Czy jednak aby być w czym¶ bardzo dobrym trzeba się z "tym urodzić"?
Z tym też nie.
Wiele rzeczy można się nauczyć, jeżeli bardzo się tego chce i po¶więca temu dużo czasu. Ale jest też kilka rzeczy, których nie ma siły, żeby¶my się nauczyli. Choćby nie wiem jakbym się starała, to latać się nie nauczę nigdy
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jeste¶my stworzeni z dwóch kontrastuj±cych idei: miło¶ci i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
Jestem zdania że nie da się wszystkiego nauczyć. Kto¶ ma dwie lewe ręce w czym¶ co innej osobie przychodzi z łatwo¶ci±. Mówi się "wszystko jest dla ludzi" ale ja bym to przerobiła na "wszystko jest dla człowieka". A to że nie dla każdego to już inna sprawa;)
Wiadomo że s± rzeczy których można się nauczyć, ale ja s±dzę że czę¶ciej i w większo¶ci sprawach z czym¶ się tzreba urodzić. Nie każdy ma ładny głos i potrafi ¶piewać, a tego nie da się wyćwiczyć u niektórych osób. S± też osoby które kompletnie nie maj± słuchu i rytmu muzycznego i tego też się raczej nie naucz±.
Tak samo z chemi± czy fizyk±, niektórzy maj± to we krwi, inni nie.
_________________ ...czasem trzeba zamilkn±ć,
żeby zostać wysłuchanym ...
Uważam, że wszystkiego nie można się nauczyć, nawet jakby bardzo bardzo bardzo by się to chciało. ¦piewu się nie nauczymy jak nie mamy talentu. Można próbować, ale efekt będzie niezadawalaj±cy.
Trzeba mieć po prosty smykałke do pewnych rzeczy.
Oczywi¶cie, ze nie da się wszystkiego nauczyć. Wiele cech i umiejętno¶ci mamy wrodzonych. Gdyby dało się nauczyć wszystkiego, to nie istniałoby cos takiego jak talent. Skoro każdy by go posiadał... A tak - kazdy jest dobry w czyms innym - kazdy jest inny.
Prosty przykład - spiewanie. Nie każdy ma ładny i melodyjny głos i nie każdemu ¶piewanie będzie dobrez wychodzić.
Istnieje nawet kilka % ludzi, którzy nie s± w stanie nauczyc się szpagatu, co wynika z tego, że sa już po prostu tak zbudowani, że jest to dla nich nimożliwe - tak samo jak dla polizanie własnego łokcia czy kichnięcie z otwartymi oczami.
_________________ "Najbardziej straconym dla człowieka jest dzień, w którym się nie ¶miał."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz zał±czać plików na tym forum Nie możesz ¶ci±gać zał±czników na tym forum