Forum Młodzieżowe, wielotematyczne Strona Główna

Ogłoszenie 

Witamy wszystkich nowych userów, zapraszam do rejestracji :)

Zostań Użytkownikiem Miesiąca i zdobądź cenne nagrody:)

Poprzedni temat «» Następny temat
Przygotowanie do studiów na ASP
Autor Wiadomość
Rbafa 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-08-25, 17:25   Przygotowanie do studiów na ASP

Witam.

Chodzę do liceum (2 kl) i zastanawiam się nad wyborem studiów, z czym mam niemały problem. Mam zdolności plastyczne i kreatywną wyobraźnię, dlatego zacząłem zastanawiać się nad Akademią Sztuk Pięknych. Myślałem o architekturze, jednak właściwie nie mam o tym bladego pojęcia. Na czym polega praca po ukończeniu takiego kierunku, jakie są wydziały (wiem, że jest architektura wnętrz, wzornictwo itp.), która z opcji jest najlepsza oraz na czym polegają egzaminy?

Przechodząc do sedna: biorąc pod uwagę któryś z tych kierunków, myślałem o zapisaniu się na początku nowego roku na koło, czy może wykłady, szkolenia plastyczno-architektoniczne w ramach przygotowania do studiów (bądź egzaminów). Nie wiem tylko czy jest sens i czy w ogóle istnieją takie instytucje. Mieszkam w trójmieście, byłbym wdzięczny gdyby ktoś dał mi jakąś radę, propozycję czy może zwyczajny odnośnik, gdzie mogę udać się z moim dylematem.
Wyœlij buziaka autorowi tego posta

buziak 
alfonsik

Buziaki: 7/3

13.98 Punktów
Wysłany: 2008-08-25, 18:20   

Z tego co wiem to na takie kierunki są kursy przygotowawcze z rysunku ktory przy rekrutacji jest brany pod uwagę :) Mam kolezanke która jeżdziła specjalnie do ?Kraka na korepetycje bo chciała dostac się na architekture a ;liceum plastyczne to było za mało aby móć mieć tam przepustke :)

A masz już upatrzoną uczelnie ???

http://forum.inastolatki.pl/portal.php
http://www.loczus.pl

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-08-25, 18:25   

Nie wiem czy wiesz, ale to jest zwykłe forum młodzieżowe :P
Wątpie czy ktoś Ci udzieli pomocy w tym temacie.

Najlepiej to wejdź w google i poszukaj stronę internetową studiów, którę Cię interesują. Tam powinno wszystko być napisane.

Ja mogę powiedzieć tylko tyle, że wybrałabym architekturę wnętrz :P

Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose

Everybody lies! :P

Rbafa 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-08-25, 18:35   

Architektura wnętrz raczej odpada ;P.

Wybrałem forum młodzieżowe, bo właśnie nawet nie wiem jaka uczelnia byłaby dla mnie odpowiednia. Mieszkam w trójmieście i z tego co wiem wszystkie 3 szkoły wyższe oferują kierunki z tej dziedziny (Uniwersytet Gdański, Akademia Sztuk Pięknych, a nawet Politechnika Gdańska). Szukałem już dość dawno informacji na stronach tych uczelni, ale "nie wiedząc" czego się właściwie szuka, trudno o konkrety. Chciałem się wypytać młodych ludzi, którzy są w podobnej sytuacji o ich sposób działania. Nie wiem nawet ile jest kierunków dotyczących architektury, albo - które czym się zajmują...

PannaNikt 
Ludzka Komedia ^

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-08-25, 18:41   

Pomijając temat ja wybieram się do Ciebie na politechnikę . Słyszałam , że bdb uczelnia . Przejdź się na uczelnie , tam się dowiesz wszystkiego i wybór bd łatwiejszy . =] . Stawiaj na ASP .
rozsznurowane biodra
szeptem spalone powieki
nie mam skrawka siebie dla siebie."

<69

Rbafa 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-08-25, 18:45   

PannaNikt: jeśli bardzo dobra = najtrudniejsza, to masz rację :>.

PannaNikt 
Ludzka Komedia ^

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-08-25, 18:48   

Ale jeżeli chcesz mieć potem z tego jakąś korzyść w postaci pieniędzy lub pracy która cię usatysfakcjonuje to trzeba się poświęcić i iść nawet na tą najtrudniejszą uczelnię . Rób tak , żeby w przyszłości nie żałować . ; )
rozsznurowane biodra
szeptem spalone powieki
nie mam skrawka siebie dla siebie."

<69

lisette 

18.00 Punktów
Wysłany: 2008-08-28, 09:20   

Architekturę taką typową, to się studiuje na uczelniach technicznych (czyli politechnikach), na asp można wybrać właśnie coś w stylu dekoracja wnętrz itp.

Mój dobry kolega studiuje architekturę na politechnice w Krakowie i wiem, że w trzeciej klasie liceum już miał dodatkowe lekcje z rysunku itp. właśnie pod kątem egzaminów. Na maturze zdawał chyba rozszerzoną matematykę i fizykę z przedmiotów, które mu się liczyły do rekrutacji. No a później był egzamin z rysunku, coś tam z kompozycji i z perspektywy na pewno. W sumie to moim zdaniem nie jest jakimś wyjątkowym geniuszem plastycznym (: ale był dobrze przygotowany i się dostał.

Tylko, że takie studia są dosyć wyczerpujące, zarywanie nocek nad projektami to norma (ale przynajmniej człowiek się nie nudzi).

Rbafa 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-08-29, 13:02   

Rany, wystraszyliście mnie ;P. Sam nie wiem czy się sprawdzę na takim kierunku, ale czy znacie jakieś inne kierunki (z wyjątkiem tych klasycznych rzeźbiarskich i malarskich) w których talent mógłby znaleźć swoje ujście? (Oczywiście talent do granic...). Sam nie wiem jak rozpoznać swoje umiejętności i chęć przedsięwzięcia takich studiów...

DaniiuŚ 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-09-13, 01:34   

Jeżeli masz to o czym piszesz, świetny z Ciebie będzie architekt

Odpowiedz do tematu