Forum Młodzieżowe, wielotematyczne Strona Główna

Ogłoszenie 

Witamy wszystkich nowych userów, zapraszam do rejestracji :)

Zostań Użytkownikiem Miesiąca i zdobądź cenne nagrody:)

Poprzedni temat «» Następny temat
Seniorzy na ulicy
Autor Wiadomość
Buka 
I will be always...

Otrzymał 3 piw(a)

46.75 Punktów
Wysłany: 2008-11-17, 19:53   Seniorzy na ulicy

A więc dzisiaj w wydarzeniach na polsacie powiedziano o pomyśle kogoś tam, by starsi ludzie, jężdżący samochodami, mieli przylepioną na szybie specjalną naklejkę, która informowałaby innych użytkowników drogi o tym że danym samochodem jedzie senior. Miałoby to niby ułatwić starszym ludziom podróże i zapobiec nieprzyjemnym sytuacją.
Co Wy sądzicie o tym pomyśle? Dobry, zły? Co to zmieni?

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-11-17, 20:00   

A czym kierowcy seniorzy różnią się od kierowców młodszych?
Chyba nie chodzi o prędkość. Bo oni jeżdżą nawet szybciej od reszty ;P

Ja bym lepiej wprowadziła naklejkę: Kobieta za kierownicą :-P

Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose

Everybody lies! :P
Wyœlij buziaka autorowi tego posta

Miu 
miętowo-czekoladowa

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-11-17, 20:33   

Myślę, że jest bardzo dużo starszych osób, które nie są przyczajone do tego, że jak ktoś siada za kierownicą to jest panem i bogiem drogi i on może robić co mu się podoba. Myślę, że ludzie bardziej by uważali jakby wiedzieli, że za kierownicą siedzi 65 letni staruszek. To tak jak z naklejkami "dziecko w samochodzie" czy zieloną koniczynką.

nana 

24.44 Punktów
Wysłany: 2008-11-18, 16:39   

Taka naklejka może być przydatna dla otoczenia. Będziemy wiedzieć, że za kierownicą auta siedzi osoba starsza, która ma doświadczenie ale niestety już mniejszy refleks. Ja bym była za naklejkami dla osób młodych, którz szpanują swoimi furami przed innym i zachowują się tak jakby wyobrażali sobie tor dla formuły 1.

Buka 
I will be always...

Otrzymał 3 piw(a)

46.75 Punktów
Wysłany: 2008-11-18, 17:27   

Właśnie taki koleś zapytany o to odpowiedział "niech wprowadzaja. A niedługo pewnie wprowadzą naklejkę informująca, że kobieta za kierownicą". Ta wypowiedź tak raczej miała charakter ironiczny:)

Moje zdanie oczywiście jest tak po środu, ale bardziej skierowane na nie. Dużo młodych ludzi to bezmózgi, życiowo i na drodze. Widząc że autem z przodu jedzie "senior" ktoś młody mógłby pomyśleć "a co się będę tak za tym staruchem wlekł" i będzie go wyprzedzał, bo przecież wstyd jechać za takim kimś. No i widząc takie naklejki młodzi mogli by się naśmiewać ze starszych (bardzo możliwe bo szpan to podstawa). W sumie to nie wiele by takie naklejki pomogły.
Poza tym to moim zdaniem w jakimś tam wieku powinno się ludziom całkowicie zabraniać siadania za kierownicą..

nana 

24.44 Punktów
Wysłany: 2008-11-18, 18:33   

Buka napisał/a:
Poza tym to moim zdaniem w jakimś tam wieku powinno się ludziom całkowicie zabraniać siadania za kierownicą..

Taki stary człowiek ma mniejszy refleks, może się częściej zagapić itd. Dlatego słyszałam, że obowiązkiem będą badania starszych kierowców, ale nie weszło to jeszcze w życie.

WifeOfDevil 
\m/

Otrzymał 1 piw(a)

57.08 Punktów
Wysłany: 2008-11-18, 19:09   

Tak, zmieni, że kierowcy zamiast ,,Ty głupi idioto" będą krzyczeć ,,Ty stary dziadzie" :-P Nie no żartuję.
Osobiście nie widzę sensu w czymś takim. Starsze osoby jak najbardziej sobie razą za kierownicą, często lepiej niż młodsze.
Buka napisał/a:
Właśnie taki koleś zapytany o to odpowiedział "niech wprowadzaja. A niedługo pewnie wprowadzą naklejkę informująca, że kobieta za kierownicą".

Buahaha, niezłe :-P
,,Czasem udaje mi się napisać świetny tekst.. potem słyszę w głowie cudowną muzykę... Myślę sobie - o rany, to jest lepsze niż Led Zeppelin! Wracam do domu, puszczam płytę i uświadamiam sobie, cholera, to był Led Zeppelin..." - Axl Rose :mrgreen:

Miu 
miętowo-czekoladowa

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-11-18, 19:17   

Buka napisał/a:

Jest wiele osób starszych, które radzą sobie za kierownicą, tylko we współczesnym "ja mistrz" trudno takim ludziom poruszać się bezpiecznie po drodze.

pola 

2.90 Punktów
Wysłany: 2008-11-19, 07:36   

Miu napisał/a:
Jest wiele osób starszych, które radzą sobie za kierownicą, tylko we współczesnym "ja mistrz" trudno takim ludziom poruszać się bezpiecznie po drodze.

No tak, ale weź jeszcze pod uwagę takie rzeczy jak pogorszenie się wzroku, demencja starcza, zaburzenia koncentracji. Nie mówię, że wszyscy tacy są, ale spora część na pewno tak,a w pewnym wieku nie da się tego uniknąć. Moim zdaniem powinny być chociaż wprowadzone obowiązkowe badania kontrolne dla kierowców, którzy przekroczyli pewien wiek. Nalepki to nie jest chyba najlepszy pomysł.

Miu 
miętowo-czekoladowa

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-11-19, 15:34   

Z tego co wiem po którymś roku życia są tymczasowe prawa jazdy, tak jak dla osób z gorszym wzrokiem.

pola 

2.90 Punktów
Wysłany: 2008-11-19, 20:15   

Miu napisał/a:
tak jak dla osób z gorszym wzrokiem.

Ja mam wadę wzroku i mam na czas nieokreślony, więc niekoniecznie. Poza tym z tego co się orientuję to często ludzie idą z gotówką do lekarza, płacą i po 5 min. wychodzą z zaświadczeniem, unikają wszelkich badań.

Odpowiedz do tematu