Forum Młodzieżowe, wielotematyczne Strona Główna

Ogłoszenie 

Witamy wszystkich nowych userów, zapraszam do rejestracji :)

Zostań Użytkownikiem Miesiąca i zdobądź cenne nagrody:)

Poprzedni temat «» Następny temat
Przeznaczenie
Autor Wiadomość
BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-10-09, 16:34   

Ania napisał/a:
Nie mam, ale Ty także ich nie posiadasz. A jak posiadasz to przepraszam (:

Mam. Znam wiele ludzi, którzy są na tym świecie tylko dlatego, że kilkanaście lat temu przez przypadek coś pękło.
Mam wspaniałych przyjaciół, których poznałam na prawdę przez przypadek.
Mogę wymieniać dalej, ale to chyba głupota ;-)

Ania napisał/a:
To, że ich to nie nauczy nie znaczy, że nie miało nauczyć.

Ale to całe Wasze przeznaczenie chyba jest po to, żeby dana sytuacja się spełniła i żeby się jednak czegoś nauczyć.

A co do Twojego opowiadania - szczęście ma chłopak i tyle.
Są ludzie, którzy siedzą w domu i zdarzy im się wypadek, a są takie, które zawsze wychodzą cali i zdrowi z problemów.

Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose

Everybody lies! :P
Wyœlij buziaka autorowi tego posta

Buka 
I will be always...

Otrzymał 3 piw(a)

46.75 Punktów
Wysłany: 2008-10-09, 17:10   

BlackSmile napisał/a:
Mam. Znam wiele ludzi, którzy są na tym świecie tylko dlatego, że kilkanaście lat temu przez przypadek coś pękło.
Mogę wymieniać dalej, ale to chyba głupota

I to jest pięknme o takim czymś by można było rozmawiać i rozmawiać. A skąd wiesz czy to przypadek czy nie? przecież chyba nie da się odróżnić przypadku od przeznaczenia ani ich rozpoznać;P
Cytat:
Masz na to jakieś dowody?

Niby nie jest to żadnym dowodem, ale lubię gadać, pisać lubię, więc napiszę.
W lutym tego roku moja babcia miała udar mózgu. Nie rozumie terraz zbyt wiele, nie potrafi się wysłowić, czasami nic do nich nie dociera. Niedawno umarł mój dziadek. Na upartego można by było sądzić że udar mojej babci nie był przypadkiem, bo gdyby ona tego udaru nie miała, to nie zniosła by rozstania z dziadkiem i byśmy ją stracili. Więc ktoś może pomyśleć że tak miało być, że ten udar "pomógł" i że to było przeznaczenie(?)

Ania 
(:

1.50 Punktów
Wysłany: 2008-10-09, 17:32   

BlackSmile napisał/a:

Ok, dla nich może to było przypadkiem, ale skąd możesz wiedzieć czy to nie było zaplanowane przez siły wyższe?
BlackSmile napisał/a:

j.w
BlackSmile napisał/a:
Mogę wymieniać dalej, ale to chyba głupota

Pewnie, ze głupota, bo nei jesteś pewna, ze to przypadki.
To, ze człowiek czegoś nie planuje, nie znaczy, ze to nei jest zaplanowane przez kogoś innego.
Cytat:
Ale to całe Wasze przeznaczenie chyba jest po to, żeby dana sytuacja się spełniła i żeby się jednak czegoś nauczyć.

Tak, jest po to aby nauczyć, ale nie każdy umie sie nauczyć czegoś w danej sytuacji.
BlackSmile napisał/a:
Są ludzie, którzy siedzą w domu i zdarzy im się wypadek, a są takie, które zawsze wychodzą cali i zdrowi z problemów.

Wiem i widocznie tak ma być.
Buka napisał/a:
przecież chyba nie da się odróżnić przypadku od przeznaczenia ani ich rozpoznać;P

Dokładnie. Dlatego nie mozna być pewnym, ze to jest akurat przypadek.

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-10-09, 17:33   

Buka napisał/a:
przecież chyba nie da się odróżnić przypadku od przeznaczenia ani ich rozpoznać;P

Wy czytajcie czasem ze zrozumieniem ;-)
Jak pisałam, dla mnie takie coś jak przeznaczenie nie istnieje.

Buka napisał/a:
bo gdyby ona tego udaru nie miała, to nie zniosła by rozstania z dziadkiem i byśmy ją stracili.

Skąd taka pewność?
Wiele ludzi traci bliskie sobie osoby. Na początku jest smutek, żal, mówią, że życie jest bezsensu, ale w końcu uświadamiają sobie, że każdy kiedyś umrze i żyją dalej.

[ Dodano: 2008-10-09, 17:35 ]
Ania napisał/a:
Ok, dla nich może to było przypadkiem, ale skąd możesz wiedzieć czy to nie było zaplanowane przez siły wyższe?

Bo według mnie nie istnieje takie coś, jak `siły wyższe`?

Ania napisał/a:
To, ze człowiek czegoś nie planuje, nie znaczy, ze to nei jest zaplanowane przez kogoś innego.

Przez kogo? Aniołki, elfy czy skrzaty?

Ania napisał/a:
Dokładnie. Dlatego nie mozna być pewnym, ze to jest akurat przypadek.

W moim wypadku można ;)

Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose

Ania 
(:

1.50 Punktów
Wysłany: 2008-10-09, 17:42   

BlackSmile napisał/a:

A ja uważam zupełnie na odwrót niż Ty, więc mozemy pisać cały czas, a do porozumienia i tak nie dojdziemy. Więc tutaj sie kółko zamyka (:
BlackSmile napisał/a:
Bo według mnie nie istnieje takie coś, jak `siły wyższe`?

W innym temacie na tym forum pisałaś, ze w Boga wierzysz... No cóż, kobieta zmienna jest q:

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-10-09, 18:22   

Ania napisał/a:
A ja uważam zupełnie na odwrót niż Ty, więc mozemy pisać cały czas, a do porozumienia i tak nie dojdziemy. Więc tutaj sie kółko zamyka (:

Wiem, więc może skończmy na tym.

Ania napisał/a:
W innym temacie na tym forum pisałaś, ze w Boga wierzysz... No cóż, kobieta zmienna jest q:

Bo wierzę. I co związku z tym?

Axl Rose

Ania 
(:

1.50 Punktów
Wysłany: 2008-10-09, 19:01   

BlackSmile napisał/a:
I co związku z tym?

Mówiąc 'siły wyższe' miałam właśnie Jego na myśli.

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-10-09, 19:36   

Cytat:
Mówiąc 'siły wyższe' miałam właśnie Jego na myśli.

I że Bóg nami kieruje, jak marionetkami w teatrze?
Dziękuję, ja w takie rzeczy nie wierzę.

Axl Rose

Buka 
I will be always...

Otrzymał 3 piw(a)

46.75 Punktów
Wysłany: 2008-10-09, 21:52   

BlackSmile napisał/a:
Wy czytajcie czasem ze zrozumieniem

A czemu niby uważasz że tak nie czytamy? Skoro my nie, to ty też nie. Sadzisz że przeznaczenie nie istnieje że wszystko to przypadek, ale nie masz takiej pewności bo tego się nie da rozpoznać. Więc to że dla Ciebie ono nie istnieje nie wyklucza jego istnienia. Bo nie ma dowodów na istnienie przeznaczenia i nie ma też dowodów na to że wszystko jest przypadkiem.

BlackSmile napisał/a:
Skąd taka pewność?

Pewności to my nigdy w niczym nie mamy. Ale napisałam "na upartego, można by sądzić.."- i te słowa właśnie świadczą o tym braku jakiejkolwiek pewności.
BlackSmile napisał/a:
W moim wypadku można ;)

chciałaś dowody na istnienie przeznaczenia, więc ja poproszę o dowody na ten jeden wielki przypadek;P

Angie 

Wysłał 1 piw(a)

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-10-10, 13:04   

Ja wierze jak najbardziej w przeznaczenie, wierze ze wszystko co sie dzieje w naszym zyciu ma swoj "cel" ? nie wiem jakiego slowa tutaj uzyc :mrgreen: Ale napewno nic nie dzieje sie bez przyczyny. Co do Boga... Jestem osoba wierzaca i wydaje mi sie, ze czlowiek zostal obdarzony rozumem aby samodzielnie z niego kozystac. ;-)

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-10-10, 14:58   

Cytat:
A czemu niby uważasz że tak nie czytamy?

Buka napisał/a:

Dlatego.

Buka napisał/a:
Sadzisz że przeznaczenie nie istnieje że wszystko to przypadek, ale nie masz takiej pewności bo tego się nie da rozpoznać.

Niektórzy nie wierzą w Boga, niektórzy nie wierzą w przyjaźń, a ja nie wierzę w `przeznaczenie` - dla mnie to wymysł ludzki.

Buka napisał/a:
chciałaś dowody na istnienie przeznaczenia, więc ja poproszę o dowody na ten jeden wielki przypadek;P

Już pisałam. Każdy nasz ruch, każda nasza decyzja dzieję się przez przypadek. Żyjemy na tym świecie przez przypadek.

Axl Rose

Buka 
I will be always...

Otrzymał 3 piw(a)

46.75 Punktów
Wysłany: 2008-10-10, 20:00   

BlackSmile napisał/a:
Dlatego.

Więc wytłumacz mi i przeliteruj dlaczego bo teraz naprawdę nie rozumiem ;P
BlackSmile napisał/a:
Już pisałam. Każdy nasz ruch, każda nasza decyzja dzieję się przez przypadek. Żyjemy na tym świecie przez przypadek

platamy się w kółko cały czas. Więc jeszcze raz powtórzę: a umiesz udowodnić że to przypadek? Po czym rozpoznać przypadek? Dobra teraz pewnie mogłabyś napisać, że nie wierzysz w przeznaczenie więc po co ci to rozpoznawać skoro ono nie istnieje. Ale jak udowodnisz to osobie wierzącej w to coś? nie udowodnisz, bo nie potrafisz nawet wyjaśnić po czym rozpoznajesz że to przypadek, bo tego nie da się udowodnić ani nawet rozpoznać.
I nie każdy żyje na tym świecie przez przypadek..;)

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-10-11, 11:10   

Buka napisał/a:
Więc wytłumacz mi i przeliteruj dlaczego bo teraz naprawdę nie rozumiem ;P

Ponieważ napisałaś, że nie można odróżnić przypadku od przeznaczenia. A ja cały czas Wam tu pisze, że dla mnie nie ma czegoś takiego jak przeznaczenie. Więc chyba wiadomo, że dla mnie wszystko dzieje się przez przypadek i nie muszę nic odróżniać. Rozumiesz? ;P

Buka napisał/a:
Więc jeszcze raz powtórzę: a umiesz udowodnić że to przypadek? Po czym rozpoznać przypadek?

Cholera jasna [przepraszam ;P], piszę tu cały czas, że ja nie muszę nic udowadniać. Ktoś nie wierzy w Boga, ktoś nie wierzy w przyjaźń, ja nie wierzę w jakieś głupie przeznaczenie!

Buka napisał/a:
Ale jak udowodnisz to osobie wierzącej w to coś?

Nie będę nic udowadniać. Każdy może sobie wierzyć w co chce, nic mi do tego. Wierzcie sobie w przeznaczenie, krasnoludki, wróżki - nic mnie to nie obchodzi.

Buka napisał/a:
bo nie potrafisz nawet wyjaśnić po czym rozpoznajesz że to przypadek, bo tego nie da się udowodnić ani nawet rozpoznać.

Znowu mam to pisać? Potrafię.

Cytat:
I nie każdy żyje na tym świecie przez przypadek..;)

A ja jednak uważam, że każdy. Gdyby Twoja matka związała się z innym facetem, to Ciebie by na świecie nie było ;)

Axl Rose

Buka 
I will be always...

Otrzymał 3 piw(a)

46.75 Punktów
Wysłany: 2008-10-11, 18:12   

BlackSmile napisał/a:
Rozumiesz? ;P

mniej więcej;P
BlackSmile napisał/a:
A ja jednak uważam, że każdy. Gdyby Twoja matka związała się z innym facetem, to Ciebie by na świecie nie było ;)

Raczej bym była gdzieś kiedyś, może inna;) napewno przypadkiem nie jest to że urodzili się np. moi bracia, czyli dzieci zaplanowane (mnie planowano trochę później ale coś im nie wyszło). Przypadkiem są napewno moje narodziny i może też to że jestem pięknym wcześniakiem. Ale jeśli jest kobieta i facet i planują dziecko i to dziecko im się urodzi to to nie jest przypadek (no i przeznaczeniem też to nie jest).
No i w ogóle to ja w nic za bardzo nie wierzę, może pomiędzy przypadkiem i przeznacvzeniem jest coś jeszcze;)

lisette 

18.00 Punktów
Wysłany: 2008-10-20, 23:52   

Ja nie wierzę w przeznaczenie (dziwne, nie? :P), dlatego, że uważam, że taka teoria jest totalnie bez sensu. Owszem, to, że istniejemy to w pewien sposób przypadek -- bo wszystkie działające na nas mechanizmy, jeszcze w życiu przedpłodowym były właśnie losowe -- począwszy od losowego crossign-over, losowego rozejścia się chromosomów do gamet do całkiem losowego zapodnienia. Jasne, mogłabym wierzyć, że plemnik mojego ojca z moim unikalnym zestawem genów miał jakieś supermoce -- no ale nie, takie rzeczy nie istnieją (przynajmniej dopóki ich nie udowodnią).

Swoją drogą udowadnianie, że coś nie istnieje, moje drogie, mija się z celem całkowicie. Bo mogę powiedzieć, że wierzę w różowe jednorożce i że nikt z Was nie ma żadnych dowodów na to, że ich nie ma. Tak samo z bogiem, przeznaczeniem, etc.

A co do rozpoznawania "przypadków" radzę zapoznać się z rachunkiem prawdopodobieństwa (;

Odpowiedz do tematu