Po przeczytaniu jednego postu, przyszedł pomysł na kolejny temat.
Wolna wola- wszyscy nam wmawiają, że ją posiadamy, dostaliśmy ją od Boga. Ale czy tak jest na prawdę? Mówi się, że Bóg jest wszechmogący, wszechwiedzący. Czyli wnioskuję, że On wszytko wie. I tak nam mówiono. Czyli też wie, co będę robić jutro, za miesiąc, czy ludzie za 100 lat. Więc czy w takim razie możemy mówić o wolnej woli? Skoro wszystko zostało ukartowane przed naszymi narodzinami.
Zapraszam do dyskusji.
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
Wiem ze rozumiesz to w sposob negaujacy:)
czyli wie co zaplanujemy itp;)
ale trzeba to brac pod tym kontem iz Bog jest wszechmogacy oraz wszechwiedzacy- daje nam wolna wole (bo nie zaprogramowal nas do czynienia tylko dobra i tylko zla)
jestesmy swiadomi tego co czynimy i mamy sumienie:)
ale on wiem co zrobimy- my natomiast nie znamy konsekwencji tego;)
to ze wie- jaka bedzie przyszlosc nie wyklucza istnienia wolnej woli;)
ja chyba za dużo myślę na temat wiary, a myślenie w tych sprawach jest przekleństwem. Im więcej myślimy, tym mniej wiemy.
Ale czy nie wydaje Wam się, że skoro On wie, co, jak i kiedyś zrobimy to my już nie mamy na to wpływu. Człowiek rodzi się mordercą, gwałcicielem czy świętym, bo było to już wiadomo dawno, a nam zostaje tylko to przeżyć.
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
Człowiek rodzi się mordercą, gwałcicielem czy świętym, bo było to już wiadomo dawno, a nam zostaje tylko to przeżyć.
sadze ze to nie w tym sek ;)
czlowiek rodzi sie z natury dobry :):)
lecz dziecinstwo badz srodowisko sprawia iz jest zly
bierzmy na to seryjnych mordercow badz gwalcicieli:)
zdecydowana ponad 95 procent z nich mieli trudne dziecinstwo (molestowanie seksualne, przemoc w rodzinie, alkoholizm, bezdomnosc, glod)
Aniołek napisał/a:
ja chyba za dużo myślę na temat wiary, a myślenie w tych sprawach jest przekleństwem. Im więcej myślimy, tym mniej wiemy.
gdybysmy wiedzieli wszystko i to ze jest Bog na pewno i zostalo by to udowodnione naukowe;)
to nie bylaby juz wiara ale fakt;)
dlatego na tym opiera sie wiara;)
sadze ze to nie w tym sek ;)
lecz dziecinstwo badz srodowisko sprawia iz jest zly
bierzmy na to seryjnych mordercow badz gwalcicieli:)
zdecydowana ponad 95 procent z nich mieli trudne dziecinstwo (molestowanie seksualne, przemoc w rodzinie, alkoholizm, bezdomnosc, glod)
Patrząc z aspektu wiary, za całe zło na świecie jest odpowiedzialny szatan. To on nas kusi- a my mu ulegamy.
Jednak myśląc racjonalnie, to społeczeństwo ma na nas kształtuje. To ono ustala nasze zasady moralne i sumienie.
buziak napisał/a:
gdybysmy wiedzieli wszystko i to ze jest Bog na pewno i zostalo by to udowodnione naukowe;)
to nie bylaby juz wiara ale fakt;)
dlatego na tym opiera sie wiara;)
To właśnie jest najtrudniejsze. Wierzyć w coś, co wydaje się całkowicie abstrakcyjne.
To właśnie jest najtrudniejsze. Wierzyć w coś, co wydaje się całkowicie abstrakcyjne.
Na tym polega wiara;)
Jeśli kogoś nie stać na to, by uwierzyć w coś, co nie jest udowodnione, to jest ateistą i tyle:)
Wolna wola... Wg mnie, to jest tak, że, owszem, Bóg jest wszechwiedzący i wszechmocny, wie, co się z nami stanie, ale mimo wszystko nie dyktuje nam tego. Bo zawsze możemy to zmienić.
Hm... Rodzimy się dobrzy - to jest zaplanowane, bo każdy startuje tak samo:) Dopiero potem robimy tak, a nie inaczej i Bóg może nas tylko nakierowywać, wcale nie musimy tego robić:)
Poza tym, bardzo duży wpływ mają na nas ludzie i to oni, jak ten szatan, nas ściągają na złą drogę;)
_________________ Posłuchaj. Gdyby mi się ziemia rozstąpiła pod nogami... rozumiesz? Gdyby mi niebo miało zawalić się na łeb - nie cofnę się, rozumiesz? Za takie szczęście oddam życie...
Jednak myśląc racjonalnie, to społeczeństwo ma na nas kształtuje. To ono ustala nasze zasady moralne i sumienie.
nie sadze ze samo spoleczenstwo ksztaltuje te zasady bo jest jedno ale
sa to prawa nauralne czyli takie ktore przypadaja tylko dlatego ze jestesmy ludzmi:)
czyli takie prawa ktore sa niepodwazalne sa nimi prawo do zycia, prawo do pozywenia, prawo do mysli itp itd;)
te akurat prawa dyktowane nie sa przez spoleczenstwo lecz przez nasze uczlowieczenie:)
Błogosławieni ubodzy w duchu...
buziak napisał/a:
Człowiek z natury jest neutralny. Przecież małe dziecko, jak sie urodzi nie zna ani dobra ani zła. I wszystko co zrobi, zarówno dobrze jak i źle to zrobi to nieswiadomie.
Bóg obdarował nas 2 bardzo ważnymi rzeczami, które ze sobą współpracują. Są nimi - wolna wola i sumienie. Wolna wola - możemy robić co chcemy i co nam sie podoba. Ale mamy także sumienie, które do nas mówi i nam doradza. Bóg przemawia do nas przez nasze sumienie, a to czy my sie go posłuchamy czy nie to zalezy juz całkowicie od nas. Tylko nie nalezy równiez bazgranicznie wierzyć swojemu sumieniu, bo szatan też swoją robote robi (:
A Jego wszechmoc jest troche ograniczana przez naszą wolną wolę. W sumie to człowiek na kżdym kroku chce ograniczyć Boga...
_________________ "Najbardziej straconym dla człowieka jest dzień, w którym się nie śmiał."
Skoro wszystko zostało ukartowane przed naszymi narodzinami.
a ja sądzę że to jest tak, że Bóg niby tam wie co spotka każdego z nas, ale on nam życia nie układa, nie mamy go "ukartowanego". On po prostu wie. A to nie jest ograniczanie żadnej wolnej woli.
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum