Do takiej w której będzie się zadowolonym... Cóż z tego, że będzie się miało zawód najbardziej chwytny jeśli praca nie będzie cieszyła człowieka? Dobrą pracę można znaleźć niemal w każdym zawodzie wystarczą chęci, motywacja i zaangażowanie.
_________________ rara avis // qui tacet, consentire videtur
Ogólnie technikum to dobry wybór. 4 lata i masz średnie wykształcenie i technika. :)
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
Zgadza się Technikum najlepiej z profilem Energii Odnawialnej ja tak zrobiłem i nie żałuję bardzo przyszłościowy zawód.
PS. Sa dwie szkoły w Polsce o tym profilu ;]
_________________ Intel Core2 Duo E4500 2,2GHz (S775) BOX z Płytą Główną Asus P5B Intel P965 | 2x 1GB Kingston DDR2 800Mhz | Radeon 2600 Pro HIS 512MB DDR2 128bit PCI-e 2xDVI & TV iSilenceIII (Zalman) | Zasilacz: Chieftec 400W | Myszka: A4Tech BW-5UP
Polecam technikum. Poziom zazwyczaj nie odstaje od liceum, a masz kierunkowe ksztalcenie. Ja sie uczylem na kierunku 'elektryk' i sie bardzo z tego ciesze, bo mam dobrze platna robote.
_________________ Wielki zegar z krzywą tarczą, oglądają psy i tańczą w rytm melodii tam zza ściany, którą grał już kiedyś ktoś...
póki co jest duże zapotrzebowanie na inżynierów
tak więc uważam, że warto iść do dobrego liceum z profilem najlepiej mat-fiz, albo mat-inf, zdawać rozszerzoną matematykę, a później wybrać się np. na politechnikę
a odradzam wszelkiego rodzaju kierunki (i profile) humanistyczne
oczywiście -- jeśli to kogoś pasjonuje -- to trudno go zmusić nagle, żeby zaczął lubić matmę, ale trzeba mieć świadomość tego, że później może być o pracę trudno
Ja poszłam do odzieżówki i wiem ,ze technologów poszukaja pilnie a zawód dobrze płatny wiec polecam:)
_________________ NIE SŁUCHAM LUDZI KTÓRZY SĄ GŁUSI CHOCIAZ SŁYSZĄ :]
Nie pamiętam tego,
Co warte zapomnień,Robię co lubię, Nie zważając na słowa,Jeśli chcesz mnie skrytykować,
Lepiej milczenie zachowaj...
ja tam wybralem elektronika jeszcze sie ucze, zobaczymy co z tego bedzie ;)
wybralem technikum bo po lo nic nie ma (studia konieczne), lp to dopiero klapa a zawodowka to hmm niby dobra ale brak wyksztalcenia optem (zawodowe zamiast sredniego) no i wybralem cos pomiedzy czyli technikum
moje technikum ma nawet wyzszy poziom niz niektore licea oO posiedze w nim rok dluzej a bede mial 'technika' (oczywiscie jesli zdam) ;)
_________________ Gość myslisz ze jestes zajebisty?
Zajebistym trzeba sie poprostu urodzic ^^,
Polski rodowód w aktach
Opieram się tylko i wyłącznie na faktach
Pragnę być nietypowy, niepowtarzalny
Jednorazowy i oryginalny
Jeśli kopiuję to tylko w punktach ksero
Gdy ktoś powiela kogoś
Uważam go za zero
Mówię prawdę szczerą
Bo nie lubię gdy ktoś kłamie
Służę pomocą, nie na każde zawołanie
Ja tam do technikum poszłam i nie żałuję. tak prawdę już po tych 4 latach mam fach w ręku i bez studiów znajdę robotę. a po liceum nawet z tym samym kierunku czyli mat-inf (bo ja na informatyce jestem) , nie znajdę roboty.. trzeba na studia iść... lepiej się rok dłużej pouczyć i nie iść na studia niż 3 lata w liceum i jeszcze studia do tego. nie mówię że ja nie pójdę na studia, bo pójdę ale w całkiem innej branży. ale na 2-letnie studium..
_________________ W salonie dama
W kuchni kucharka
W sypialni dziwka
epiej się rok dłużej pouczyć i nie iść na studia niż 3 lata w liceum i jeszcze studia do tego. nie mówię że ja nie pójdę na studia, bo pójdę ale w całkiem innej branży. ale na 2-letnie studium..
studium to nie studia :):) bo po studiach dostajesz tytuł licencjata magistra bądz doktora:) czyli wyższy niż po studium :)
Poza tym w ogólniaku jest jeden plus- lepiej przygotowuje do matury (bo nie ma tam przedmiotów zawodowych przez co można bardziej się skupoić na ogólnych) a jak się lepiej zdaje mature- to wiadoma sprawa łatwiej dostac się na studia ;)
Trudno porównać pięć lat studiów do dwuletniego studium (:
A informatykę wyższą z taką z technikum.
No i na pewno możliwości po studiach są większe (a robotę można spokojnie znaleźć i w czasie nauki). Więc ja jednak zachęcam do podjęcia kształcenia wyższego (zwłaszcza, że teraz trudno spotkać młodych ludzi, którzy jednak z tego rezygnują -- a wiadomo, konkurencja jest duża).
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur
ale to zalezy jak mature sie napisze =]
ja mam mature za 2 lata, obowiazkowa matma juz =] no jakos trzeba bedzie sobie poradzic ;) szczegolnie ze mam zamiar na studia isc ;)
_________________ Gość myslisz ze jestes zajebisty?
Zajebistym trzeba sie poprostu urodzic ^^,
Polski rodowód w aktach
Opieram się tylko i wyłącznie na faktach
Pragnę być nietypowy, niepowtarzalny
Jednorazowy i oryginalny
Jeśli kopiuję to tylko w punktach ksero
Gdy ktoś powiela kogoś
Uważam go za zero
Mówię prawdę szczerą
Bo nie lubię gdy ktoś kłamie
Służę pomocą, nie na każde zawołanie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum