No jeśli młodzi się kochają to dlaczego by nie robić wesela. Tak najlepiej póki jeszcze dziecka nie ma. Ale jesli ludzie nie kochają sie to po co psuc sobie życie? Może ułożą je sobie z kimś innym, wtedy dziecko też nie będzie sie męczyło w rodzinie, w której się nie kochają rodzice
Ja to popieram ;]
Dziecko powinno mieć obojga rodziców. A jeśli oni się kochają, to chyba dobrze, że wezmą ze sobą ślub. Dziecko w końcu dodaje miłości do takiego związku.
Ale chyba gdyby nie te babcie, mamusie, to para nie zdecydowałaby się na ślub z obowiązku.
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
Ano często jest tak, że młodzi po wpadce się pobierają pod naciskiem rodziny. Nie popieram tego. Sami sobie zmajstrowali, ale skoro się nie kochają, to po co potem dziecko ma cierpieć, bo rodzice się rozwodzą? Potem może się nawet czuć winne, że to przez nie...
_________________ ,,Czasem udaje mi się napisać świetny tekst.. potem słyszę w głowie cudowną muzykę... Myślę sobie - o rany, to jest lepsze niż Led Zeppelin! Wracam do domu, puszczam płytę i uświadamiam sobie, cholera, to był Led Zeppelin..." - Axl Rose
Nie mam na ten temat za bardzo zdania, jedynie to szkoda mi trochę takiej pary.
Mój bardzo dobry kolega(ma 20 lat) przespał się ze swoją dziewczyną i wpadli za pierwszym razem. Pech i to duży. Niedługo ma być ślub, a on jest bardzo smutny i przygnębiony z tego powodu. Oczywiście chce uznać dziecko i będzie je kochać ale gorzej z tą dziewczyną, bo ona jest pusta i z nią się nie da wytrzymać.
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
Nie mam na ten temat za bardzo zdania, jedynie to szkoda mi trochę takiej pary.
Mój bardzo dobry kolega(ma 20 lat) przespał się ze swoją dziewczyną i wpadli za pierwszym razem. Pech i to duży. Niedługo ma być ślub, a on jest bardzo smutny i przygnębiony z tego powodu. Oczywiście chce uznać dziecko i będzie je kochać ale gorzej z tą dziewczyną, bo ona jest pusta i z nią się nie da wytrzymać.
wiesz z jednej strony szkoda ich ... z drugiej? przecież ma rozum i powinien pomyśleć o zabezpieczeniu jeżeli nie chciał mieć dzidzi.
i właśnie to jest piękne bo dziewczyna mu powiedziała że bierze tabletki anty, widocznie skłamała.
no cóż, szczerze mówiąc, to powinien się zabezpieczyć mimo wszystko (zwłaszcza, że spali pierwszy raz ze sobą, nie chodzi tylko o ciążę, ale i o masę różnych chorób)
no ale oczywiście nie chciałabym być na jej, albo jego miejscu.
a co do głównego tematu -- to uważam, że taki "szybki ślub po wpadce" jest głupim pomysłem, jeśli para jest kompletnie niedobrana -- bo chyba lepiej oszczędzić dziecku scen małżeńskich i stresu związanego z rozwodem (jeśli takie wydają się nieuniknione). lepiej już przyzwyczaić dziecko od razu do trochę innego modelu rodziny.
para powinna decydować się na ślub, jeśli jest na to gotowa, a nie jeśli wpadnie.
a czemu to robią w takim pośpiechu? myślę, że chodzi prędzej o to, żeby nie mieć problemów po urodzeniu z uznaniem ojcostwa, nadaniem nazwiska itp. (a w małżeństwach to się dzieje automatycznie) niż pod naciskiem babć i dziadków.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur
wiele par tak robi, że po wpadce odbywa się ślub. hm, nie jest to do końca wpadka, ludzie są ze sobą, żyją, mieszkają, itd. i po prostu nie stosują zabezpieczeń, a kiedy w końcu 'wpadają', to to przyspiesza ich decyzję o ślubie. nie widzę w tym nic złego, o ile to nie jest jakiś szybki związek. w takich przypadkach robią to chyba z konieczności, ale tego nie pochwalam.
_________________ '..to nie pinda na obcasach, z krwi i kości dziewczyna..'
i właśnie to jest piękne bo dziewczyna mu powiedziała że bierze tabletki anty, widocznie skłamała.
najwidoczniej tak :):)
choć to wymaga wielkiego zaufania- troche dziwie się że sypia się z kimś kto nas oszukuje kłamie. Tym bardziej że w nikogo nie można na sile wrobić (przepraszam za określenie) w dziecko. A wiele dziewczyn tak robi
Ostatnio, non stop ktoś bierze ślub z przmusu (oczywiście nie wszyscy, ale większość).
Z jednej strony, to fajnie, bo widać, że potrafią ponosić odpowiedzialność za swoje czyny, lecz z drugiej strony... Gdy para jest kompletnie niedobrana, co więcej - nic do siebie nie czują, to szkoda ludzi, bo życie zmarnowane. Zawsze można wziąć rozwód, ale, wtedy z kolei szkoda dziecka, bo będzie musiało wybierać, z kim chce być.
ale skoro się nie kochają, to po co potem dziecko ma cierpieć, bo rodzice się rozwodzą? Potem może się nawet czuć winne, że to przez nie...
Racja sama czasami mam takie odczucia. Moja mama mnie urodziła w wieku 18 lat, więc raczej to planowane nie było. Ale ja po rozwodzie rodziców przyzwyczaiłam się do takiego stanu rzeczy.
Znam parę, która ma dziecko przez wpadkę, ale do ślubu póki co na razie im się nie śpieszy pomimo tego, że się kochają. Ważne, żeby dziecko wychowywać razem.
Moim zdaniem wstąpienie w sakrament małżeński po wpadce jest niepotrzebne. Dziewczyny boją się, że mogą potem zostać same z dzieckiem. Ale to mogły przecież przemyśleć szybciej tą całą sprawę. A taki ślub z przymusu wcale jej nie pomoże. Jeżeli chłopak na prawdę ją kocha i chce to dziecko, to mogą przecież poczekać na odpowiedni moment i pobrać się w mniej wymarzony, ale zawsze wymarzony sposób. Bez żadnego pośpiechu. A jeżeli chłopakowi nie zależy ani na dziewczynie ani na dziecku to po co im ślub? Długo przecież razem nie wytrzymają i czy prędzej czy później na pewno dojdzie do rozwodu.
Gdybym to ja wpadła, to na pewno nie chciała bym od razu się chajtać. Nie widzę takiej potrzeby by to zrobić...
_________________ <3
... Kocham Cię już wiem
Jedno słowo, cichy szept
Kocham Cię już wiem
Jedno słowo a tyle mieści się ...
Sądzę, że to istna głupota brać ślub tylko ze względu na dziecko .
Najważniejsza jest miłość.
Czysta i szczera.
A nacisk rodziny jest niepotrzebny.
Dziadkowie, rodzice , ciocie, itd nie powinni się wtrącać w prywatne życie swoich dzieci.
Pośpiech to zły doradca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum