Sumienie - jest to rzecz niematerialna. W niektórych religiach i nurtach etycznych, wewnętrzne odczucie pozwalające rozróżniać dobro i zło, a także oceniać postępowanie własne i innych ludzi. Jest to zdolność pozwalająca człowiekowi ujmować swoje czyny pod kątem moralnym i odpowiednio je oceniać.
to fragment z wikipedii
dziś nowoczesne czasy pozwalają na wolnośc sumienia <nie mylić z wyznaniem>
Ale czy faktycznie ona powinna być?
Co rozuumienie przez taką wolność?
no to jest bardzo proste pytanie, i każdy kto w jaki kolwiek sposób posiada 'sumienie' i umie myśleć, powinien wiedzieć dlaczego i powinnien umiec odpowiedzieć na to pytanie.
Sumienie dla mnie jest czym bardzo głęboki, kiedyś jak byłam mniejsza to nie zwracałam uwagi na to, że okłamywałam mame z ocenami.. zawsze powtarzała "nie masz wyrzutów sumienia?" Myślałam, że nie mam..
ALE
teraz jak coś powiem niezgodnego z prawdą, czuję się tak podświadomie źle, sama sobie to jakby wymyślam, że coś mi dolega...
buziak napisał/a:
Ale czy faktycznie ona powinna być?
a to przepraszam, jak oni mają zamiar nam zabrać to nasze sumienie?
bo nie rozumiem?
_________________ Umiera się na wiele sposobów: z miłości, z rozpaczy... Umiera się nie dlatego, aby przestać żyć, lecz po to by żyć inaczej
Nie dbam o wasz szacunek...
Misja zyciowa: ignorowac prowokatorow i ludzi pustych, bo oni i tak zgina z wlasna glupota.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum