Wysłany: 2008-09-09, 11:47 Świątynia Opatrzności Bożej.
phoebe napisał/a:
Cóż, kościół, o którego wierni nie dbają nie zasługuje na przetrwanie, prawda?
z tego co wiem prawo jest tworzone dla ogółu nie dla indywidualnych jednostek. Dlatego jak żyjemy w państwie katolickim to wydatki są wspólne.
Ja sobie moge tupnąć nóżką i powiedzieć że nie będę płacić podatku zdrowotnego bo i tak leczę się prywatnie.
Poza tym ja wcześniej napisałam że to POLSKI RZĄD zobowiązał się zafundować taką świątynie pokrywając całość kosztów. A KK w chwili obecnej również daje swoje pieniązki do budowy. Dlatego to jest pewna rozbieżność.
Czy Judaiści zobowiązali by się finansować swiątynie ponadwyznaniową? zapewne nie.
Renciści czy emeryci niektórzy sami sobie ZUS zabierają, bo około 40 procent osób którym zostały przyznane renty bądź emerytury (na dziecko na przykład) w faktycznym stanie rzeczy im się one nie należą. Dlatego jeżeli chcesz szukać oszczędności dla ZUSu to zacznijmy tam.
phoebe napisał/a:
A jeśli powiem, że nie to co, powiesz mi, że nie jestem Polakiem?
to Twoja sprawa kim jesteś ja nie wnikam w Twoje warości i przynależnośc do narodu. Zapewne jesteś polakiem w paszporcie i na papierku.
phoebe napisał/a:
Cóż, każda umowa powinna mieć "formę notarialną", nie byłoby problemów z podważaniem ważności umów z powodu np. klauzul niedozwolonych.
to nalezy do interesów samych zainteresowanych aby umowa była jak najbezpieczniejsza i niepodważalna.
z tego co wiem prawo jest tworzone dla ogółu nie dla indywidualnych jednostek. Dlatego jak żyjemy w państwie katolickim to wydatki są wspólne.
Błąd, państwo jest świeckie, nie katolickie.
buziak napisał/a:
Poza tym ja wcześniej napisałam że to POLSKI RZĄD zobowiązał się zafundować taką świątynie pokrywając całość kosztów. A KK w chwili obecnej również daje swoje pieniązki do budowy. Dlatego to jest pewna rozbieżność.
Polski rząd ponad 200 lat temu zobowiązał się zbudować PONADWYZNANIOWĄ ŚOB. Budowany właśnie kościół i obiecana ŚOB nie są tym samym, ergo nie ma podstaw do finansowania jej budowy z budżetu.
Dalej - w czasie PRLu polski rząd walczył z KK, czemu tej obietnicy mielibyśmy nie respektować?
buziak napisał/a:
Czy Judaiści zobowiązali by się finansować swiątynie ponadwyznaniową? zapewne nie.
Gdyby powstał projekt na jasno określonych zasadach - czemu nie. Generalnie na ich miejscu zabezpieczyłbym się przed zagarnięciem tej hipotetycznej ponadwyznaniowej świątyni pod "opiekuńcze" skrzydła KK.
buziak napisał/a:
Renciści czy emeryci niektórzy sami sobie ZUS zabierają, bo około 40 procent osób którym zostały przyznane renty bądź emerytury (na dziecko na przykład) w faktycznym stanie rzeczy im się one nie należą. Dlatego jeżeli chcesz szukać oszczędności dla ZUSu to zacznijmy tam.
Czyli co, dokładamy pieniążki do wspólnej kasy, dokładamy, a jedynym usprawiedliwieniem tego, że wyciąga się z tej wspólnej kasy 40 mln na coś, co jest niezgodne z Konstytucją jest nieudolność aparatu państwowego, który nie potrafi sprawiedliwie przyznać rent i emerytur? Śmieszne.
buziak napisał/a:
to Twoja sprawa kim jesteś ja nie wnikam w Twoje warości i przynależnośc do narodu. Zapewne jesteś polakiem w paszporcie i na papierku.
Potrafię pogodzić libertariański pogląd na politykę, agnostycyzm w wierze i racjonalizm w życiu codziennym z patriotyzmem. Który, wbrew temu, co się może wydawać, nie jest wyłącznie krzyczeniem. Tak, wybaczam Ci obrazę.
_________________ "Człowiek dlatego jest człowiekiem, że potrafi się zmieniać podług własnej woli"
Czy Ty czytasz moje posty w ogóle? Czy może niedopatrzyłeś.
Hmm uchwała sejmu o wybudowaniu takiej świątyni miała miejsce w 1921 roku (miesiąca i dnia nie pamiętam niestety) więc 200 lat temu to nie było.
phoebe napisał/a:
Dalej - w czasie PRLu polski rząd walczył z KK, czemu tej obietnicy mielibyśmy nie respektować?
znasz historie polski?
PRL to okres okupacji naszego państwa. Niby mieliśmy własną konstytucje gdzie napisane były tak piękne artykuły jak wolność do wypowiedzi czy wolność do wyznania itp. Itd. Ale przed uchwałą konstytucji z 1952 roku (która zresztą była wzorowana na konstytucji Stalinowskiej) nieoficjalnie jeszcze sam Stalin dopatrywał przed jej uchwaleniem i czytał naszą ustawę zasadnicza wdrażając poprawki. Większość tych pięknych artykułów i tak została łamana, tak jak podstawowe prawa naturalne które zostały spisane w Konwencji praw człowieka i podstawowych wolności w 4 listopada 1950 r. jakimi jest zakaz tortur, kar cielesnych itp. itd. Czy nawet prawa konstytucyjne takie jak wolność wypowiedzi a tu np. wprowadzenie cenzury. Dlatego też państwem niezależnym żeśmy nie były i taki sam rząd nasz nie był.
Dlatego mylisz pojęcia państwa okupowanego podległego a z niepodległym. Dla mnie to zasadnicza różnica. I nie wiem jak to można do siebie porównywać.
A co do Komunistów- Polska po dziś dzień spłaca długi zaciągniete przez tamten rząd. Potem w niewyjaśnionych okolicznościach cześć tych pieniędzy sie ropłyneła w porównaniu do inwestycji jakie przeprowadziliśmy a z tym co żeśmy zaciągneli. To coś koło 17 000 milionów dolarów było. Dlatego zobowiązanie tamtego rządu mimo tego że nie był on samodzielny a tylko był machiną w rękach Związku Radzieckiego spłacamy po dziś dzień :)
A że walczył to walczył ale przecząc sam sobie bo łamał ustawe zasadniczą która istniała tylko dla nich na papierku.
Ale koniec z tym tematem bo robimy mega tematyczny skok w bok.
phoebe napisał/a:
Czyli co, dokładamy pieniążki do wspólnej kasy, dokładamy, a jedynym usprawiedliwieniem tego, że wyciąga się z tej wspólnej kasy 40 mln na coś, co jest niezgodne z Konstytucją jest nieudolność aparatu państwowego, który nie potrafi sprawiedliwie przyznać rent i emerytur? Śmieszne.
nie nieudowlność tylko nieuczciwośc ludzka i samych urzędników. Tutaj należy rozpocząć od najniższych szczebli.
phoebe napisał/a:
Błąd, państwo jest świeckie, nie katolickie.
państwo jako takie jest świeckie, lecz nie zapominajmy o tym że większośc obywateli jest katolikami, ponad 90 procent jak się orientuje . A czy nie jesteśmy demokracją i nie przeważa większość?
Co do podatku za wiare tak jak w wykonaniu niemieckiem mam mieszane odczucia bo gdybyśmy wprowadzili taki projekt to musielibyśmy utrzymać tez dodatkową administracje która egzekwowała by ten podatek. A to są dodatkowe koszty.
Czy Ty czytasz moje posty w ogóle? Czy może niedopatrzyłeś.
Hmm uchwała sejmu o wybudowaniu takiej świątyni miała miejsce w 1921 roku (miesiąca i dnia nie pamiętam niestety) więc 200 lat temu to nie było.
A ja po raz kolejny przypomnę to, co napisałem. Uchwałę o wzniesieniu ŚOB podjął Sejm Czteroletni. 217 mniej więcej lat temu. Mógłbym Ci również zarzucić brak uważnej lektury moich postów.
buziak napisał/a:
znasz historie polski?
PRL to okres okupacji naszego państwa. Niby mieliśmy własną konstytucje gdzie napisane były tak piękne artykuły jak wolność do wypowiedzi czy wolność do wyznania itp. Itd. Ale przed uchwałą konstytucji z 1952 roku (która zresztą była wzorowana na konstytucji Stalinowskiej) nieoficjalnie jeszcze sam Stalin dopatrywał przed jej uchwaleniem i czytał naszą ustawę zasadnicza wdrażając poprawki. Większość tych pięknych artykułów i tak została łamana, tak jak podstawowe prawa naturalne które zostały spisane w Konwencji praw człowieka i podstawowych wolności w 4 listopada 1950 r. jakimi jest zakaz tortur, kar cielesnych itp. itd. Czy nawet prawa konstytucyjne takie jak wolność wypowiedzi a tu np. wprowadzenie cenzury. Dlatego też państwem niezależnym żeśmy nie były i taki sam rząd nasz nie był.
Dlatego mylisz pojęcia państwa okupowanego podległego a z niepodległym. Dla mnie to zasadnicza różnica. I nie wiem jak to można do siebie porównywać.
Państwo Polskie w tym okresie nie było okupowane. Owszem, wprowadzenie ustroju odbyło się z pogwałceniem wszelkich praw, wybory sfałszowano. Ale terytorium Polski nie zostało zajęte, a rząd nie był obcy. Przez te czterdzieści kilka lat rządzili polacy. Nie zrozum mnie źle, nie bronię ustroju, sam jestem jego zagorzałym przeciwnikiem. Ale gadki o tym, że "byliśmy okupowani" to wierutna bzdura, chęć zrzucenia odpowiedzialności za zbrodnie tego okresu na ZSRR. Cóż, prawda jest taka, że rządzili wtedy polacy, to właśnie oni skazywali innych polaków na kary śmierci czy tortury. I tak, znam historię Polski.
buziak napisał/a:
A co do Komunistów- Polska po dziś dzień spłaca długi zaciągniete przez tamten rząd. Potem w niewyjaśnionych okolicznościach cześć tych pieniędzy sie ropłyneła w porównaniu do inwestycji jakie przeprowadziliśmy a z tym co żeśmy zaciągneli. To coś koło 17 000 milionów dolarów było. Dlatego zobowiązanie tamtego rządu mimo tego że nie był on samodzielny a tylko był machiną w rękach Związku Radzieckiego spłacamy po dziś dzień :)
Nie rozpłynęły się, po prostu do dupy inwestycje przeprowadzono.
buziak napisał/a:
Ale koniec z tym tematem bo robimy mega tematyczny skok w bok.
To utwórz nowy temat i przenieś nasze posty do niego. Nie kasuj, przenieś, z chęcią jeszcze podyskutuję.
buziak napisał/a:
nie nieudowlność tylko nieuczciwośc ludzka i samych urzędników. Tutaj należy rozpocząć od najniższych szczebli.
Nadal nijak się to ma do mojego zarzutu, który wystosowałem wobec Twojego arguemntu, nadal uważam, że jest niespójny logicznie.
buziak napisał/a:
państwo jako takie jest świeckie, lecz nie zapominajmy o tym że większośc obywateli jest katolikami, ponad 90 procent jak się orientuje . A czy nie jesteśmy demokracją i nie przeważa większość?
Raz, że ja mogę powiedzieć, że 90% z tych katolików to "wierzący-niepraktukujący". Poproszę źródło tych statystyk. Dwa: nawet jeśli duża część populacji Polski to katolicy, może mimo wszystko sprzeciwiają się wydawaniu pieniędzy w ten sposób? Trzy: demokracja to rządy większości przy poszanowaniu praw mniejszości. To, że większośc osób w Polsce jest biała, nie znaczy, że możemy zacząć ignorować sobie zapisy polskiego prawa, które zakazują dyskryminacji na tle rasowym, prawda?
buziak napisał/a:
Co do podatku za wiare tak jak w wykonaniu niemieckiem mam mieszane odczucia bo gdybyśmy wprowadzili taki projekt to musielibyśmy utrzymać tez dodatkową administracje która egzekwowała by ten podatek. A to są dodatkowe koszty.
Oczywiście, ja też jestem przeciwny podatkom w ogólności. Ale jeszcze bardziej jestem przeciwny niejasnej sytuacji finansowej KK.
_________________ "Człowiek dlatego jest człowiekiem, że potrafi się zmieniać podług własnej woli"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum