Czy są wśród nas osoby lubiące czytać wiersze i czytające je?
Ogólnie: kto lubi a kto nie i dlaczego?
Jaki wiesz się wam najbardziej podoba?
wszystko o wierszach.. ;P
Ja z reguły nie lubię czytać wierszy. Dla mnie musi być fabuła, wszystko jasno i przestrzennie opisane. A wiersze... Nie, nigdy ich nie lubiłam.
Jedynie "Rozmowę liryczną" wprost uwielbiam.
_________________ ,,Czasem udaje mi się napisać świetny tekst.. potem słyszę w głowie cudowną muzykę... Myślę sobie - o rany, to jest lepsze niż Led Zeppelin! Wracam do domu, puszczam płytę i uświadamiam sobie, cholera, to był Led Zeppelin..." - Axl Rose
Proste wiersze lubię =) fajnie się je czyta, fajnie do głowy wchodzą. Ale nienawidzę przerabiać wierszy na lekcji języka polskiego. Ja ich po prostu nie rozumiem... Kiepsko u mnie z czytaniem ze zrozumieniem. No i właśnie potem mam problemy z interpretacją wierszy. Przez co nie lubię ich czytać...
_________________ <3
... Kocham Cię już wiem
Jedno słowo, cichy szept
Kocham Cię już wiem
Jedno słowo a tyle mieści się ...
A ja kocham poezję (:
Lubię ją tak samo czytać -- bo dobra poezja działa na mnie jak dobra muzyka (tzn. odczuwam głęboką przyjemność) i tak samo rozumieć (bo to czasem bywa podobne do rozwikływania kryminalnej zagadki, doszukiwanie się sensu ma w sobie coś bardzo ekscytującego).
Najbardziej chyba kocham Herberta -- za wszystko.
Na drugim miejscu jest Miłosz -- za mądrość, prawdziwą mądrość w poezji.
Uwielbiam też pierwszy tomik wierszy ks. Twardowskiego (za czasów, kiedy nie był on jeszcze księdzem) -- nazywa się Powrót Andersena, swego czasu trudno było na niego trafić w księgarniach, ale wydaje mi się, że ostatnio zrobili reedycję. Gorąco polecam, bo wiersze są naprawdę magiczne. W ogóle bardzo lubię awangardę lubelską.
Jak byłam mała, to bardzo cieszyła mnie Pawlikowska-Jasnorzewska -- dlatego chętnie polecam jej wiersze "początkującym", bo są raczej proste i takie bardzo babskie
A jakbym miała wybrać po okresach literackich -- to najwięcej przyjemności sprawiają mi wiersze Młodej Polski.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur
My właśnie mamy teraz w podręczniku dużo wierszy Herberta i jeśli mam być szczera, to w ogóle mi on nie podchodzi. Ale to wszystko kwestia gustu...
_________________ ,,Czasem udaje mi się napisać świetny tekst.. potem słyszę w głowie cudowną muzykę... Myślę sobie - o rany, to jest lepsze niż Led Zeppelin! Wracam do domu, puszczam płytę i uświadamiam sobie, cholera, to był Led Zeppelin..." - Axl Rose
Bardzo lubię wiersze Krzysztofa Kamila Baczyńskiego. Miło mi się je czyta.
Ale podobnie jak Justyna, nie lubię ich przerabiać na lekcjach języka polskiego. Bo wiadomo, że ile jest osób, tak każda rozumie wiersz inaczej, po swojemu. A poza tym, to nie lubię odpowiadać na pytania: Co autor wiersza miał na myśli..?
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
Ja tam lubię Brzechwę, Słowackiego i Szymborską. I ogólnie to lubię wiersze jeśli są dla mnie dostępne, czyli są na tyle proste żebym je jakoś zrozumiała;)
Sama nawet parę razy próbowałam napisać wiersz, ale wychodziły mi wierszyki Ale jestem dumna z jednego mojego "wiersza" sensu to on chyba nie ma, ale mi się podoba;)
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
Nie lubie czytać wierszy. nie umiem ich interpretować i to moja zmora na języku polskim.
Sama coś piszę ale są to raczej wiersze o moich aktualnych uczuciach i niezbyt wesołe
_________________ W życiu nie ma prób, od razu zaczyna się przedstawienie. ;)
Do Herberta trzeba mieć trochę cierpliwości, dobrze też znać historię starożytną i orientować się w filozofii -- bez tego ani rusz. Ale warto, jeśli o niego chodzi, to zawsze pozostawia po sobie dużo emocji (:
BlackSmile -- nie chodzi o odpowiedzenie, co poeta miał na myśli -- albo co chciał nam przez to powiedzieć -- bo możliwe, że właśnie był pijany i akurat napisał sobie wiersz o niczym. To raczej kwestia tego, żeby się troszkę zagłębić, troszkę prześledzić tok słów, zastanowić się, co miało wpływ na taki, a nie inny, kształt wiersza (epoka? polityka? filozofia?), to nie jest takie trudne i takie wieloznaczne, jak mogłoby się z boku wydawać. A każda interpretacja jest dobra, jeśli potrafi się ją odpowiednio argumentować.
Poza tym -- ćwiczenie czyni mistrza.
Ja jeszcze Leśmiana polecam, pisze dość łatwo i o dość oczywistych prawdach, jednak trzeba włożyć minimum wysiłku, żeby się dokopoać do drugiego dna -- co daje niemałą satysfakcję.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur
wiersze są do bani według mnie...
przykro mi bardzo, wiele twoich wypowiedzi jest za krótkich co raczej nabijanie postów przypomina. W razie wątpliwości, z pretensjami zwracać się na PW/ Buka
Przemek
9.19 Punktów
Wysłany: 2009-01-03, 14:38
Lubię wiersze. Nie wszystkie, ale zawsze sobie coś przeczytam. Czytając wierszę, można wzbogacić swój rozum o bardziej rozbudowane słownictwo.
Ostatnio zmieniony przez Przemek 2009-01-15, 14:26, w całości zmieniany 2 razy
Bardzo lubię wiersze ... jak byłam mała to uwielbiałam Brzechwę i Tuwima, a teraz kocham Mickiewicza, w szczególności "Niepewność".
W wierszach ciekawie opisane są przeróżne uczucia, a mnie szczególnie interesuje miłość i takie tam ... bo przecież romantyczką jestem ... xD
_________________ "Cinderella with no shoe, and the prince that doesn't know he's lost"
Bo wiadomo, że ile jest osób, tak każda rozumie wiersz inaczej, po swojemu.
Nam polonistka pozwala mieć swoje zdanie i interpretacje^^ Nawet jak ktoś gada głupoty to nie mowi ze to "źle", raczej naprowadza na jakiś tam tok myślenia, niekoniecznie taki jak ona ma i jaki jest wg niektorych "prawidłowy". Ale u nas kazdy moze interpetowac jak chce, byleby mialo to jakis sens.
A ogólnie za wierszami nie przepadam. Jak mała była to uwielbiałam wierszyki, wypozyczalam sobie ksiazki z wierszykami. Teraz mam kilka wierszy ulubionych. Jak mam czytać wiersz z chęcią to musi być on na temat który mnie zainteresuje i bez takiego przesadnego lania wody.
_________________ To nie my przychodzimy na świat, lecz świat przychodzi do nas. Urodzić się, znaczy tyle, co dostać cały świat w prezencie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum