Zastanawialem sie gdzie umiescic ten temat i zdecydowalem ze w kontrowersyjnych a nie w 'wiarze' (wg mnie tu lepiej pasuje)
Czy wczesna komunia to dobro czy moze zlo? Czy dzieci 6letnie sa dojrzale by przyjac cialo Chrystusa?
napiszcie co o tym myslicie a ja sie wypowiem pozniej ;)
_________________ Gość myslisz ze jestes zajebisty?
Zajebistym trzeba sie poprostu urodzic ^^,
Polski rodowód w aktach
Opieram się tylko i wyłącznie na faktach
Pragnę być nietypowy, niepowtarzalny
Jednorazowy i oryginalny
Jeśli kopiuję to tylko w punktach ksero
Gdy ktoś powiela kogoś
Uważam go za zero
Mówię prawdę szczerą
Bo nie lubię gdy ktoś kłamie
Służę pomocą, nie na każde zawołanie
BlackSmile, u Nas (na slasku) od zawsze bylo tak ze moga isc przeczkolaki do komuni (pod warunkiem ze przez rok czy przez iles tam sie chodzi na specjalna 'religie')
buziak, no wlasnie ;) tym bardziej ze od dziewczyny siostra sie dotakowej wybiera postanowilem zaczac dyskutowac na ten temat
Polski rodowód w aktach
Jednorazowy i oryginalny
Gdy ktoś powiela kogoś
Uważam go za zero
Mówię prawdę szczerą
O kurcze, nie słyszałam o takim czymś. Jak dla mnie 8 lat, to jest odpowiedni wiek. Jeżeli dziecko jest wychowywane w rodzinie katolickiej, to jakby przyjmuje ich zasady. Wie co może robić, a co uznawane jest za grzech (dzieci jeszcze wierzą w takie rzeczy ).
6 lat... Hmm... Według mnie dziecko w tym wieku jest jeszcze za małe, żeby w pełni uczestniczyć we Mszy, przyjmując komunię. Jestem pewna, że jego wizyty w kościele opierają się jedynie na tym, że rodzina chce pokazać, że jest wierząca i zabiera syna/córkę do kościoła. Chodząc do szkoły, do drugiej klasy dziecko wie kto to jest Bóg, co zrobił Jezus i czasem z wielką chęcią chodzi na religię i do kościoła,bo jest tym zafascynowane.
A co do argumentu, że dzieci w wieku 8 lat liczą tylko na prezenty. Może to prawda, ale większość młodzieży w wieku 16 lat chyba nie bierze udziału w bierzmowaniu z innych względów ;)
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
Może to prawda, ale większość młodzieży w wieku 16 lat chyba nie bierze udziału w bierzmowaniu z innych względów ;)
U Nas na bierzmowanie nie dostaje sie jakis wielkich prezentow (ew lancuszek jakis czy cos drobnego w porownaniu do komuni) tak wiec ida bo albo wierza albo nie chca miec problemow na starsze lata (przed slubem) lub... nie ida :)
Polski rodowód w aktach
Jednorazowy i oryginalny
Gdy ktoś powiela kogoś
Uważam go za zero
Mówię prawdę szczerą
Myślę, że Komunia w wieku 6 lat to przesada. Zresztą 8 lat to też nie tak dużo. Dzieciaki nie zawsze rozumieją "powagę" sytuacji, fakt, że przyjmują do serca ciało Chrystusa. Często liczą jedynie na prezenty i nie są wystarczająco dojrzali na przyjęcie Komunii świętej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum