Diane 35 to akurat masakryczna dawka hormonów, ja bym się nigdy w życiu na to nie zdecydowała (i jak już powiedziałam teraz lekarze są już ostrożniejsi z przepisywaniem hormonów "na wszystko" -- tak jak kiedyś na wszystko przepisywali antybiotyki, a dopiero później się zorientowali, że to wcale nie jest takie fajne). Nie wiem, ile Twoje koleżanki mają lat, ale jeżeli są w okresie dojrzewania, a lekarz wymyślił im te Diane 35 na trądzik, to jest po prostu niemądry.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Nie wiem, ile Twoje koleżanki mają lat, ale jeżeli są w okresie dojrzewania, a lekarz wymyślił im te Diane 35 na trądzik, to jest po prostu niemądry.
jakolwiek - nie będe podważać ich kompetencji gdyż oni sa lekarzamizdali odpowiedni egzamin zwany LEP-em oraz ukończyli studia i majuą praktyke w tym zawodzie. Wierze w ich fachowośc tym bardziej że sama chodze do świetnego specjalisty który ma renome w całym województwie i sam powiedzieł iż przepisywanie pigulek antykoncepcyjnych na problemy skórne to jest ostatecznośc :) gdyż nie wszystkie "bezpieczniejsze" leki poprostu działają :) pacjent od pacjenta się rożni :)
a ja zdaje się na słowo opinie i wiedze specjalisty w tej dziedzinie a nie na własną mądrość :)
Ps. lekarze i tak jak do nich pójdziesz to na gorączke pierwsze co przepisują antybiotyk więc niewiele w tej kwesti się zmienilo:)
Ps. lekarze i tak jak do nich pójdziesz to na gorączke pierwsze co przepisują antybiotyk więc niewiele w tej kwesti się zmienilo:)
oj i tu bym się z tobą nie zgodziła. Wiem że to nie o tym temat, ale rozsądny lekarz nie przepisze ci od razu antybiotyku, co najwyżej poleci jakieś tabletki na zbicie temperatury.
I zgadzam się z Lisette, ginekolog nie powinien przepisywać leków hormonalnych tylko dlatego że ktoś ma trądzik. Dobra niby te tabletki też są na problemy z cerą, ale pamiętajmy że skutki uboczne są nie przyjemne.
Moja ciocia jest ginekologiem. Dwa dni temu rozmawiałam z nią właśnie o tym co ty buziaku napisałaś, o braniu tabletek antykoncepcyjnych na trądzik. Ciocia powiedziała że nigdy nie przepisałaby takiego czegoś dziewczynie tylko dlatego że ma trądzik. Bo Diane 35, zazwyczaj wywołują bardzo nie przyjemne skutki uboczne. Powiedziała, że inni lekarze zapewne przepisują to takim dziewczyną, ale to tak jakby jest sprawa indywidualna, bo każdy leczy inaczej. Ale z trądzikiem nie do ginekologa się powinno iść, bo on się czymś innym zajmuje. ;)
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
buziak, ale nie znajdziesz żadnego leku opartego na hormonach, który kompletnie nie odbija się na organiźmie. to nie są cukierki, tylko czynne związki.
no i są lekarze i lekarze, żyjemy chyba w tym samym kraju -- więc wiadomo jak wygląda sprawa z dostaniem się na medycynę i później z egzaminami państwowymi. chciałabym bardzo, żeby to było obiektywne.
no i oczywiście, że antybiotyki to proste wyjście, można je przepisać nawet na katar -- ale warto się czasem zastanowić, czy jednak skutki uboczne nie przewyższą efektów. no ale to jest pójście na łatwiznę (:
widzisz, ciocia buki też mogłaby przepisywać hormony każdej dziewczynce i mieć je z głowy, ale jak widać ma trochę rozumu i dba o ich zdrowie -- więc wie, że jeżeli dziewczynie nie zależy na efekcie antykoncepcyjnym to nie ma sensu faszerować jej końską dawką hormonów z diane 35.
