Forum Młodzieżowe, wielotematyczne Strona Główna

Ogłoszenie 

Witamy wszystkich nowych userów, zapraszam do rejestracji :)

Zostań Użytkownikiem Miesiąca i zdobądź cenne nagrody:)

Poprzedni temat «» Następny temat
Wychowanie fizyczne
Autor Wiadomość
BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-12-09, 20:08   Wychowanie fizyczne

Czy ćwiczycie na lekcjach w-f w szkole?
Jeśli nie, to czy dlatego, że nie możecie, czy może Wam się nie chce?
Czy uważacie, że w-f w szkołach jest potrzebny?
Co najczęściej robicie na tych lekcjach?

Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose

Everybody lies! :P
Wyœlij buziaka autorowi tego posta

pola 

2.90 Punktów
Wysłany: 2008-12-09, 20:19   

Ćwiczę na lekcjach w-f chociaż nie widzę w tym czasami sensu. Większość osób u mnie w grupie ma zwolnienia lekarskie z czego większy odsetek posiada je z braku chęci do ćwiczenia, a nie z przyczyn zdrowotnych. Poza tym w mojej szkole warunki są jakie są i nie zawsze mam ochotę się przebierać w dres i cokolwiek robić. Latem za to bardzo lubię grać na boisku, biegać i robić wszystko co się da poza budynkiem szkoły na zajęciach w-f.

XxJustaxX 

Otrzymał 1 piw(a)

14.64 Punktów
Wysłany: 2008-12-09, 21:04   

Pewnie, że ćwiczę na wychowaniu fizycznym. Miałam pewien okres w moim życiu, że miałam stałe zwolnienie. Ale to było w gimnazjum... wtedy miałam problemy z sercem. Pamiętam, że wtedy bardzo brakowało mi ruchu... czułam się taka... hmm... zastygnięta ^^ Na szczęście problemy z sercem przeszły i mogę nadal ćwiczyć :) Co najczęściej robimy na lekcjach wf? Rozciągamy się- coś co ja osobiście uwielbiam :) mogłabym się całymi dniami rozciągać :) Czasami gramy w siatkówkę (kolejna czynność, którą uwielbiam robić)... czasami też w koszykówkę pogramy (też lubię, ale zawsze mi się przy tym paznokcie połamią i przez tydzień, jak nie dwa, chodzą z pozawijanymi palcami ^^)... no i piłka nożna... nie lubię tego :-|
Kocham Cię już wiem
Jedno słowo a tyle mieści się ...

nataszka 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-12-09, 21:45   

Nie cwiczę z powodów zdrowotnych (kolano, kiedyś sobie skręciłam i do tej pory mam problem). Na wf najczęsciej uzupełniam dziennik ;P

Poza tym.. Uważam, że takie lekcje są jak najbardziej potrzebne. Rozwijają naszą kondycję, zdrowie fizyczne.

pola 

2.90 Punktów
Wysłany: 2008-12-10, 12:31   

nataszka napisał/a:
Na wf najczęsciej uzupełniam dziennik ;P

Ocenami? ;-)

Uwielbiam rywalizować i nie wyobrażam sobie lekcji w-f bez gier zespołowych. Niestety moja szkoła nie ma niezbędnego wyposażenia i jestem tym faktem niepocieszona, szczególnie teraz, kiedy jest zimno na zewnątrz.

Mogget 
DON'T LOOK AT ME

Wysłał 1 piw(a)

44.99 Punktów
Wysłany: 2008-12-10, 14:08   

BlackSmile napisał/a:
Tak
Jeśli nie, to czy dlatego, że nie możecie, czy może Wam się nie chce?
-
Oczywiście że tak. Chyba po to są te zajęcia aby mieć kondycję i nabrać trochę zręczności, bo dzisiejsze dzieciaki potrafią całe dnie przesiedzieć przed telewizorem i komputerem z paczką czipsów w rękach i gdyby nie te zajęcia to w ogóle nie miałyby ruchu co spowodowałoby że wyrosło by z nich pokolenie kalek które nie potrafiłoby nawet złapać rzuconej im piłki.

Sporty zespołowe: koszykówka, siatkówka, piłka halowa ;)
Śmierć będzie miała co robić
Lustra wytrzeszczą oczy
Zabić to jedyne przyjazne słowo
To jedyna niestety droga
Na odzyskanie wolności

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-12-10, 15:50   

Lubię ćwiczyć, chociaż chętniej robiłam to w poprzedniej szkole. Wf był moim ulubionym przedmiotem.
Teraz ćwiczę chyba tylko z takiego powodu, że moja wychowawczyni jest wuefistką.
Nie widzę nic fajnego w tym, że zamiast skupiać się na ćwiczeniach lub grze, każdy martwi się o swoją głowę, żeby nie dostać piłką w łeb. A dlaczego? Bo na jednej sali gimnastycznej są zawsze minimum cztery klasy.

Ostatnio cały czas gramy w siatkę, co mi się strasznie nie podoba, bo przez całe gimnazjum graliśmy w kosza.
Często jest jeszcze gimnastyka, badminton, siłownia i aerobik ;)

Podsumowując, zajęcia wychowania fizycznego są bardzo potrzebne, ale jeżeli są zapewnione warunki, żeby można było spokojnie na nich ćwiczyć, nie obawiając się o swoje zdrowie.

Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose

Bramka 

52.17 Punktów
Wysłany: 2008-12-10, 16:27   

BlackSmile napisał/a:

Oczywiście że tak;)
BlackSmile napisał/a:

jest, i to bardzo. Lekcja na której można się wyrzyć. odpocząć, męcząc sie fizycznie^^ Według mnie jest za mało tych lekcji. O ile w gimnazjum mielismy 4, to bylo dobrze. Ale teraz mam tylko 3, w tym 2 przepadają na basen, więc na sali mamy 1 w-f w tygodniu. I nie ma się kiedy poruszać, zostają korytarze szkolne, a potem sie dziwią nauczyciele ze z grzecznych uczniow wychodzą takie diabełki :mrgreen:
BlackSmile napisał/a:

koszykówka-.- niestety. W gimnazjum gralismy ciagle w siatke i w siatke i wszyscy to uwielbiali a kosza nie znosili, w kosza gralismy moze raz na polrocze zeby nie bylo ze ciagle to samo :mrgreen: i było super. No i oczywiście te wszystkie rzeczy na ocene jak: biegi (na 100, na 1000, na 800), pchniecie kulą, skoki w dal wzwyż itp, czyli standard...
Teraz jest jedna wielka tragedia. Połowa dziewczyn zawsze nie ćwiczy, czego nigdy wczesniej nie spotkałam... maja zwolnienie lekarskie a nic im nie jest, i to jest wg mnie zalosne... a te co ćwiczą chca ciągle grac w kosza:/ a jka juz wybłagam siatkę to to jest tak, że stoimy na boisku i jka pilka przeleci to punkt, jak nie, to brak punktu, i taka gra...
Nie ma to jak w-f w gimnazjum...

WifeOfDevil 
\m/

Otrzymał 1 piw(a)

57.08 Punktów
Wysłany: 2008-12-10, 16:32   

Ćwiczę praktycznie zawsze.
Dla mnie to lekcja jak każda inna, tyle że nie ma prac domowych :mrgreen:
Najczęściej gramy w siatę i kosza, rzadziej w ręczną. W nożną w ogóle nie gramy, a szkoda.
,,Czasem udaje mi się napisać świetny tekst.. potem słyszę w głowie cudowną muzykę... Myślę sobie - o rany, to jest lepsze niż Led Zeppelin! Wracam do domu, puszczam płytę i uświadamiam sobie, cholera, to był Led Zeppelin..." - Axl Rose :mrgreen:

pola 

2.90 Punktów
Wysłany: 2008-12-10, 16:38   

WifeOfDevil napisał/a:
W nożną w ogóle nie gramy

My też niestety nie gramy. Unihokeja też mogłoby być więcej.

Buka 
I will be always...

Otrzymał 3 piw(a)

46.75 Punktów
Wysłany: 2008-12-10, 17:42   

Nie ćwiczę od dwóch lat. Zwolnienie lekarskie.

zazwyczaj siedzę i odrabiam lekcje, słucham muzyki, patrzę co inni robią, jak ktoś jeszcze nie ćwiczy to gadamy.

nataszka 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-12-10, 17:51   

pola napisał/a:
nataszka napisał/a:
Na wf najczęsciej uzupełniam dziennik ;P

Ocenami? ;-)

Nie. Licze, podliczam wszystko, frekwencje itd. Przynajmniej mi się nie nudzi.

pola 

2.90 Punktów
Wysłany: 2008-12-10, 19:09   

nataszka napisał/a:
Nie. Licze, podliczam wszystko, frekwencje itd. Przynajmniej mi się nie nudzi.

Rozumiem. Mi by to nie sprawiało żadnej przyjemności, a wręcz przeciwnie, ale z tego co pamiętam to Ty lubisz cyferki ;-)

Jeśli chodzi o pytanie "Czy uważacie, że w-f w szkołach jest potrzebny? " to moja odpowiedź brzmi tak, ale tylko wtedy gdy jest traktowany serio. Wielu "mądrych" ludzi twierdzi, że ten przedmiot jest spychany na dalszy plan i obwinia uczniów, ale jak ma być inaczej skoro samemu nauczycielowi często nie chce się prowadzić lekcji, albo na odczepnego daje uczniom piłkę i uważa, że wszystko jest ok.

BlackSmile 
Użytkownik Miesiąca
Fruktoza ^^

Otrzymał 4 piw(a)

83.93 Punktów
Wysłany: 2008-12-10, 20:41   

Bramka napisał/a:
Teraz jest jedna wielka tragedia. Połowa dziewczyn zawsze nie ćwiczy, czego nigdy wczesniej nie spotkałam... maja zwolnienie lekarskie a nic im nie jest, i to jest wg mnie zalosne... a te co ćwiczą chca ciągle grac w kosza:/ a jka juz wybłagam siatkę to to jest tak, że stoimy na boisku i jka pilka przeleci to punkt, jak nie, to brak punktu, i taka gra...
Nie ma to jak w-f w gimnazjum...

Ja tak miałam w gimnazjum. Teraz jest zupełnie na odwrót.
Wszyscy ćwiczą. Cały czas grają [powtarzam grają, a nie tylko odbijają] w siatkę. A kosz mój ukochany był może ce dwa razy.

Bramka napisał/a:
No i oczywiście te wszystkie rzeczy na ocene jak: biegi (na 100, na 1000, na 800), pchniecie kulą, skoki w dal wzwyż itp, czyli standard...

Standard? Zależy jaka szkoła ;)

WifeOfDevil napisał/a:
tyle że nie ma prac domowych :mrgreen:

Haha xD Ja nawet sprawdzian teoretyczny, pisemny miałam...

pola napisał/a:
ale jak ma być inaczej skoro samemu nauczycielowi często nie chce się prowadzić lekcji, albo na odczepnego daje uczniom piłkę i uważa, że wszystko jest ok.

Dokładnie. Miałam wf z młodą, pierwszy rok pracującą w szkole wfistką, a strasznie nas olewała. Nawet nie zwracała uwagi na to, czy ktoś się przebrał czy nie. Zdziwiłam się jej podejściem do pracy i uczniów...

Axl Rose

Bramka 

52.17 Punktów
Wysłany: 2008-12-10, 21:22   

BlackSmile napisał/a:
Ja nawet sprawdzian teoretyczny, pisemny miałam...

:shock:
BlackSmile napisał/a:
Standard? Zależy jaka szkoła ;)

Ej, byłam pewna, ze tak jest wszedzie. U nas nie było zadnych sprawdzianow z teorii (no bez przesady;)). Właśnie te standardy to były sprawdziany, na ocene, co roku, czasem nawet kilka razy;)

I zgadzam się, ze to wiele zależy od nauczyciela. W gimnazjum mielismy świetną nauczycielke, której sie naprawdę chciało. Wszyscy zawsze tylko czekali na w-f, nie bylo w klasie ani jednej osoby któraby go nie lubiła. Jak nauczyciel jest zaangażowany i nie pozwoli sobie na siedzenie połowy klasy na ławce to uczniowie również się angażują i w-f jest naprawde super.
BlackSmile napisał/a:
grają

moje gimnazjum;)
BlackSmile napisał/a:
tylko odbijają

hah xD w liceum nawet nei odbijają... tylko serwują, jak przeleci pilka to jest punkt, jak nie to nei ma....

Odpowiedz do tematu