powiedz to komuś choremu kto wie że już nigdy nie będzie żyć normalnie i w każdej chwili może umrzeć. Zapewniam, że tacy ludzie nadziei nie mają.
medycyna wciąż się rozwija, więc nie można tracić nadziei. Kiedyś zwykłe przeziębienie mogło doprowadzić do śmierci, teraz wydaje się to absurdem.
_________________ Strach przed życiem
Wzbudza niepokój
Bunt wisi w powietrzu
Śmierć będzie miała co robić
Lustra wytrzeszczą oczy
Zabić to jedyne przyjazne słowo
To jedyna niestety droga
Na odzyskanie wolności
Nie słyszeliście o tym kolesiu, który wyzdrowiał z hiv?
wczoraj o nim czytałam:)
Ale ogólnie to chodzi mi o osoby które cierpią bardzo bardzo (podkreślam to po raz setny). Są choroby nieuleczalne podczas których człowiek cierpi mało, ale są i takie że nie da się żyć (w wielu znaczeniach). I w takich właśnie przypadkach mimo wszystko jestem za eutanazją.
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
Ja się obawiam, że w przypadku legalnej i rozpowszechnionej eutanazji mogłoby dochodzić do kilku nieciekawych sytuacji -- np. starsza osoba (powiedzmy wierząca) czułaby (albo sobie wmówiła, chorzy ludzie czasem tak robią), że jest strasznym ciężarem dla najbliższych, że chciałaby zakończyć to cierpienie bardziej dla nich, niż dla siebie (rezygnując przy tym ze swoich wierzeń, bo samobójstwo to przecież grzech śmiertelny). Decydowanie za innych jest już w ogóle trochę chorą opcją.
Inaczej ma się sprawa, jak wyobrażam sobie siebie na łożu śmierci -- cóż, nie mam zapędów na męczennika, nie czuję się zbawcą narodów, ani nie wierzę, że cierpienie i robienie pod siebie uszlachetnia, jestem pewna, że chciałabym proces przyspieszyć (a nie chwytać się każdej możliwości, żeby te nędzne ostatnie dni jeszcze wydłużyć, za pomocą maszyn oczywiście).
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Ostatnio było głośno o włoszce która przez 17 lat żyła jak roślina. Sąd wyraził zgodę na jej eutanazję i zakończyła swój "żywot".
Najbardziej mnie denerwowało słuchanie wypowiedzi naszych i innych polityków o tym że to morderstwo, że ta kobieta została zabita. Barany. Przecież w sumie ona no i tak nie żyła. Była sztucznie podtrzymywana przy czymś co nazywano życiem. Dla mnie to głupota, że nawet w takich przypadkach znajdzie się ktoś kto powie że eutanazja to zło.
I ciekawa jestem czy ktoś z przeciwników eutanazji chciałby wegetować tyle lat. Ja bym zdecydowanie wolała umrzeć w spokoju.
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
Jestem za eutanazją i moim zdaniem powinna być ona wprowadzona w Naszym kraju. Dlaczego?
Głównie chodzi mi tutaj o chorych, cierpiących, nazywanych brzydko "roslinami" podtrzymywanych przez aparaturę, gdzie praktycznie nie masz jakichkolwiek szans na uratowanie, odzyskanie zdrowia. Załóżmy, że przywiązany do łóżka nie potrafisz zrobic nic, patrzysz jedynie na to co się wokół Ciebie dzieje. Jakbys się wtedy czuł? Czy nie chciałyś zakończyć takiego życia?-o ile można to nazwać jeszcze życiem? Tak nie powinno być. Człowiek powinien umrzeć w pokoju, z godnością, a nie w męczarniach.
Mam przyjaciela, który cierpi na zanik mięśni. Z każdym rokiem/miesiącem jest coraz gorzej. W końcu dojdzie do tego, że właśnie będzie taką "rośliną". Sam twierdzi, że nie chciałby tak "żyć", sam mówi, że będzie robił wszystko by jak najwczęśniej to zakończyć.
Ja osobiście chciałabym by rodzina zapamiętała mnie taką jaką byłam, uśmiechniętą, pełną życia a nie przykutą do łóżka, męczącą się każdego dnia. Bo dla mnie to życie byłoby męczarnią...
Zgadzam się w zupełności z koleżanką wyżej. Człowiek tak bez żadnego powodu nie chce odbierać sobie życia. Żeby podjąć taką decyzję trzeba na prawdę mieć powód (nie mówię to u osobach, które popełniają samobójstwo). Będąc człowiekiem przykutym do łóżka, nie mogącym nic samemu zrobić i na dodatek cierpiącym na pewno nie jest łatwo żyć.
Były już afery właśnie o eutanazję. Ludzie zastanawiali się, czy my jako ludzie, możemy odebrać drugiemu człowiekowi życie. Niby ta działka jest zarezerwowana dla Boga. Ale człowiek męczący się od paru dobrych lat nie czeka pewnie aż śmierć przyjdzie sama, tylko chce sobie... pomóc? Nie wiem czy w dobry sposób to określiłam, ale nie potrafię tego ująć innym słowem. Dlatego dla takich ludzi powinni wprowadzić eutanazję.
_________________ <3
... Kocham Cię już wiem
Jedno słowo, cichy szept
Kocham Cię już wiem
Jedno słowo a tyle mieści się ...
Ja jestem przeciwna eutanazji. Patrzę na ten temat jako katoliczka i uważam, że to Bóg daje życie i to właśnie On powinien je odbierać. Większość mówi, że przecież lepiej będzie jak człowiek umrze, niż jak do końca życia będzie "rośliną", ale ja uważam, że swoje cierpienie człowiek powinien ofiarować Bogu i zawierzyć Mu się aż do śmierci. Wtedy On wynagrodzi mu to w niebie. Zaczynam się zastanawiać czy jakbym ja była w takiej sytuacji to czy bym nie pragnęła jak najszybszej śmierci. Na początku pewnie tak, ale myślę, że z moją wiarą jakoś bym wytrzymała i poczekała aż nadejdzie właściwy moment mojej śmierci. Moment, który Bóg uzna za "prawidłowy". Tak, wiem, pogląd wyjątkowej katoliczki, ale nic na to nie poradzę. Jestem przeciw eutanazji i tyle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum