Forum Młodzieżowe, wielotematyczne Strona Główna

Ogłoszenie 

Witamy wszystkich nowych userów, zapraszam do rejestracji :)

Zostań Użytkownikiem Miesiąca i zdobądź cenne nagrody:)

Poprzedni temat «» Następny temat
poprawność językowa
Autor Wiadomość
Mayos 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-07-05, 22:38   

Mnie to...irytuje, a jak za dużo, to nawet denerwuję. Ale jak to ja, umiem się opanować, i nadal spokojnie tłumaczę, czy coś... Szczególnie właśnie irytują/denerwują mnie błędy ortograficzne - interpunkcję przeboleję, bo to niby bardziej skomplikowane :P Ale jak mówiłem, żaden problem z powstrzymywaniem powstałych umiejętności ^^
Oczywiście w Internecie od dawna krążą żarciki, że większość Polaków z lenistwa, ma niby tą dysortografię, i jej inne odmiany. Moim zdaniem to dość prawdziwa rzecz. Ludzie robią błędy, i nawet nie starają się ich poprawić (No, choroba, przecież w dzisiejszych czasach każdy głupi program ma słownik xD), a gdy ktoś poprawia, to często też i agresywnie odpowiadają. Ale taka dzisiejsza rozpuszczona młodzież :P Na szczęście ja niewielu takich spotykałem. Nie wiem, albo mam szczęście, albo te stwierdzenia nie są prawdziwe ;)
Ja osobiście, co można zauważyć, nie popełniam zbytnio błędów. Cóż, piszę, patrząc tylko na monitor (lata praktyki, to i na klawiaturę nie muszę patrzeć...), a więc mogę na bieżąco poprawiać popełnione błędy. A że ortografia, interpunkcja, itp. to dla mnie nie jest czarna magia, a codzienność, poprawiam każdy błąd. Nawet gdybym jakiś przeoczył, to Firefox poprawia. Nie, żebym patrzył jeszcze, jak mogę poprawić błąd. Tylko widzę czerwone podkreślenie, to przelatuję wzrokiem po wyrazie, i szukam błędu. I tyle. No i...wszędzie piszę zgodnie z ortografią (jeśli w ogóle...działają polskie znaki) i interpunkcją. GG to nie wyjątek ;) Nawet duże litery piszę ^^
Wyœlij buziaka autorowi tego posta

Odpowiedz do tematu