jak już powiedziałam, są lekarze i lekarze, specjaliści i specjaliści (:
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur
z gory przepraszam ze nie czytalem calego tematu tylko ostatnia strone - wiem, poszlem na latwizne
Malwa napisał/a:
ja mam lekkie problemy z trądzikiem. Myśle , że dziewczyny mają racje nie powinnysmy faszerować się jakimiś preparatami
ja mialem ogromne problemy - szczescie w nieszczesciu ze tylko twarz a nie plecy itd jak znajomy
na poczatku sie sam probowalem 'leczyc', maseczka z cynamonu, mydlo antybakteryjne, zele i inne rzeczy - troche pomagaly ale to nic
po jakims czasie dostalem sie do szpitala (z zupelnie innego powodu) i tam lekarz mi przepisal antybiotyk na skore, wykupilem i zaczolem brac, w miedzyczasie zarejstrowalem sie u dermatologa. pani doktor kontynuowala leczeie owym antybiotykiem (6 czy 7 tygodni to trawlo), dostalem masc i jakis plyn ktory zluszcza skore, jak sie skonczylo dostalem inny plyn ktorym sie smaruje do dzis, bardzo pomoglo. osoba z tradzikiem radze sie z glosic do dermatologa (naprawde pomaga, a te pieniadze na tabletki i tak wyjda taniej niz co jakis czas kupowanie jakis masci czy zelow w aptekach 'na wlasna reke'). odradzam opalania - z 'gory' sie pryszcze zasusza i bedzie widac poprawe natomiast w skorze choroba nadal sie bedzie rozwijac i jak wroci to z zdwojona sila - wiec zadne solaria i wylegiwanie sie na sloneczku.
_________________ Gość myslisz ze jestes zajebisty?
Zajebistym trzeba sie poprostu urodzic ^^,
Polski rodowód w aktach
Opieram się tylko i wyłącznie na faktach
Pragnę być nietypowy, niepowtarzalny
Jednorazowy i oryginalny
Jeśli kopiuję to tylko w punktach ksero
Gdy ktoś powiela kogoś
Uważam go za zero
Mówię prawdę szczerą
Bo nie lubię gdy ktoś kłamie
Służę pomocą, nie na każde zawołanie
Przemek
9.19 Punktów
Wysłany: 2008-08-22, 19:13
Miałem trądzik ale nie wielki i jeszcze mam. Ja musze ściśle się trzymać diety podanej przez dermatologa. Jak zjem coś tłustego, kwaśnego, ostrego lub coś, co zawiera bardzo dużo czekolady, to za jakiś czas mi się pokazują grudki na brodzie, nosie, dekoldzie i plecach. Ale mam sposób na kojenie tych objawów, a mianowicie: myje się mydłem siarkowym. Bez przesady nie codziennie, ale jak zawsze wyjdzie jakaś poczwara na twarzy to troche przemyje i później już mi powoli znika.
to nie czacik więc prosze pisz bardziej rozwinięte zdania:P/ buziak
Przemek
9.19 Punktów
Wysłany: 2008-08-29, 22:29
Zresztą co się dziwić? Zawsze chlopacy dostają o wiele więcej trądziku od dziewczyn. W ogóle u dziewcząt jest zmienony cykl dojrzewania np. dziewczyny dojrzewają wcześniej od chłopców.
W ogóle u dziewcząt jest zmienony cykl dojrzewania
Aleś to ujął, jakbyśmy jakimiś potworami były xD
Przemek napisał/a:
Zawsze chlopacy dostają o wiele więcej trądziku od dziewczyn
Czy zawsze? Nie bądź taki pewny. To zależy od człowieka ;]
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
Everybody lies! :P
Przemek
9.19 Punktów
Wysłany: 2008-08-30, 17:27
UWAGA! PANI MĄDRALIŃSKA NAPISAŁA WSZECHMĄDREGO POSTA! BUZIAKA JEJ DAJCIE W NAGRODĘ! xD
A co do tematu: nie uważam was, za żadne potwory, tylko o to, że się róźnimy. A zawsze było tak że dziewczyna ma mniej trądziku od chłopaka, no chyba że miała przetłuszczającą się cerę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum