Forum Młodzieżowe, wielotematyczne Strona Główna

Ogłoszenie 

Witamy wszystkich nowych userów, zapraszam do rejestracji :)

Zostań Użytkownikiem Miesiąca i zdobądź cenne nagrody:)

Poprzedni temat «» Następny temat
Rodzice a nauka
Autor Wiadomość
Buka 
I will be always...

Otrzymał 3 piw(a)

46.75 Punktów
Wysłany: 2008-12-30, 11:38   Rodzice a nauka

Jak wasi rodzice podchodzą do waszej szkolnej edukacji, pilnują byście się uczyli i odrabiali lekcje, czy jest im to całkowicie obojętne?
Pomagają wam jakoś w nauce i lekcjach?
Mówicie im o każdej swojej ocenie?

nana 

24.44 Punktów
Wysłany: 2008-12-30, 11:46   

Jak byłam mniejszą dziewczyną w czasie podstawówki to z mamą zazwyczaj rozwiązywałam zadania domowe itd. Później to nauką zajmowałam się sama, pytam tylko jeśli czegoś naprawdę nie umiem. Oczywiście, chcą abym osiągała dobre wyniki w nauce, bo sukcesy w nauce to dla niech także sukces. Ogólnie mówię prawie o wszystkich ocenach, bo co tu ukrywać jak na wywiadówce i tak się dowiedzą.

Przemek 

Wysłał 1 piw(a)

9.19 Punktów
Wysłany: 2008-12-30, 12:15   

Ja jak byłem mały, to z tatą robiłem prace domowe. Gdzieś tak od IV klasy zaczynałem robić sam. Zawsze na zebraniach chodziła moja mama. Tata nigdy, ani razu nie był na zebraniu. I nawet lepiej, bo jakby się dowiedział, że coś mi nie idzie z ocenami, albo, że wariuje, to miałbym (za przeproszeniem) przesrane!
Wyœlij buziaka autorowi tego posta

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-12-30, 12:37   

Nie uczę się dla rodziców, tylko dla siebie. I oni doskonale o tym wiedzą ;)
Nie wtrącają się, nie narzekają, bo w sumie nie mają powodów. Jeżeli jestem całe popołudnie poza domem, albo przed kompem, to oczywiście trochę pogadają, że się nie uczę, ale przestaną ;)
Czy pomagają... Raczej nie. Mama tylko czasem przy wypracowaniu z polskiego.
Nie mówię o każdej ocenie. Po co? I tak się dowiedzą ;)

Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose

Everybody lies! :P

Buka 
I will be always...

Otrzymał 3 piw(a)

46.75 Punktów
Wysłany: 2008-12-30, 13:25   

Ja mówię o każdej złej ocenie, dobrymi się nie chwalę bo nie widzę potrzeby, a o tych złych niech wiedzą. Kiedyś mówiłam o wszystkich teraz nawet sama zapominam co i za co dostałam:) Poza tym lubię jak rodzice chodzą na zebrania:)
I oczywiście całe życie powtarzają mi że uczę się dla siebie, nie dla nich i nie dla nauczycieli. Ale gonić do nauki to mnie gonią:)
Kiedyś chodziłam do nich żeby mi pomagali w zadaniach z matmy, bo tylko to im wychodziło. Fizyka i chemia to dla nich czarna magia tak jak i dla mnie.
A no i lubię do nich chodzić żeby mnie przepytali z jakiegoś przedmiotu:)

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-12-30, 13:56   

Buka napisał/a:
Fizyka i chemia to dla nich czarna magia tak jak i dla mnie.

Co prawda z fizyką sama mam problemy, ale jeśli macie jakieś zadanie z chemii, którego nie potraficie, to się polecam ^^

Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose

Everybody lies! :P

XxJustaxX 

Otrzymał 1 piw(a)

14.64 Punktów
Wysłany: 2008-12-30, 14:39   

W sumie, to moja wypowiedź będzie podobna do Waszych wypowiedzi. Więc... w podstawówce odrabiałam lekcje z mamą. Oczywiście sama wszystko robiłam a mama tylko poprawiała jak zrobiłam błąd. Kiedy przestałam odrabiać zadania z mamą? Nie pamiętam :p chyba to było dawno temu. W gimnazjum jeszcze prosiłam wujka o pomoc z fizyki, bo nie umiałam pojąć tego przedmiotu za nic. Jednak wujek zawsze pomógł i było dobrze. A teraz? Teraz robię wszystko sama. Jak nie potrafię, to nie robię. Zeszyt rzucam w kąt i tyle. O ocenach teraz też nie mówię rodzicom. Dowiedzą się jak pójdą na wywiadówkę i dostaną karteczkę z ocenami. Pozrzędzą sobie wtedy, że mam tam jakieś jedynki... ale jakoś ich to nie rusza :)
Kocham Cię już wiem
Jedno słowo a tyle mieści się ...

aduś. 
little queen

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-12-30, 18:44   

ja mma tak moi rodzice mi nie pomagają bo w sumie nie potrzebuje ich pomocy chyba że potrzebuje ale to raz na sto lat już jest a co do ocen to mówię im jak mnie coś najdzie albo była bardzo odbra ocena w ogóle na tle klasy to się im chwalę z zebrań przychodzą w miarę zadowoleni choć ja nie wiem czego ode mnie wymagją skoro w życiu dostałam tylko jedną pałę a teraz nie mam żadnej dwói tylko parę trój z jakieś 5 na wszystkie przedmioty

The goodness bound by Satan it has been torn
With this baby's precious brow ready for thorns

In your masterpiece beautiful
You speak the unspeakable through
I love you too

Wykorzystam Cię jak zlew,
Ty mnie zresztą też!

WifeOfDevil 
\m/

Otrzymał 1 piw(a)

57.08 Punktów
Wysłany: 2008-12-30, 18:50   

Buka napisał/a:
Jak wasi rodzice podchodzą do waszej szkolnej edukacji, pilnują byście się uczyli i odrabiali lekcje, czy jest im to całkowicie obojętne?

Mama nie mówi mi jak mam się uczyć - wymaga tylko dobrych ocen. Zawsze ma zawyżone wymagania, czasem mam wrażenie, że nawet jakbym miała średnią 6.0 to by się mogła do czegoś przyczepić... I zawsze jest, że się uczę za mało.
Buka napisał/a:
Pomagają wam jakoś w nauce i lekcjach?

Jak byłam młodsza, to pomagali. A teraz jakoś nie potrzebuję. Jak czegoś nie umiem (rzadko się zdarza :-P ), to mi koleżanki wytłumaczą.
Cytat:
Mówicie im o każdej swojej ocenie?

Raczej tak.
,,Czasem udaje mi się napisać świetny tekst.. potem słyszę w głowie cudowną muzykę... Myślę sobie - o rany, to jest lepsze niż Led Zeppelin! Wracam do domu, puszczam płytę i uświadamiam sobie, cholera, to był Led Zeppelin..." - Axl Rose :mrgreen:

nataszka 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-12-30, 22:51   

Rodzice mnie nie pilnują od końca podstawówki.
Kiedyś pomagali w lekcjach a teraz to i tak do nich nie ide bo i tak zrobie po swojemu ;))
A co do ocen? owszem mamie mówie o każdej tacie o większości ^^ :)

Buka 
I will be always...

Otrzymał 3 piw(a)

46.75 Punktów
Wysłany: 2009-02-22, 12:47   

Ostatnio trochę zaczyna mnie wkurzać "zaangażowanie" rodziców w moją naukę.
Wystarczy że zacznę tylko czytać książkę, albo siądę przez komputerem to od razu słyszę "byś się pouczyła". Tym bardziej mnie to denerwuje bo moim braciom nic nie mówią, a oni to się w ogóle nie uczą. Ale cóż, mimo że siedzę przy książkach, to no i tak wychodzi na to że się nie uczę :)

lisette 

18.00 Punktów
Wysłany: 2009-02-27, 12:05   

Moi rodzice zawsze byli zainteresowani moją nauką, słuchali mnie, jak przychodziłam do domu i opowiadałam lekcje. Do tej pory zadarza mi się dzwonić do mamy po wyjątkowo ciekawym wykładzie, żeby podzielić się nowinkami ze świata nauki (: Zawsze też mnie wspierali, motywowali i zachęcali do poszukiwań, chociaż nigdy nie czułam presji (takiej, że nie mogę ich zawieść), bo po prostu sama byłam chorobliwie ambitna i musiałam mieć najlepsze oceny dla własnej satysfakcji. I nikt mi nigdy nie pomagał w lekcjach, już od małego odbierałam to, jako pewnego rodzaju upokorzenie (bo wiedziałam, że jestem w stanie dojść do wszystkiego sama, skoro miałam książki i notatki ze szkoły), no a w podstawówce nie było niczego na tyle trudnego, żeby ktoś mi musiał odrabiać lekcje (przecież mama mi nie narysuje szlaczków pod tematem :lol: )

Mam nadzieję, że będę taka sama dla moich dzieci pod tym względem, jak moi rodzice, bo spisali się rewelacyjnie.

Odpowiedz do tematu