Rasizm był i będzie zawsze, nierealne jest to, że wszyscy ludzie będą sie kochać.
Wyobraźcie sobie sytuacje:
a) Jakaś grupka osób pobije murzyna - to jest oczywiście przejaw rasizmu, w telewizji zrobią wielkie 'halo'...
b) Jakaś grupka pobije białego człowieka - to jest tylko zwykła przemoc, która jest nie od dzisiaj i nie ma sensu rozgłaśniać tej sprawy w mediach, albo trudzić się by ukarać tych co napadli na tego człowieka.
Czy to nie przesada?! Żeby czarny był lepiej traktowany od białego w białym kraju?
Nie uważam tej rasy za 'podludzi', ale nie miałabym nic przeciwko gdyby nie było ich przynajmniej w Europie.
U siebie (w Afryce) czarni też by nie darzyli zbytnią sympatią białego..
Jeśli nie chcesz dostać ostrzeżenia to usuń z podpisu ten link do waszego forum / Buka
_________________ "Najbardziej straconym dla człowieka jest dzień, w którym się nie śmiał."
a) Jakaś grupka osób pobije murzyna - to jest oczywiście przejaw rasizmu, w telewizji zrobią wielkie 'halo'...
b) Jakaś grupka pobije białego człowieka - to jest tylko zwykła przemoc, która jest nie od dzisiaj i nie ma sensu rozgłaśniać tej sprawy w mediach, albo trudzić się by ukarać tych co napadli na tego człowieka.
no i to niestety jest prawda. Są też sytuacje że czarny zrobił coś białemu a potem się tłumaczył że to w obronie wółasnej było;) i komu wtedy wszyscy wierzą? czarnemu.
Chociaż takie coś jest dziwne to jednak nie mam o to żalu ani nic, bo jak narazie to nie dotyczy mnie;)
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
Nie dziwię się, że uwierzą "czarnemu" w Polsce. Tak często spotykamy się z objawami rasizmu i nietolerancji, że komukolwiek potem trudno uwierzyć, że cudzoziemiec sam zaatakował Polaka. Oczywiście nawet wtedy, kiedy mija się to z prawdą.
_________________ "Operacja wyrwania serca, przeprowadzona w normalnych warunkach jest całkowicie bezbolesna. Trwa od dwóch do trzech minut. Zostaje po tym blizna, zwana również świętym spokojem."
no i to niestety jest prawda. Są też sytuacje że czarny zrobił coś białemu a potem się tłumaczył że to w obronie wółasnej było;) i komu wtedy wszyscy wierzą? czarnemu.
No i sama przyznajesz, ze tak jest... Więc skąd u Ciebie ten negatywny stosunek do rasistów?
Buka napisał/a:
Chociaż takie coś jest dziwne to jednak nie mam o to żalu ani nic, bo jak narazie to nie dotyczy mnie;)
Rasizm w Polsce też Ciebie nie dotyczy i dotyczyć nie będzie, bo jestes biała, a jednak rasizm nie jest Ci obojętny.
Buka napisał/a:
Nie dziwię się, że uwierzą "czarnemu" w Polsce. Tak często spotykamy się z objawami rasizmu i nietolerancji, że komukolwiek potem trudno uwierzyć, że cudzoziemiec sam zaatakował Polaka.
Taak? Ja zauważam jak na razie nadmiar tolerancji.
_________________ "Najbardziej straconym dla człowieka jest dzień, w którym się nie śmiał."
Nie. Stwierdzam tylko fakty, które obserwuje jako szesnastolatka i względnie nic nie mogę zrobić. I napisałam ostatnie zdanie, które najwyraźniej pominełaś "Oczywiście nawet wtedy, kiedy mija się to z prawdą."
Biorę pod uwagę w swojej wypowiedzi też odwrotną sytuację i staram sie myśleć realistycznie (;
_________________ "Operacja wyrwania serca, przeprowadzona w normalnych warunkach jest całkowicie bezbolesna. Trwa od dwóch do trzech minut. Zostaje po tym blizna, zwana również świętym spokojem."
No i sama przyznajesz, ze tak jest... Więc skąd u Ciebie ten negatywny stosunek do rasistów?
nie lubię rasistów, bo dla mnie każdy człowiek jest równy. I sądzę że to z mojej strony nie jest jakieś negatywne;)
Ania napisał/a:
Rasizm w Polsce też Ciebie nie dotyczy i dotyczyć nie będzie, bo jestes biała, a jednak rasizm nie jest Ci obojętny
nie lubię być nierozumiana. Przecież w tym co skomentowałaś nie pisałam że rasizm nie dotyczy mnie, tylko napisałam że nie dotyczą mnie takie sytuacje o których się wcześniej pisało.
A to że jestem biała nie znaczy że rasizm mnie nie dotyczy. Dotyczy i to bardzo. Ba, jest mi nawet wstyd za tych którzy oceniają innych po kolorze skóry;)
nie lubię rasistów, bo dla mnie każdy człowiek jest równy.
Wszyscy równi, tylko rasista gorszy?
Buka napisał/a:
nie lubię być nierozumiana.
Chyba nikt nie lubi (:
Buka napisał/a:
A to że jestem biała nie znaczy że rasizm mnie nie dotyczy. Dotyczy i to bardzo.
Chodziło mi o to, że tutaj, w Polsce, wśród białych, nikt nie będzie przejawiał swojego rasizmu w stosunku do Ciebie. A gdybys się znalazła wśród czarnych, to na pewno mogliby się tam znaleźć rasiści.
Ostatnio słysze często, że rasista - biały, jest zły. Ale rasista - czarny jest dobry.
Każdy Człowiekiem jest równy. Ale żeby być Człowiekiem trzeba mieć cechy bardziej ludzkie i takież same uczucia. To że masz 2 ręce, nogi i że myślisz czyni Cię tylko człowiekiem. Natomiast żeby być Człowiekiem trzeba szanować innych i być "ludzkim", o. Właściwie nie wiem co napisać. Najpierw chciałam napisać że nie lubię rasistów ale uważam że są równi z innymi ludźmi. Ale nie są. Więc można by użyć określenia że jestem rasistką rsistów i zaryzykuję pisząc że można sądzić że rasista jest gorszy.
Ania napisał/a:
Chodziło mi o to, że tutaj, w Polsce, wśród białych, nikt nie będzie przejawiał swojego rasizmu w stosunku do Ciebie. A gdybys się znalazła wśród czarnych, to na pewno mogliby się tam znaleźć rasiści.
Ostatnio słysze często, że rasista - biały, jest zły. Ale rasista - czarny jest dobry
W sumie mało mnie to interesuje. Nie jestem rasistką i nawet gdyby ktoś "czarny" coś mi zrobił lub okazywał jakieś cechy rasizmu względem mnie, to ja moich przekonań i wartości no i tak nigdy nie zmienię. Szanuję innych ludz, a to że mogą się zdarzyć ludzie którzy nie uszanują mnie, to nie znaczy że muszę odpłacać im tym samym.
Z Twoją pierwszą częścią wypowiedzi w sumie się zgadzam. Ale gdyby takie były kryteria Czlowieka, to wśród ludzi niewiele by się Ludzi znalazło.
Co do drugiej części, to nie chodziło mi głównie (chociaż zaczełam o tym w sumie pisać q: ) o przejawy rasizmu wobec Ciebie czy obojętnie jakie przejawy rasizmu, tylko o to, że rasizm jest bardzo częśto utożsamiany z białymi.. I nikt nie zauważa, że są również żółci czy czarni rasiści. Z murzynów robią wielce pokrzywdzonych, ale ta nietolerancja wśród białych musi miec gdzieś swój początek i przyczyne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum