Wysłany: 2008-08-25, 17:25 Przygotowanie do studiów na ASP
Witam.
Chodzę do liceum (2 kl) i zastanawiam się nad wyborem studiów, z czym mam niemały problem. Mam zdolności plastyczne i kreatywną wyobraźnię, dlatego zacząłem zastanawiać się nad Akademią Sztuk Pięknych. Myślałem o architekturze, jednak właściwie nie mam o tym bladego pojęcia. Na czym polega praca po ukończeniu takiego kierunku, jakie są wydziały (wiem, że jest architektura wnętrz, wzornictwo itp.), która z opcji jest najlepsza oraz na czym polegają egzaminy?
Przechodząc do sedna: biorąc pod uwagę któryś z tych kierunków, myślałem o zapisaniu się na początku nowego roku na koło, czy może wykłady, szkolenia plastyczno-architektoniczne w ramach przygotowania do studiów (bądź egzaminów). Nie wiem tylko czy jest sens i czy w ogóle istnieją takie instytucje. Mieszkam w trójmieście, byłbym wdzięczny gdyby ktoś dał mi jakąś radę, propozycję czy może zwyczajny odnośnik, gdzie mogę udać się z moim dylematem.
Z tego co wiem to na takie kierunki są kursy przygotowawcze z rysunku ktory przy rekrutacji jest brany pod uwagę :) Mam kolezanke która jeżdziła specjalnie do ?Kraka na korepetycje bo chciała dostac się na architekture a ;liceum plastyczne to było za mało aby móć mieć tam przepustke :)
Wybrałem forum młodzieżowe, bo właśnie nawet nie wiem jaka uczelnia byłaby dla mnie odpowiednia. Mieszkam w trójmieście i z tego co wiem wszystkie 3 szkoły wyższe oferują kierunki z tej dziedziny (Uniwersytet Gdański, Akademia Sztuk Pięknych, a nawet Politechnika Gdańska). Szukałem już dość dawno informacji na stronach tych uczelni, ale "nie wiedząc" czego się właściwie szuka, trudno o konkrety. Chciałem się wypytać młodych ludzi, którzy są w podobnej sytuacji o ich sposób działania. Nie wiem nawet ile jest kierunków dotyczących architektury, albo - które czym się zajmują...
Pomijając temat ja wybieram się do Ciebie na politechnikę . Słyszałam , że bdb uczelnia . Przejdź się na uczelnie , tam się dowiesz wszystkiego i wybór bd łatwiejszy . =] . Stawiaj na ASP .
_________________ "Mam usta pełne twoich ust
i ręce pełne ciebie
piersi zgniecione w twoich dłoniach
rozsznurowane biodra
szeptem spalone powieki
nie mam skrawka siebie dla siebie."
Ale jeżeli chcesz mieć potem z tego jakąś korzyść w postaci pieniędzy lub pracy która cię usatysfakcjonuje to trzeba się poświęcić i iść nawet na tą najtrudniejszą uczelnię . Rób tak , żeby w przyszłości nie żałować . ; )
_________________ "Mam usta pełne twoich ust
i ręce pełne ciebie
piersi zgniecione w twoich dłoniach
rozsznurowane biodra
szeptem spalone powieki
nie mam skrawka siebie dla siebie."
Architekturę taką typową, to się studiuje na uczelniach technicznych (czyli politechnikach), na asp można wybrać właśnie coś w stylu dekoracja wnętrz itp.
Mój dobry kolega studiuje architekturę na politechnice w Krakowie i wiem, że w trzeciej klasie liceum już miał dodatkowe lekcje z rysunku itp. właśnie pod kątem egzaminów. Na maturze zdawał chyba rozszerzoną matematykę i fizykę z przedmiotów, które mu się liczyły do rekrutacji. No a później był egzamin z rysunku, coś tam z kompozycji i z perspektywy na pewno. W sumie to moim zdaniem nie jest jakimś wyjątkowym geniuszem plastycznym (: ale był dobrze przygotowany i się dostał.
Tylko, że takie studia są dosyć wyczerpujące, zarywanie nocek nad projektami to norma (ale przynajmniej człowiek się nie nudzi).
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Rany, wystraszyliście mnie ;P. Sam nie wiem czy się sprawdzę na takim kierunku, ale czy znacie jakieś inne kierunki (z wyjątkiem tych klasycznych rzeźbiarskich i malarskich) w których talent mógłby znaleźć swoje ujście? (Oczywiście talent do granic...). Sam nie wiem jak rozpoznać swoje umiejętności i chęć przedsięwzięcia takich studiów...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum