Wysłany: 2009-01-20, 20:17 szanty i piosenki ogniskowe
Przypuszczam, że każdy z Was chociaż raz w życiu był na żalgach, (albo chociaż w nadmorskiej tawernie) na wycieczcę w górach, może był harcerzem (?) albo spędził jak±¶ noc przy ognisku ¶piewaj±c znane piosenki do dĽwięku gitar. Wiadomo, że takie miejsca maj± swój specyficzny klimat, a ¶piewa się niekoniecznie to, czego słucha się na co dzień.
Wprawdzie ¶nieg za oknem i do wakacji daleko, ale może ocieplimy trochę atmosferę (:
Macie jakie¶ ulubione ogniskowe piosenki? Ulubione szanty? Może jakie¶ miłe wspomnienia z konkretnymi kawałkami? ¦piewacie, czy może tylko słuchacie? A może w ogóle nie cierpicie ¶piewów przy ognisku, bo cała atmosfera przyprawia Was o rozstrój nerwów?
jestem ciekawa.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Zazwyczaj jak były jakie¶ ogniska, to jakie¶ takie dziwne piosenki, których tytułów nie pamiętam, ewentualnie Dżem
Co do szant(ów?), to nie mam ulubionych, ale nie jestem negatywnie do nich nastawiona
lisette napisał/a:
¦piewacie, czy może tylko słuchacie?
Jak jest co¶, co lubię, to ¶piewam. A jak nie, to nie.
_________________ ,,Czasem udaje mi się napisać ¶wietny tekst.. potem słyszę w głowie cudown± muzykę... My¶lę sobie - o rany, to jest lepsze niż Led Zeppelin! Wracam do domu, puszczam płytę i u¶wiadamiam sobie, cholera, to był Led Zeppelin..." - Axl Rose
Ogólnie nie przepadam za tym rodzajem muzyki. Znam ludzi, którzy potrafi± słuchać szanty wszędzie, nawet siedz±c w domu. Prawda jest taka, że je¶li jest się na jakim¶ ognisku, wycieczce etc., to mało kogo obchodzi co się ¶piewa. W dobrym towarzystwie nastrój się udziela.
_________________ "Proszę nie mów muszę odej¶ć, tyle jeszcze na nas czeka.
Nawet je¶li to co było już nie wróci,
nawet je¶li dzi¶ już nic to nic nie znaczy."
ojjjj nie raz na takim ognisku byłam i przez podad 12 lat nauczyłam sie sporo ¶piewać i grać piosenek turystycznych i szant i poezji ¶piewanej:) za dużo by wymieniać tytułów ale jak chcecie odnaleĽć konkretn± to spróbuje pomóc :)
_________________ ...żyj z całych sił i u¶miechaj się do ludzi bo nie jeste¶ sam....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz zał±czać plików na tym forum Nie możesz ¶ci±gać zał±czników na tym forum