Póki dziecko jest małe nie można mu mówić całej prawy. Nie zrozumiałoby to raz, a dwa - chyba trochę dziwnie byłoby opowiadać małej dziewczynce w warkoczykach o tym jak tatuś włożył coś w mamusię? :)
Dziecko o każdej sprawie trzeba stopniowo z wiekiem informować. Przykładem może być tu też święty Mikołaj :)
_________________ "To co widzisz w lustrze to nie jest odbicie. To tylko maniera. To nie jest życie." - Naiv
Bajki typu bocian przynosi albo dzieci się w kapuście znajdują to raczej u mnie by nie przeszły.
Na początku chyba można tłumaczyć, że rodzą się z miłości, gdy mamusia i tatuś chce dzidziusia i bardzo się kochają. A w brzuszku Mamusi z takiej małej fasolki rośnie dzidzia.
No to u mnie wyglądałoby to pewnie tak:
`Mamusiu skąd się biorą dzieci?`
`Eee... Yyy.. idź do tatusia`
A tak na poważnie, to dzieci i tak dowiadują się tego sami w szkole.
Więc na początek, gdzieś tak w wieku 7 lat można im zacząć mówić, to co napisała buziak ;]
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
A ja mam zamiar powiedzieć prawdę. Opowiem mu o mejozie, dziedziczeniu, a później streszczę embriogenezę (oczywiście pokazując odpowiednie zdjęcia). :D Jedyne, czego mu pewnie oszczędzę, jeśli będzie małe, to dodania, że seks sprawia przyjemność. Generalnie skupię się na zapłodnieniu w czysty, prosty, biologiczny sposób.
Ogólnie to małe dzieci mają niesamowity potencjał i niewiarygodne zdolności uczenia się -- dlatego nie będzie żadnych fasolek, ani ziarenek, bo to po prostu robienie dziecka w balona. I mam zamiar odpowiedzieć na wszystkie pytania (:
Mama mi to jakoś tak wytłumaczyła, kiedy byłam w wieku przedszkolnym, dlatego sądzę, że nie będzie problemu.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Mama mi to jakoś tak wytłumaczyła, kiedy byłam w wieku przedszkolnym, dlatego sądzę, że nie będzie problemu.
Sądzę, że dzięki temu możesz mieć ułatwione zadania. Ja wiem, że nigdy swojej mamy ani ja, ani mój brat nie zapytaliśmy "skąd sie wzięliśmy?". Gdybym zapytała pewnie by jakoś to wyjaśniła. W bardziej lub mniej bajkowy sposób.
W sumie to nie mam pojęcia jak i w jakim wieku dowidziałam się jak się spładza dzieci i jak one wychodzą na świat.
_________________ "To co widzisz w lustrze to nie jest odbicie. To tylko maniera. To nie jest życie." - Naiv
A ja bym powiedziała, że dowie się, jak będzie większe A jak będzie większe, to powiem prawdę albo samo się dowie ;)
_________________ ,,Czasem udaje mi się napisać świetny tekst.. potem słyszę w głowie cudowną muzykę... Myślę sobie - o rany, to jest lepsze niż Led Zeppelin! Wracam do domu, puszczam płytę i uświadamiam sobie, cholera, to był Led Zeppelin..." - Axl Rose
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum