Forum Młodzieżowe, wielotematyczne Strona Główna

Ogłoszenie 

Witamy wszystkich nowych userów, zapraszam do rejestracji :)

Zostań Użytkownikiem Miesiąca i zdobądź cenne nagrody:)

Poprzedni temat «» Następny temat
Symfonia!
Autor Wiadomość
Mayos 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-07-04, 18:07   Symfonia!

Taak! Pasja! x_x Albo i nie...ot, tylko tak sobie słucham. Ale to jest teoretycznie jedyny gatunek muzyki, który słucham. Resztę odrzucam. Ot, jakoś tak mi się nie podoba. No, są wyjątki, ale to takie, co... :oops: ...w radiu (RMF ;o) usłyszę xDD Ale jak mówiłem, to rzadkość, zresztą temat jest o czymś innym.
Muzyka symfoniczna, grana często przez większe orkiestry, czasami także ktoś śpiewa. Nie, nie mówię o Rubiku (czy innym polskim kompozytorze ^^), bo jego utworów jakoś tak nie rozumiem ;o Chodzi mi o te...hmmm...żeby nie mówić, lepsze, to powiem: zagraniczne :P Jeśli chodzi o utwory...te, które mi się podobają, często były soundtrackami (z filmów/gier), i takie właśnie są moim zdaniem najlepsze. Wystarczy odpowiednia muzyka, a można się rozpłakać (u mnie to w wyjątkowych, bardzo nielicznych wypadkach ;o), czy rozśmieszyć ;o Albo po prostu służą jako tło, bardzo często pozwalające o wiele lepiej wczuć się w klimat.
Jest masa wykonawców. Nie mówię tutaj o Mozarcie, Bethowenie (tak się to pisze? ;o), czy podobnych legendarnych kompozytorach, ale o tych bardziej współczesnych. Takich, co to właśnie mogą się pochwalić obecnością swoich utworów w np. soundtrackach. Może marna reklama, ale jednak dobra ^^

:arrow: Howard Shore. Może mało kto zna, ale filmy, w których ugościła jego muzyka (zdaje mi się, że specjalnie skomponowana do owych filmów - chociażby wnioskując po tytułach) są znane chyba każdemu, nawet małemu dziecku prawdopodobnie chociaż na większości świata, chociaż ze słyszenia. Władca Pierścieni. Wszystkie trzy części. Nie będę przytaczał konkretnych przykładów, bo utworów jest sporo (mam na kompie teoretycznie wszystkie - 51 - o różnej długości, od półtora minuty nawet do ponad dziesięciu minut; plus niektóre inne, jak choćby Requiem for a Dream autorstwa Clinta Mansella - co też mi się spodobało), ale powiem, że bardzo spodobał mi się utwór Concerning Hobbits. Bardzo wesoły, potrafi (mnie) wprowadzić na drogę radości i optymizmu w najgorsze dni :P
Utwory są różnorakie, wprowadzają (chociażby u mnie) różne, zapewne zaplanowane przy słuchaniu, nastroje. W niektórych można także dosłyszeć się "wokalistów" :P

:arrow: Hans Zimmer. Udział utworów tego kompozytora w filmach jest mi szerzej znany. Piraci z Karaibów, Gladiator, i inne świetne kinówki. Świetne utwory, szczególnie przypadł mi do gustu ten. Długi, i ogólnie ciekawy ;)

:arrow: John Williams, albo i podobnie xD Tego mówię już z pamięci...no, ten tegez...filmy, w których udział brały jego utwory są znane na pewno jeszcze bardziej niż Władca Pierścieni. No, zgadnijcie. Gwiezdne Wojny! Przyznam, że niezbyt się przysłuchiwałem jego utworom, ani wiele nie znam...ale wiem chociaż, że to on, a nie ktoś inny, te utwory skomponował xD

:arrow: Navras. Tutaj imho wielu utworów nie słuchałem, ba, tylko jeden ;) Ale też ze znanego filmu! Matrix! Utwór to Juno Reactor - jest też podobny, Neodammerung... Ogólnie Juno Reactor ma specyficzną "aurę odstraszania". Dziwna sprawa, ale wprowadza jakiś dziwny, bardzo delikatny lęk. Może to ten chór? ^^

:arrow: Clint Mansell (być może popełniłem literówkę przy nazwisku, ale raczej tak wygląda :P ). Tutaj, też w sumie tylko jeden utwór dosłyszałem. Requiem for a Dream (link jest też już wyżej). Występował w filmie (a przynajmniej trailerze drugiej części ^^) Władca Pierścieni. Też dość dobry, ale...dość ponury. Jeszcze jak w deszcz posłuchać...człek całkiem się robi ponury, choć utwór jednak jakoś jest miły dla (chociażby dla mojego) ucha. Jak zasmuci, czy coś, to zawsze można Concerning Hobbits włączyć ;o

:arrow: Leonard Cohen (wcześniej się pomyliłem i był John Cale, miast Leonarda Cohen'a...cóż, moja wina ^^). Od tego kompozytora także tylko jeden utwór dosłyszałem. Raczej szeroko znany, m.in. ze Shreka. Hallelujah. Pasuje do wielu filmów, i w wielu można go usłyszeć. Fajny, melodia prosta, zdaje się, że powtarzająca...a słowa...również proste. W wymowie chociażby xD Tak poza tym, to niekoniecznie ciekawa ciekawostka - ten utwór zaśpiewało wiele osób...najbardziej spodobało mi się właśnie wykonanie Rufusa Wainwright'a, który to właśnie użyczył głosu w utworze "Hallelujah" w Shreku.

Wiem, że to, co przedstawiłem, to bardzo skromna amatorszczyzna...ale chyba już mówiłem, że nie słucham symfonii maniakalnie? Po prostu, znajduję jakiś ciekawszy utwór, i go sobie słucham. Jak jakiś się znudzi, to można poszukać następny, albo zacząć słuchać inny, wcześniej już poznany. Ot co. I teraz pytanie... Czy ktoś z Was słucha tego typu muzyki? I co sądzicie chociażby o utworach przedstawionych przeze mnie?
Ostatnio zmieniony przez Mayos 2008-07-26, 17:34, w całości zmieniany 1 raz  
Wyœlij buziaka autorowi tego posta

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-07-26, 17:16   

Nie słucham takiej muzyki. Jedynie czasem mi się zdarzało na lekcjach sztuki, jak nauczyciel coś puścił, albo przy okazji oglądania jakiś filmów. Albo jeszcze u koleżanki, ona lubi taką muzykę [jednak większą pasją darzy rock], więc dogadałbyś się z nią ;D

Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose

Everybody lies! :P

Buka 
I will be always...

Otrzymał 3 piw(a)

46.75 Punktów
Wysłany: 2008-10-10, 20:41   

jak juz pisałam (i jeszcze pewnie nie raz to napiszę( mój zakres gustu muzycznego jest naprawdę szeroki;) Międy innymi stary skład Rubikowy to też orkiestra symfonialna, z jej utworami spotykam się bardzo często, gdys często je śpiewamy z moim zespołem;) I jeżeli sądzisz, Mayos, że ty tych utworów nie rozumiesz to jesteś dziwny bo w tym nic do rozumienia nie ma, to po polsku;P są to wiersze JP II różne psalmy itp;)
Lubię też takie niby orkiestry Bond Girls;) (mianowicie strasznie podoba mi się ich Libertango)

Co do Bethowena Chopina itp. Zdolni ludzie i naprawdę pozostawili po sobie wielkie piękne ślady. Umię grać urywki z ich utworów (nawiasem mówiąc pianino to wspaniały instrument ;))

WifeOfDevil 
\m/

Otrzymał 1 piw(a)

57.08 Punktów
Wysłany: 2008-10-10, 21:06   

Z symfonii to interesuje mnie tylko metal symfoniczny, a i to w małym stopniu :-P
,,Czasem udaje mi się napisać świetny tekst.. potem słyszę w głowie cudowną muzykę... Myślę sobie - o rany, to jest lepsze niż Led Zeppelin! Wracam do domu, puszczam płytę i uświadamiam sobie, cholera, to był Led Zeppelin..." - Axl Rose :mrgreen:

Odpowiedz do tematu