Chodzac po targu/sklepach widac pelno bogatych wiazanek, ozdobnych zniczy itd Czy uwazacie ze to potrzebne? A moze wg Was to jedo wielkie wyzyskiwanie kasy?
Wypowiem sie po kilku wypowiedziach :)
_________________ Gość myslisz ze jestes zajebisty?
Zajebistym trzeba sie poprostu urodzic ^^,
Polski rodowód w aktach
Opieram się tylko i wyłącznie na faktach
Pragnę być nietypowy, niepowtarzalny
Jednorazowy i oryginalny
Jeśli kopiuję to tylko w punktach ksero
Gdy ktoś powiela kogoś
Uważam go za zero
Mówię prawdę szczerą
Bo nie lubię gdy ktoś kłamie
Służę pomocą, nie na każde zawołanie
Większość ludzi dba o groby najbliższych i dlatego chce aby także one się ładnie prezentowały. Dlatego kupują różne wiązaki, znicze. Na to święto to wszystko jest bardziej nasilone, jest tego więcej.
Potrzebne, niepotrzebne... taki zwyczaj i już.
Pewnie, że wystarczyłby jeden znicz, ale ludzie chyba się sami lepiej czują, jeżeli kupią tyle tych ozdób na groby najbliższych.
Da się zauważyć spojrzenia i głosy na cmentarzu: `Ale on ma ładne wiązanki`, `Tamta rodzina musi być bogata`
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
Dobrze że ludzie dbają o groby, ale przykre jest to że większość robi to tylko w te swięta, a potem rok przetrwy i nic;)
A co do jakiś kosztownych i nie wiadomo jak ślicznuchnych kwiatusiów i zniczusiów, to moim zdaniem jest to śmieszne (w zestawieniu z tym jednym jedynym dnmiu w roku). Bo są też ludzie którzy kupują nie wiadomo co żeby rodzina na widok tego czegoś robiła "ach".
Ja jestem zdania że wystarzczy skromny bukiet, znicz i pamięć przez cały rok a nie tylko w tym jednym dniu.
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
Moim zdaniem o groby powinno się dbać nie tylko w dzień Wszystkich Świętych. Aczkolwiek jak ktoś ma daleko, to wiadomo, że za często nie może dbać o groby,a ten dzień jest do tego dobrą okazją. Czy więc jestem za czy przeciw? Za, o ile nie jest to przesadzone i niepotrzebnie napchane.
_________________ ,,Czasem udaje mi się napisać świetny tekst.. potem słyszę w głowie cudowną muzykę... Myślę sobie - o rany, to jest lepsze niż Led Zeppelin! Wracam do domu, puszczam płytę i uświadamiam sobie, cholera, to był Led Zeppelin..." - Axl Rose
A ja pozwolę sobie przytoczyć wypowiedź jakiejś starszej pani w radiu: `Przecież ilość zniczy i kwiatków na grobach nie zwiększy szansy zbawienia danej osoby`.
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
Dla mnie to wielkie komercyjne swieto. Sam wczoraj opieprzylem (no moze nie opieprzylem ale powiedzialem co mysle) babke na targu. Bo te wiazanki takie piekne i w ten sposob zachwalala swoje wyroby... Dla mnie to jedno wielkie gowno. Bardziej wartosciowy by byl znicz za 1zl i szczera modlitwa ale nie tylko w ten dzien... Przez caly rok. A kupowanie jak najlepszych pomnikow, wiazanek i zniczy po 20zl to glupota. Lepiej by te kase bylo dac jakiejs fundacji czy dozucic sie jak ktos zbiera na jakas operacje. A tak? Wydawanie kasy na nic. Bo znicze 'wychodza z mody' (PARANOJA) i trzeba kupic nowe, takie ktore sa modne. Wiazanki? jak nie trafia do kosza i na wysypisko to ktos ukradnie i za rok sprzeda komus innemu.
Uwazam ze to swieto jest 'potrzebne' (czy to wlasnie nie wtedy przypominamy sobie o wszyskich osobach ktore juz nie zyja? Czy nie wspominamy sobie wszyskich dobrych zeczy s.p. nieboszczyka?) bo wtedy modlimy sie (przynajmniej powinnismy) za tych, za ktorych dziennie tego nie robimy. Ale czy aby napewno powinnismy wydawac trzy cyfrowe sumy na stroiki i supermodne swieczki?
_________________ Gość myslisz ze jestes zajebisty?
Zajebistym trzeba sie poprostu urodzic ^^,
Polski rodowód w aktach
Opieram się tylko i wyłącznie na faktach
Pragnę być nietypowy, niepowtarzalny
Jednorazowy i oryginalny
Jeśli kopiuję to tylko w punktach ksero
Gdy ktoś powiela kogoś
Uważam go za zero
Mówię prawdę szczerą
Bo nie lubię gdy ktoś kłamie
Służę pomocą, nie na każde zawołanie
Tradycja tradycją, ale czy kupowanie znicza za 20 złotych (tak jak napisał Berecik90) jest normalne? Moim zdaniem nie... Rozumiem, że komuś może się podobać, że ktoś chce dać dużo zmarłej osobie... ale to chyba nie polega na tym, by kupić jak najwięcej, jak najdrożej i wtedy jest wszystko "och ach". Święto zmarłych polega (jak sama nazwa mówi) na tym, by przypomnieć sobie o wszystkich zmarłych z rodziny, bądź też nie... pójść na cmentarz, zapalić świeczkę, odmówić szczerą modlitwę za zmarłego. I ja myślę, że to jest bardziej w porządku, bardziej normalne zachowanie, niż robienie z pomnika choinki (bo z niczym innym akurat mi się to nie kojarzy).
_________________ <3
... Kocham Cię już wiem
Jedno słowo, cichy szept
Kocham Cię już wiem
Jedno słowo a tyle mieści się ...
Święto Zmarłych jest dla mnie okresem zadumy,modlitwy za zmarłych, wspomnień, refleksji nad ludzkim życiem. A zapalenie znicza na grobie jest tylko tradycją i symbolem naszej pamięci.
Ludzie się zaczęli trochę ścigać, kto zapali więcej zniczy, kto ładniej przyozdobi grób, gdzie będzie najwięcej kwiatów... Uważam, że to nie jest potrzebne, przecież zmarłemu to już i tak nie robi różnicy.
_________________ "Najbardziej straconym dla człowieka jest dzień, w którym się nie śmiał."
Tradycja tradycją, ale czy kupowanie znicza za 20 złotych (tak jak napisał Berecik90) jest normalne
W sumie to taki znicz zazwyczaj dłużej się pali, a palący się ogień jest czegoś tam symbolem. Szczerze to ja takie właśnie znicze kupuję (znaczy się nie znicze, jeden znicz, później tylko wkład wymieniam). Odkąd umarł mój dziadek co parę dni jestem na jego grobie i zapalam 'znicz' bo jak dla mnie jest to oznaką pamięci szacunku i takich tam. Poza tym jak dla mnie ogień jest symbolem pamięci, palący się ogień na grobie zmarłego, jest dobry.
Moim zdaniem kupno znicza za 20 zł nie jest głupotą. Głupotą jest raczej kupienie pięciu takich zniczy i w ten jeden dzień w roku zapalenie ich wszystjkich na raz na jednym pomniku.
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
Odkąd umarł mój dziadek co parę dni jestem na jego grobie i zapalam 'znicz' bo jak dla mnie jest to oznaką pamięci szacunku i takich tam.
No właśnie... jesteś u dziadka co parę dni... spędzasz z nim czas... modlisz się... to zrozumiałe. Ale jeżeli przychodzi się raz w roku na cmentarz i od razu robię się wielką furorę zniczem za jakąś tam wysoką sumkę jest normalne?
_________________ <3
... Kocham Cię już wiem
Jedno słowo, cichy szept
Kocham Cię już wiem
Jedno słowo a tyle mieści się ...
Jesli ktoś pamieta o zmarłych przez cały czas. I "odwiedza" ich co jakiś czas to jest w porzadku.
Dla mnie takie pokazywanie raz w roku, że pamietamy o zmarłych to głupota. Wielu ludzi niestety przypomina sobie tylko w ten dzien. Idzie na cmetnarz zapala znicz, daje kwiaty. Własciwie chyba tylko po to, ze by inni widzieli, ze stac go na to...
_________________ ...W życiu piękne sa tylko chwile...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum