co myslicie o przepychu w kosciolach? zbedny czy potrzebny? mam na mysli np Lichen czyli zlote kopuly itd
czekam na wypowiedzi ;)
ps. temat moze nawet zachaczyc o finanse w kosciolach tzn tgz taca i inne sprawy wynagrodzen ksiezy :)
_________________ Gość myslisz ze jestes zajebisty?
Zajebistym trzeba sie poprostu urodzic ^^,
Polski rodowód w aktach
Opieram się tylko i wyłącznie na faktach
Pragnę być nietypowy, niepowtarzalny
Jednorazowy i oryginalny
Jeśli kopiuję to tylko w punktach ksero
Gdy ktoś powiela kogoś
Uważam go za zero
Mówię prawdę szczerą
Bo nie lubię gdy ktoś kłamie
Służę pomocą, nie na każde zawołanie
jak przeczytałam sam tytuł to tez o tym pomyślałam.
Co prawda samo cudo takie architektury zapycha dech w piersiach i wzbudza podziw jak się go widzi.
Hmm ale z drugiej strony trochę odrzuca tym bardziej że kościół jakoś tak przynajmniej dla mnie powinien kojarzyć się z ascezą i pewnymi ideałami a nie samym materializmem.
Dobrze, że są takie kościoły, bo ludzie lubią tam pielgrzymować i to w pewnym sensie urozmaica (a zarazem wzmacnia) ich wiarę ;]
_________________ ,,Czasem udaje mi się napisać świetny tekst.. potem słyszę w głowie cudowną muzykę... Myślę sobie - o rany, to jest lepsze niż Led Zeppelin! Wracam do domu, puszczam płytę i uświadamiam sobie, cholera, to był Led Zeppelin..." - Axl Rose
Kościół w mojej parafii jest dość skromny. Księża cały czas zbierają pieniądze na dekorację do niego, a nawet nie ma dobrego dojścia na zewnątrz, tylko porozwalane chodniki [chociaż coś ostatnio zaczęło się tam dziać]. Więc sama nie wiem co mam o tym myśleć.
Ale jak byłam kilka razy w innym kościele, na wsi, to tamto wnętrze mnie zadziwia. Wszędzie ozdoby, złoto. Tam to dopiero jest przepych.
Według mnie, to nie jest znowu zbędne. Jeśli parafianie wierzą księżom i dają pieniądze, a ci ich nie oszukują, to mogą się cieszyć, że włożyli coś swojego w kościół i mogą być dumni, że wygląda on tak ładnie.
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
Mi jakoś za bardzo ten "przepych" nie przeszkadza, ba, on mi w ogóle nie przeszkadza.
Komuś może to przeszkadza, rozprasza go, ale ja chodzę do kościoła po to żeby się modlić, a nie oglądać dany kościół. Ewentualnie jak jestem w jakimś nie znanym mi kościele to dopiero po modlitwie go oglądam.
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
ja nie mowie tu o rozpraszaniu. z jednej strony fajnie pozwiedzac takie cos bo naprawde niektore rzeczy sa piekne a czy nie uwazacie ze z 2 strony koscioly nie powinne nosic 'zlotych szat' tylko byc jakims azyle, jakas oaza spokoju a cale pieniadze ktore byly przeznaczone na jakies rzezby, zlote ozdoby itd powinny trafiac do rak potrzebujacych?
Polski rodowód w aktach
Jednorazowy i oryginalny
Gdy ktoś powiela kogoś
Uważam go za zero
Mówię prawdę szczerą
a czy nie uwazacie ze z 2 strony koscioly nie powinne nosic 'zlotych szat' tylko byc jakims azyle, jakas oaza spokoju a cale pieniadze ktore byly przeznaczone na jakies rzezby, zlote ozdoby itd powinny trafiac do rak potrzebujacych?
Z jednej strony tak, ale z drugiej strony zauważyłam że ludzie sami chcą mieć piękny kościół.
Te dzisiejsze budowlane raczej bywają skromne w swych ozdobach J
Te starsze są często bogato zdobione- ale w takich czasach powstawały.
Na pewno świątynia w Licheniu wzbudza zachwyt bo wygląda niesamowicie, ale z drugiej aż taki przepych jest niewskazany.
Zależy z której strony na to patrzeć. Dla ludzi Bóg jest kimś bardzo ważnym, kochają go, uważają za najważniejsza 'osobę' na ziemi. Więc chcą, by jego świątynia była godna tak wielkiej postaci. Skoro Bóg dał nam tyle, powinniśmy postarać się przynajmniej na tyle postarać.
Z drugiej strony, tak jak pisaliście już, to lekka przesada. I ja również tak sądzę. To tylko budynek, po co milin przepięknych figurek, malowideł i innych rzeczy? Przecież jeśli ludzie chodzą tam, to nie ze względu na to, jak piękny jest kościół, tylko po to by się pomodlić. Ta kasa, co idzie w dekorowanie kościoła mogłaby być ofiarowana potrzebującym (zakupienie podstawowych rzeczy potrzebych do życia i rozdanie potrzebującym).
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
Co do Lichenia to nie mam nic do tego. Jest przepych, jest tam pieknie, ale nie każdy kościół tak wygląda. Gdyby tak wyglądał każdy kościół i byłoby to normalnością, to bym nie pochwalała tego.
Uważam, że jak na razie wszystko jest ok i nie mam zadnych pretensji do bogactwa w kościele dopóki ludzie przez to nie będą zapominac o Bogu. Nie powinno sie przecież modlić do pięknego ołtarza tylko do Boga.
Do drogich samochodów księży też nic nie mam, jeżeli nie kupują sobie ich za pieniądze z tacy.
Aniołek napisał/a:
Dla ludzi Bóg jest kimś bardzo ważnym, kochają go, uważają za najważniejsza 'osobę' na ziemi. Więc chcą, by jego świątynia była godna tak wielkiej postaci. Skoro Bóg dał nam tyle, powinniśmy postarać się przynajmniej na tyle postarać.
Ale to nie jest dla Boga tylko dla ludzi. Przecież dla Boga jest to zbędne. Po co mu przepiękne świątynie? Dla Niego chyba bardziej liczy się nasza wiara.
_________________ "Najbardziej straconym dla człowieka jest dzień, w którym się nie śmiał."
Aniołek napisał/a:
Dla ludzi Bóg jest kimś bardzo ważnym, kochają go, uważają za najważniejsza 'osobę' na ziemi. Więc chcą, by jego świątynia była godna tak wielkiej postaci. Skoro Bóg dał nam tyle, powinniśmy postarać się przynajmniej na tyle postarać.
Ale to nie jest dla Boga tylko dla ludzi. Przecież dla Boga jest to zbędne. Po co mu przepiękne świątynie? Dla Niego chyba bardziej liczy się nasza wiara.
A skąd możesz wiedzieć co dla Niego się bardziej liczy? ;)
Dla ludzi? A po co ludziom piękne Kościoły? Czy po to tam chodzą by podziwiać to wszystko?
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
A skąd możesz wiedzieć co dla Niego się bardziej liczy? ;)
A po co Bogu pięknie ozdobiony kościół?
Aniołek napisał/a:
Dla ludzi? A po co ludziom piękne Kościoły? Czy po to tam chodzą by podziwiać to wszystko?
Tak. Ludzie tam teraz jeżdżą w celach turystycznych. I jak już mówiłam - uważam, ze jest wszystko ok, dopóki ludzie będą tam także zauważać Boga. Co niektórzy już go tam nie widzą.
_________________ "Najbardziej straconym dla człowieka jest dzień, w którym się nie śmiał."
A po co ludzie Bogu dawniej składali ofiary z zwierząt? Żeby się najadł? Nie, zeby pokazać ile dla nich znaczy. Tak samo jest z kościołami.
Cytat:
Tak. Ludzie tam teraz jeżdżą w celach turystycznych. I jak już mówiłam - uważam, ze jest wszystko ok, dopóki ludzie będą tam także zauważać Boga. Co niektórzy już go tam nie widzą.
Wybacz, ale mój Kościół nie jest atrakcją turystyczna. Ba! Pewnie prawie nikt spoza mojej miejscowości o nim nie wie. A mimo to jest piękny, bogato przystrojony. Pełno malowideł i figurek.
a po co kosciol ma byc bogato przystrojony? dla ludzi? kpicie sobie z Boga?
Polski rodowód w aktach
Jednorazowy i oryginalny
Gdy ktoś powiela kogoś
Uważam go za zero
Mówię prawdę szczerą
a po co kosciol ma byc bogato przystrojony? dla ludzi? kpicie sobie z Boga?
kiedyś tam kiedyś, w epoce w której modne było bogate wnętrze kościoła, kościoły wyglądały jeszcze gorzej, wszystko w złocie, księża złotem poobwieszani. Są kościoły które tamte czasy pamiętają i zostały takie jak były, tylko że urozmaicone i poprawione.
Poza tym ludzie wolą ładne, niż brzydkie. Niektórzy mogą się lepiej czuć w kościele przystrojonym, ładnym, niż w takim w którym nic nie ma. Wnętrze kościoła świadczy o tym jak wierni o niego dbają. A wierni chcą dbać jak najlepiej.
Gdyby w koścele nie było nic oprócz ołtarza, nie czuło by się tam zbyt dobrze. Czułoby się chłód. Kolumny, kwiaty, obrazy, ma to słóżyć też temu żeby wierny w kościele poczuł jakąś ciepłą atmosferę.
Tak, tak. Ludzie chodzą do kościoła by się modlić itp, a nie podziwiać obrazy i takie tam. Ale to wszystko służy po części temu by stworzyć wyjątkową atmosferę i poczucie że uczestniczy się w czymś ważnym.
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum