to zależy od miasta;)
w sumie kiedyś się dziwiłam że młodziez jest nastawiona tak anty do nich- teraz nie;)
bo oni są jeszcze bardziej anty nastwieni do młodziezy:)
traktując ich niekiedy jak potecjalnych przestępców;)
Policja jest potrzebna, chociaż nie funkcjonuje zawsze tak jak trzeba. Tyle wśród ,,stróży prawa" łapówkarzy i krętaczy... Ale jednak lepiej żeby byli. Ktoś musi wkońcu pilnować, żeby prawo było przestrzegane.
Oczywiście policja jest potrzebna.
Tylko czy funkcjonuje ona sprawnie? nie zawsze. Są policjanci i policjanci. Jeden naprawdę lubi to co robi, a drugi robi bo coś robić musi. Ale mimo wszystko nie jestem do nich źle nastawiona. Co prawda są policjanci którzy przesadzają, rozpiera ich "duma" i nie prowadzi to do niczego dobrego, bo wszystkiego się potrafią czepić.
No i śmieszy mnie nastawienie moich rówieśników. "CHWDP". Młodzi są źli jak ich policja spisze bo piją albo palą sobie gdzieś w krzakach. I potem kaleczą mury itp swą głupotą "HWDP".
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
Przemek
9.19 Punktów
Wysłany: 2009-01-03, 15:12
Oczywiście, że jest potrzeba. Gdyby policji nie było, wszyscy by jeździli brawurowo, mordowali by się, gwałcili, okradali i Bóg wie co jeszcze. Jednym słowem: był by CHAOS. A tak przynajmniej panuje porządek.
Są bardzo potrzebni, ale z reguły nie ma ich tam gdzie są potrzebni...
Policja spisywała mnie a na drugim końcu alejki parkowej złodziej napadł jakąś starszą panią...
Wiesz...z szacunkiem, ale takie pretensje nadają się jedynie do kabaretu. Jeśli ktoś chce popełnić tego typu przestępstwo, to żaden nieświadomy tego policjant nie zdoła go powstrzymać. To jest chyba logiczne, że gdyby policja była na tym drugim końcu alejki parkowej, złodziej napadłby starszą panią w zupełnie innym miejscu. Błędne koło, za które policjantom się niestety najczęściej obrywa od społeczeństwa. A chodzi o to, by sprawnie działać w celu wykrycia sprawcy już po zgłoszeniu przestępstwa. Niektórych przestępstw niestety nie da się zapobiec.
A ja, o ile kiedyś bardzo zaciekle broniłam policjantów, bo nie rozumiałam nieuzasadnionych (według mnie) pretensji, teraz bardzo w tym osłabłam. Bo spotykam się z ich dziwnym i nielogicznym postępowaniem co raz częściej -- zwłaszcza wśród "patroli ulicznych", którzy lubią się czepiać nawet zwykłych ludzi "bo tak". Nie, żebym miała jakieś niemiłe doświadczenia, ale wielu moich znajomych owszem -- ma -- i są to przykłady graniczące z abstrakcją.
W tamtym roku miałam jeszcze duży żal do policji, że zajmuje się nalotami na akademiki i biednych studentów, żeby pozbawić ich komputerów, zamiast zająć się poważniejszymi sprawami (np. nie zawsze czuję się bezpiecznie w mieście, ze wględu na np. takich dresów, którzy sobie postanowili powybijać kilka szyb). No cóż, ale nie ma chęci, nie ma pieniędzy, a ja nie rozumiem, czemu policja jest jaka jest.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur
potrzebna jest bo w sumie to bez niej bym chyba czasem bała się z chaty wyjść xd czasem zycie uprzykrzają jak np chcesz się nachlać a tu Cię zbiora bo niepełnoletni (nie mówię tu o sobie ;p) no ale w końcu jakiś porządek musi być, w dodatku przy wypadkach kto by winnych łapał, bo co niektórzy uciekają z miejsca 'przestępstwa' no i bez nich by nam sądy byłby niepotrzebne. ile razy policja steruje ruchem bo był wypadek, tak to byśmy się chyba na tej ulucy nawzajem pozabijali xd czasem nawet policja potrafi życie urotaować.
_________________ It's true that I dream less often
I'm not ashamed
Of that long December
The goodness bound by Satan it has been torn
With this baby's precious brow ready for thorns
In your masterpiece beautiful
You speak the unspeakable through
I love you too
Policjant to zwykły obywatel, a ludzie chcieliby żeby był od razu supermanem, jasnowidzem, wróżką, psychologiem i jeszcze parę przykładów by się znalazło. Nikt nie jest nieomylny. Oczywiście nie wychwalam polskiej policji, ale za obecną sytuację nie ma potrzeby obwiniać pojedynczego policjanta. System jest jaki jest i nie zapowiada się, żeby wkrótce miały nastąpić jakieś zmiany.
_________________ "Proszę nie mów muszę odejść, tyle jeszcze na nas czeka.
Nawet jeśli to co było już nie wróci,
nawet jeśli dziś już nic to nic nie znaczy."
Bo spotykam się z ich dziwnym i nielogicznym postępowaniem co raz częściej -- zwłaszcza wśród "patroli ulicznych", którzy lubią się czepiać nawet zwykłych ludzi "bo tak".
(...)
W tamtym roku miałam jeszcze duży żal do policji, że zajmuje się nalotami na akademiki i biednych studentów, żeby pozbawić ich komputerów, zamiast zająć się poważniejszymi sprawami
No i właśnie. To jest problem już nie tylko dla społeczeństwa, ale i dla samych policjantów z tzw. I linii.
Pretensje należy mieć oczywiście, ale do tych siedzących na "górze". Polska mundurówka, w tym policja, to ciągły wyścig szczurów, walka o posadki, o kasę, o wyniki wśród psychopatycznych przełożonych. Do celu po trupach. Ot wszystko.
To oni kładą nacisk na statystyki, liczby i oszczędności, jednocześnie mając w tyłku bezpieczeństwo obywateli, to oni wydają bzdurne, nieprzemyślane rozkazy, a w razie porażki umywają ręce, to oni każą karać wszystko co się rusza mandatami lub wnioskami do sądów grodzkich. Nie ma znaczenia za co. Byleby karać i byleby powiększyć liczbę w statystykach. To oni na odprawach "delikatnie sugerują" ile minimalnie dziś patrol powinien wystawić mandatów, ile osób wylegitymować itd.
Co mogą "doły"? Stulić pyski i pokornie wykonywać polecenia. Ewentualnie szukać innej pracy, niejednokrotnie z niekorzystnym kwitkiem na karku.
Źle się dzieje w służbach mundurowych...już od dłuższego czasu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum