeśli pójdzie nie tą, co chciała, zawsze może zawrócić, lub skręcić w przeciwny kierunek w odpowiedniej chwili. Osoba wyżej opisana, nie jest z góry skreślona. Z takiej postaci może wyłonić się porządniejszy człowiek niż z innych 'szarych myszek'.
„Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-12-28, 09:58   

Cytat:
Rozbawił mnie ten tekst. Serio. Wszystko jest tak cudownie wyolbrzymione.

Bo ten tekst miał na celu wyolbrzymienie kilku sytuacji.

Axl Rose

Aniołek 
Optymistka^^

1.50 Punktów
Wysłany: 2008-12-28, 11:34   

BlackSmile napisał/a:
Bo ten tekst miał na celu wyolbrzymienie kilku sytuacji.

No co Ty. A ja myślałam, że autor tekstu zrobił to nieświadomie.
„Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-12-28, 12:22   

Cytat:
No co Ty. A ja myślałam, że autor tekstu zrobił to nieświadomie.

Heh, dziewczyno nie chcę mi się już z Tobą dyskutować. Masz dziwny sposób pisania, taki opryskliwy. W pierwszym poście czepiałaś się, że wszystko jest wyolbrzymione, a teraz czepiasz się mnie, że napisałam prawdę.

Axl Rose

Aniołek 
Optymistka^^

1.50 Punktów
Wysłany: 2008-12-28, 12:41   

Więc omijaj moje posty, nie każe Ci ich czytać, a co dopiero odpisywać na nie :)
Nie, nie czepiam się. Tekst rozbawił mnie pozytywnie, ze względu na to wyolbrzymienie.

A tak poza tym, od kiedy wyrażanie swojego zdania jest czepianiem się? To, że ktoś ma inne zdanie niż Ty oznacza, że ten ktoś się czepia?

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-12-28, 12:59   

Aniołek napisał/a:
A tak poza tym, od kiedy wyrażanie swojego zdania jest czepianiem się? To, że ktoś ma inne zdanie niż Ty oznacza, że ten ktoś się czepia?

Nie, skąd. Chodzi mi o to, że czepiasz się mnie. Przynajmniej wydaje mi się, że tak robisz ;)

Axl Rose

Odpowiedz do tematu